Seda kosa pre vremena

By  |  0 Comments

Prva asocijacija na sedu kosu uglavnom su zrelije godine. Međutim sve češće, u vremenu u kome živimo, prve sede se javljaju čak i pre tridesete godine života. Razloga za to ima više. O njima i o tome na koji način sprečiti ali i prekriti prerane sede, pisaćemo u nastavku ovog teksta.

Iz kojih razloga nastaje seda kosa?

Sede nastaju uglavnom iz razloga koji su emotivne prirode i odnose se na sledeća stanja:

  • Izloženost preteranom i naglom stresu,
  • Izloženost jakom strahu,
  • Izloženost šoku, bilo negativnom ili pozitivnom,
  • Izloženost čestom preživljavanju bilo koje vrste burnih emocija,
  • Izloženost stalnoj brizi i problemima,
  • Izloženost intezivnom i čestom umnom naporu i umnom zamoru.

Ipak, ovo nisu jedini razlozi zbog kojih može nastati seda kosa, pa tako, sede nastaju i zbog:

  • Prisustva genetski prenosivih faktora,
  • Preteranog konzumiranja alkohola,
  • Neurednog polnog života,
  • Prisustva hormonalnog disbalansa.

Kako i kada se najčešće pojavljuju prerane sede?

Granica kada se prerane sede prvi put pojavljuju, sve intezivnije se pomera na dole. Nekada, prve sede su se pojavljivale nakon pedesete ili pedeset i pete godine života, pa su se prevremenim sedama smatrale one koje se pojave u četrdesetim godanama. Međutim, danas se prevremene sede u pojedinim slučajevima pojavljuju već i oko dvadeset i pete godine života, a češće u tridesetim.

Prerane sede, javljaju se uglavnom prvo u predelu iznad ušiju, odnosno sa strane, a odatle, lagano se šire i na ostale delove glave. Pojava sede kose, ne mora da bude progresivna. Pa tako, ukoliko uočite da ste dobili dve, tri ili pet sedih vlasi, ne morate da se zabrinete da će ih uskoro biti dvadeset ili pedeset. Ipak, može se i dogoditi da bude tako. To zavisi od daljeg prisustva gore navedenih faktora koji uzrokuju sede.

Kako sprečiti pojavu sede kose?

Da bi ste sprečili pojavu seda, najbolje je da se potrudite da eliminišete njihove uzročnike. Dakle, trudite se da vodite što uredniji i što više izbalansiran život. To je važno da se odnosi na sve sfere života, a posebno na socijalnu i vašu unutrašnju emotivnu sferu.

Kako prikriti prevremene sede?

Ono što predstavlja najveći problem, kada se sede pojave, jeste što one postaju vidljive i primetne već u korenu kose. Zbog toga, često ih je teško prikriti čak i farbanjem kose, jer se farbanje praktikuje na nekoliko nedelja, a za to vreme sede već postaju uočljive. Zato, kako bi ste prikrili sede, od trenutka kada se pojave, potrudite se da imate što svetliju boju kose. Na taj način, smanjićete izraženost i kontrast.

Ukoliko zadržite tamniju boju kose, sede koje izrastaju možete neutralisati tako što ćete ih farbati kafom. Tako, nećete morati non stop da farbate celu kosu i koristite farbe, već ćete efikasno i bezbedno farbati svaki izrastak sedih vlasi.

Potrebno je da pre svakog pranja kose, pomešate pola šoljice bilo kog balzama za kosu, sa dve ravne kafene kašičice instant kafe. Tu mešavinu dobro sjedinite tako da se kafa skroz rastopi u balzamu. Potom, ostavite je da odstoji oko pet minuta, a zatim je utrljajte na koren kose. Ostavite da kafa i balzam na kosi deluju pola sata, a zatim kosu isperite, operite i oblikujte.

Kako da potamnite kosu prirodnim putem?

Ne zaboravite, osim genetike na ranu pojavu sede kose utiču stres i emotivni problemi – eliminišite ih!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!