Potamnite kosu – Prirodno!

By  |  2 Comments

Imali smo tekst o tome kako da na prirodan način posvetlite svoju kosu. Sada ćemo vam dati par saveta kako da svoju kosu prirodno potamnite.

Potamnite kosu bez hemije

8 prirodnih načina za potamnjivanje kose

1.Crni čaj – 15 minuta pre tuširanja nakvasite kosu jakim crnim čajem a zatim je operite. Ponavljajte postupak pri svakom tuširanju i nakon 2-3 nedelje primetićete da vam je kosa tamnija. Takođe, crni čaj možete koristiti i prilikom pranja kose. Operite kosu 1 šamponom i isperite ga crnim čajem. Nakon toga operite drugim šamponom i nanesite regenerator. Mana prirodnog potamnjivanja kose crnim čajem je što se brzo ispira sa kose.

2.Ulje od senfa – Utrljavajte ga na kosu svake večeri (najbolje tada zbog neprijatnog mirisa) i ostavite ga nekoliko sati na kosi. Da što manje osećate miris, na glavu stavite kapu za tuširanje ili kesu. Takođe, ulje senfa možete ostaviti i preko cele noći na kosi i ujutru je oprati.

3.Žalfija – U lonac ključale vode dodajte šolju žalfije i pustite da se krčka nekoliko sati. Procediti kada se ohladi i naneti na kosu. Ostaviti da deluje 30-45 minuta a zatim kosu oprati šamponom. Postupak ponavljati 1-2 puta nedeljno.

4.Kafa – Boji kosu i čini je tamnijom. Što tamniju promenu boje kose želite, to više puta treba da ponovite postupak. Najbolji rezlutati se postižu na svetloj i srednjoj nijansi braon kose. Napravite jaku kafu i pustite je da se ohladi. Operite kosu 1 šamponom i isperite kosu kafom. Nakon toga operite kosu drugim šamponom i nanesite regenerator.

5.Sok od šargarepe i repe – Ako volite crvenkaste braon tonove, koristite kombinaciju 1/2 šolje soka od repe i 1/2 šolje soka od šargarepe. Ova mešavina je dobra alternativa za crvenu kanu. Sipajte je na vlažnu kosu i držite 30-ak minuta. Ukoliko želite intenzivniju boju, ponovite postupak. Za održavanje boje dovoljno je da ovaj sok nanesete na kosu jednom nedeljno.

6.Kakao – Pomešajte ga sa vodom da se dobije gusta masa, utrljajte u kosu i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Što duže kakao stoji na vodi, kosa će biti tamnija. Nakon toga kosu operite. Drugi način je da u svoj šampon dodate kakao i tako perete kosu.

7.Soja sos i sirće – Pomešajte ove sastojke u jednakoj srazmeri i koristite ih za poslednje ispiranje kose, nakon šamponiranja. Ne brinite, miris brzo izvetri.

8.Crni orah – Možete koristiti crne orahe u ljusci (koje morate izlomiti) i crne orahe u prahu.

 • Za veoma braon nijansu na svaki orah stavite 1 čašu vode ili 3/4 šoljice vode za svaku kašiku oraha u prahu.
 • Za srednju nijansu, koristite 5 oraha i 10 čaša vode.
 • Za svetlo braon, 2-3 oraha u 8-10 čaša vode.

Kako da prirodno potamnite kosu crnim orasima?

Izlomite orahe i kuvajte ih u vodi oko pola sata. Sačekajte da se tečnost ohladi, procedite je i koristite za ispiranje prvog šampona. Ili ukoliko imate dovoljno širok lonac za kuvanje ove boje, „umočite“ kosu u njega i ostanite tako od 5-20 minuta, zavisno od boje koju želite da postignete.  Kada dobijete nijansu malo tamiju od one koju želite, operite kosu drugim šamponom i isperite hladnijom vodom.

Savet: Crni orah boji sve, tako da pri korišćenju ovog načina prirodnog potamnjivanja kose, obavezno nosite rukavice i pazite na garderobu. Dobro je i da uši, čelo i vrat namažete kremom za lice ili nekim prirodnim uljem i tako ih zaštitite od intenzivne boje oraha.

Za i protiv prirodnog potamnjivanja kose?

Prirodna rešenja za potamnjivanje kose su dobra jer se kosa ne oštećuje, čak na protiv, ima lep sjaj. Ipak, od njih ne treba očekivati rezultate kao od farbe za kosu. Ako želite da potamnite kosu prirodno, motare imati na umu da je to ipak polu-trajno rešenje i da se često mora ponavljati.

2 Comments

 1. meri90

  12.01.2016. at 08:50

  Molim vas za Pozajmljivanje kose,Jel ide kakao na suhu ili mokru kosu,molim odg hvala

 2. meri90

  12.01.2016. at 08:52

  Molim vas za Potamljivanje kose,Jel ide kakao na suhu ili mokru kosu,molim odg hvala

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!