Rešite se tamnih kolutova ispod očiju

By  |  0 Comments

Tamni kolutovi ispod očiju, mogu predstavljati veoma izražen estetski problem, zbog koga ćete izgledati umorno bez obzira na to koliko ste zapravo lepo raspoloženi, vedri i odmorni. Ovu pojavu, može uzrokovati niz različitih faktora. O tome, kao i o načinima na koje se možete rešiti tamnih kolutova ispod očiju, pročitajte više u nastavku ovog teksta.

Zašto nastaju tamni kolutovi ispod očiju?

Kao što smo pomenuli, tamni kolutovi ispod očiju mogu nastati iz više razloga. Na to može uticati genetski faktor, hroničan umor i nedostatak sna, pojačana izloženost stresu, kao i konzumiranje određenih namirnica ili prisustvo pojedinih zdravstvenih komplikacija u organizmu.

Konkretno, ukoliko konzumirate previše kafe tokom dana, previše čaja ili previše cigareta, može doći do pojave tamnih kolutova ispod očiju. Isto tako, ovaj problem se može javiti i usled pojačanog unosa soli u organizam i zadržavanja vode u organizmu, kao i usled poremećaja rada bubrega, prisustva anemije ili nedovoljne količine vitamina u organizmu.

Kako rešiti problem tamnih kolutova ispod očiju?

Kako bi ste rešili problem tamnih kolutova ispod očiju, najpre se trudite da vodite uredan život. Dovoljno odmarajte i spavajte, izbegavajte i izađite na kraj sa stresom i hranite se što raznovrsnije i zdravije. Ukoliko ipak i to ne bude dovoljno ili vam jednostavno u određenom periodu ne pođe za rukom da sve te važne preduslove ispunite i tamni kolutovi ispod očiju se pojave, poslušajte neki od sledećih saveta:

  • Polovinu kockice kvasca, dobro pomešajte sa jednom ravnom supenom kašikom jogurta. Masa treba da postane homogena i gusta. Zatim, time namažite regiju ispod očiju koja je zahvaćena tamnim kolutovima i sačekajte oko sat vremena koliko je potrebno za maksimalno delovanje. Nakon toga, umijte se hladnom vodom. Hladna voda takođe doprinosi uklanjanju tamnih kolutova ispod očiju.
  • Uzmite dve filter kesice čaja od kamilice. Skuvajte ih i nakon što voda proključa, odmah ih izvadite iz vode, sačekajte da se umereno ohlade, iscedite ih i stavite ih ispod očiju da deluju petnaest minuta. Nakon toga se nemojte umivati, već pustite da se tragovi kamilice sami osuše. Čaj koji vam je ostao ohladite i uveče pre spavanja umijte lice sa njim. Nakon umivanja čajem od kamilice nemojte se dodatno umivati vodom.
  • Izrežite dva krupnija koluta krastavca i stavite ih na oči, tako da obuhvataju i regiju ispod očiju. Pustite da krastavac deluje petnaest minuta, a zatim ga sklonite sa očiju i nemojte ispirati kožu. Ovakav tretman ponavljajte dva do tri puta tokom dana, uvek koristeći nove i sveže kolutove krastavca.

Ukoliko vam ni ovakvi saveti ne pomognu, moguće je da se radi o prekomernom zadržavanju vode u vašem organizmu. Tada, uzmite jednu ravnu supenu kašiku sitno seckanog suvog peršuna i skuvajte ga u pola litra vode. Kada se peršun skuva, sačekajte da odstoji u vodi još oko petnaest minuta, a zatim ga procedite i pijte u toku dana.

Ovaj čaj možete piti i hladan tako da ga tokom dana nemojte naknadno zagrevati. Čaj od peršuna će vam pomoći da izbacite višak tečnosti iz organizma, pospešiće rad bubrega i samim tim, otkloniće mogući uzrok nastanka tamnih kolutova ispod očiju.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!