Koštice crnog grožđa: osobine i primena

Semenke crnog grožđa, sve češće nalaze primenu u sastavu brojnih preparata namenjenih za negu kože. Takođe, u oblasti kozmetike, sve je popularnija i upotreba ulja od semenki crnog grožđa, ali i upotreba svežih semenki, dobijenih iz sveže ubranog crnog grožđa.

 

Kako semenke crnog grožđa deluju na kožu?

Ove semenke, deluju na kožu zahvaljujući činjenici da imaju jaku koncentraciju antitoksičnih, antiupalnih i drugih pozitivnih materija u sebi. Konkretno, semenke crnog grožđa sadrže antocijanide i proantocijanide, kao i kvercetin i resveratrol.

  • Antocijanidi i proantocijanidi, deluju na kožu tako što jačaju njeno vezivno tkivo i pospešuju ulogu kolagena i elastina. Na taj način, čuvaju elastičnost i čvrstinu kože i usporavaju proces starenja.
  • Kvercetin, koji je jedan od snažnih antioksidanasa, ujedno deluje i protivupalno na kožu.
  • Resveratrol, obnavlja ćelije kože, regeneriše ih i sprečava njihovu degeneraciju do koje može doći usled različitih oblika bolesti kože. Važno je reći, da resveratrol deluje na kožu toliko snažno je štiteći, da sprečava čak i pojavu karcinoma kože.

Upravo zbog toga, prilikom upotrebe, semenke deluju tako da kožu oslobađaju i štite od prisustva i uticaja različitih vrsta toksina, kao i slobodnih radikala. Istovremeno, semenke crnog grožđa štite kožu od izloženosti nečistoćama i jačaju njenu otpornost pri kontaktu sa okolinom.

Na taj način, koža postaje zaštićena od svih loših uticaja, kao što su uticaj nečistoća prisutnih u vazduhu, uticaj nečistoća prenetih sa ruku i slično. Takođe, semenke crnog grožđa neutrališu i grubo delovanje pojedinih kozmetičkih preparata za negu kojima tretirate svoju kožu.

O tome koliko koštice crnog grožđa imaju antitoksično i oslobađajuće delovanje na kožu, svedoči i rezultat ispitivanja koji je potvrdio da ove koštice imaju čak jači i efikasniji uticaj na detoksikaciju kože, nego što to imaju vitamin C i vitamin E. Takođe, potvrđeno je i dokazano da upotreba ovih koštica blagotvorno utiče na prokrvljenost kože, ali i da ima uticaj na sprečavanje pojave proširenih vena.

Kako da koristite koštice od crnog grožđa?

Kao što smo na početku teksta napomenuli, koštice od crnog grožđa, možete pronaći u sastavu brojnih krema za negu kože i na taj način ih koristiti. Možete ih pronaći i u formi ulja, ali takođe i u formi svežih koštica. Za koju god varijantu upotrebe da se odlučite, ove koštice će blagotvorno delovati na vašu kožu.

Ipak, mi vam preporučujemo upotrebu svežih koštica crnog grožđa. Potrebno je za početak da uzmete izvesnu količinu svežeg crnog grožđa. Koliko je grožđa potrebno, zavisi od toga koliko široku regiju kože želite da tretirate.

Zatim, operite grožđe, izgnječite ga i iz njega izdvojte sveže koštice. Koštice namažite na kožu lica ili druge regije tela i sačekajte da deluju dvadeset minuta do pola sata. Nakon toga kožu isperite umereno toplom vodom.

Ovakav tretman, ponavljajte koliko god često želite, jer koštice crnog grožđa, imaju apsolutno pozitivan i bezbedan uticaj na kožu.
Nakon realizovanja ovakvog tretmana, vaša koža će biti osvežena, oslobođena toksina i drugih štetnih materija. Pospešiće se proces njene regeneracije, smanjiće se potencijalno prisutne upale ili otoci i pojačaće se prokrvljenost kože.

Naravno, takvo delovanje koštica crnog grožđa na kožu vremenom, nakon većeg broja tretmana, biće sve efikasnije i primetnije.

error: Content is protected !!