Žalfija za problematičnu kožu – Kako da je koristite

Žalfija vam može biti od velike koristi prilikom nastojanja da vaša koža uvek bude čista, lepa i negovana. Tu činjenicu, važno je znati posebno ukoliko su vam na koži uočljivi problemi kao što su mitiseri, akne, bubuljice ili različiti oblici iritacija.

Žalfija je odlična za kožu

Sve te pomenute i druge probleme sa kožom, možete kontrolisati i pobediti upotrebom čaja i obloga od sušene ili sveže žalfije. Upotrebom žalfije, koža se čisti i dezinfikuje, smiruje i čini glatkom i zdravom. Posebno ukoliko je korišćenje kontinuirano, rezultati su sve primetniji, a koža sve blistavija.

Zahvalnost za takvo svojstvo i moć delovanja na kožu, žalfija duguje činjenici što je jedan od najvećih i najjačih antioksidanasa koji se mogu naći u prirodi. Pritom, treba znati to da sušena žalfija ima u velikoj meri blaže dejstvo od sveže žalfije i zato se način upotrebe biljke u ova dva stanja razlikuje.

Kako da koristite žalfiju

  • Ukoliko je žalfija sušena, možete je kuvati i njen ohlađen čaj koristiti i za umivanje, ali i kao blagotvornu oblogu za problematičnu kožu. Konkretno, bez obzira koji vid problema sa kožom da imate, svakodnevno se više puta dnevno umivajte sa hladnim čajem od žalfije i nakon umivanja lice nemojte ispirati vodom niti ga brisati peškirom.Jedino što je važno, jeste da ovaj čaj koristite za umivanje kože na kojoj nema tragova šminke. U protivnom, šminka može delovati kao barijera između pozitivnog dejstva žalfije i kože kojoj je to dejstvo potrebno.
  • Ukoliko imate izražene bubuljice ili akne koje su praćene upalom i crvenilom, hladan čaj od žalfije nanesite na papirnu maramicu i tu maramicu potom nanesite na lice. To će poslužiti kao odlična obloga od žalfije koja će umiriti upalu i doprineti da se problem povuče.
  • Ako koristite svežu žalfiju, odnosno čaj od sveže žalfije, budite nešto oprezniji sa njenom upotrebom, jer je dejstvo intezivnije i može delovati grubo na kožu, ako je koža osetljiva. Zato, čaj od sveže žalfije nemojte nanositi u vidu obloga, već ga koristite isključivo za umivanje.
  • Čaj od žalfije možete dodati i u kupku dok se kupate. To će biti delotvorno za kožu čitavog tela. Osim što umiruje kožu, žalfija koja je kako smo pomenuli snažan antioksidans, oslobađa kožu od prisustva svih oblika nečistoća i na taj način sprečava i uklanja moguće infekcije.

Osim na koži, čaj od žalfije se može koristiti i na sluzokoži, na koju ima jednako umirujuće i korisno delovanje. Upravo zato, on se koristi kao sredstvo za ispiranje grla i usne duplje kod prisustva infekcija. Čaj od žalfije može se koristiti i za ispiranje intimne regije u slučaju osećaja iritacije.

error: Content is protected !!