Hronični umor – Ubica vaše lepote i uzrok starenja

By  |  3 Comments

Osećaj umora, posebno ako je reč o hroničnom umoru, ne samo što može izazvati pad nivoa vaše produktivnosti tokom dana, već može ugroziti i ozbiljno pogoršati vaše telesne funkcije. Takođe, hronični umor dodatno ubrzava starenje kože.

Zašto starimo kada smo umorni?

Osećaj napetosti, razdražljivost, smanjenje tolerancije na stresne situacije i nervoza, samo su neke od emotivnih i psiholoških osobina koje karakterišu dugotrajni osećaj umora. Međutim, emotivne i psihološke promene u organizmu, nisu jedine koje nastaju kao posledica umora. Veliki broj zdravstvenih koplikacija, javlja se upravo zbog umora.

Do toga dolazi usled pada imuniteta i usled disbalansa određenih hormona i elemenata neophodnih za normalne funkcije organizma. Recimo, ukoliko se nedovoljno i nekvalitetno odmarate i nedovoljno spavate, dolazi do poremećaja krvnog pritiska, pa i do poremećaja srčane funkcije. To kao krajnje posledice može dati i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Usled hroničnog umora koji organizam trpi, dolazi do pojačanog i prekomernog lučenja hormona kortizola. Kortizol potom uništava i umanjuje nivo kolagena u organizmu i zato posledica hroničnog umora neretko može biti i ubrzano starenje kože. Osim toga, zbog gubitka kolagena do koga dolazi zbog pomenutog uzroka, javlja se i smanjenje kvaliteta kose, kože i noktiju u čijem je sastavu kolagen jedan od primarno važnih elemenata.

Ono što kao posledica hroničnog umora dodatno ubrzava starenje kože, jeste smanjenje lučenja hormona rasta. Hormon rasta, takođe ima zaslužnu ulogu u izgledu i osobinama kože. Znaci koji ukazuju na to da vaša koža trpi posledice hroničnog umora i da je izložena ubrzanom starenju, jesu podočnjaci i tamni kolutovi oko očiju, ali i pojava sitnih bora.

Kako da “usporimo” starenje izazvano hroničnim umorom?

Ukoliko u tom stadijumu promena na koži ne preduzmete ništa i ukoliko se ne oduprete hroničnom umoru, sitne i teško uočljive bore ubrzo prerastaju u duboke i izražene bore i javlja se ubrzano starenje kože.

To nije osobina koja je uslovljena starosnom dobi i zato ukoliko želite da što duže sačuvate lep izgled i svežinu svoje kože, obavezno vodite računa o količini i kvalitetu sna.

Dovoljna količina sna je individualna i zavisi od nivoa obaveza i potrošnje energije kojoj ste izloženi u određenom periodu. Recimo, ukoliko ste pojačano izloženi stresu i prekobrojnim obavezama, vašem organizmu biće potrebno više sna kako bi bio odmoran i zdrav. Zato, potrudite se da osluškujete potrebe svog organizma i nađite dovoljno vremena za kvalitetan san.

Ono što će pozitivno uticati na kvalitet vašeg sna i pomoći vam da se oslobodite hroničnog umora, jesu provetrena i zatamnjena prostorija u kojoj spavate. Takođe, to je i dovoljna hidriranost organizma tokom spavanja, ali i rasterećenost misli. Zato, pre nego što odete na spavanje, popijte čašu vode i svaku negativnu misao isterajte iz svoje glave i svog kreveta.

3 Comments

  1. Pingback: Afte - Kako da ih sprečite i lečite | Zdravlje | Lepotica.rs

  2. Pingback: Rešite se tamnih kolutova ispod očiju | Lepotica.rs

  3. Pingback: 10 najpopularnijih masaža | Lepotica.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!