Sprečite i izlečite žuljeve na stopalima

By  |  0 Comments

Koliko vam se samo puta dogodilo da ste osetili razarajući bol zbog nastalih žuljeva? Evo nekoliko saveta kako da sprečite i oslobodite se pojave žuljeva.

Kako da sprečite pojavu žuljeva?

Da bi ste sprečili pojavu žuljeva, pre svega brinite o veličini i prijatnosti materijala svoje obuće. Obuća, trebalo bi da bude od fleksibilnih i savitljivih materijala koji prijanjaju uz vaše stopalo i prate svaki vaš pokret. Dok bi broj obuće trebalo da bude tačno prilagođen dimenzijama vaših stopala, a nikako manji niti veći.

Upravo vezano za tu činjenicu, postoji zabluda da žuljeve uzrokuje samo tesna i mala obuća. To nije tačno već naprotiv. Obuća koja je po dimenzijama šira i veća od dimenzija vaših stopala, prilikom gaženja stvara trenje.

Prilikom trenja dolazi do često grubog kontakta između vaše kože i materijala obuće i upravo to uzrokuje žuljeve. Zato, sledeći put prilikom kupovine obuće, postarajte se da ona bude tačno prilagođena vašim stopalima.

Ono što vam može pomoći u nastojanju da ne dobijete bolne žuljeve, verovali ili ne jeste antiperspirant. Dovoljno je pre obuvanja obuće naprskati njime stopala i on će doprineti tome da ne dolazi do trenja između kože i obuće.

Ukoliko su vam žuljevi već nastali, evo par korisnih saveta:

1. Dok imate aktivne žuljeve, nikako nemojte nositi neadekvatnu obuću kojom bi ste dodatno iritirali žulj. Time možete iskomplikovati njihovo stanje i produžiti njihovo trajanje.

2. Uzmite svež list biljke aloa vera, slomite ga ili presecite i sok iz njega iscedite direktno na žulj. To će ublažiti i često i potpuno eliminisati bol, a ujedno će i dezinfikovati područje žulja. Dezinfekcija je izuzetno bitna pri lečenju žuljeva.

Zato, ukoliko vam pri ruci nije svež list, možete upotrebiti i neki od preparata za dezinfekciju kože koji je na bazi aloa vere, ali i bilo koji drugi sličan preparat. Idealno može da posluži aktivni kiseonik ili povidon jod, koje je potrebno da nanesete takođe direktno na žulj. Kao prirodna zamena za pomenute preparate, odlično može poslužiti i hladan čaj od žalfije.

3. Upotrebite kantarionovo ulje kao antiupalno sredstvo. Namažite ovim uljem žulj i osetićete i trenutno i trajno olakšanje. Upala će se sanirati, a samim tim i lečenje žulja privesti kraju. Nanošenje kantarionovog ulja, dovoljno je da ponavljate dva puta dnevno, a po potrebi možete i češće.

4. Napravite oblogu od sitno iseckanih svežih listova biljke čuvarkuća i nanesite je uveče pre spavanja na žulj. Potrebno je da obloga deluje celu noć. Čuvarkuća deluje kao antibakterijsko sredstvo i samim tim sprečava moguće komplikacije koje mogu nastati nakon pojave žulja. Ujedno, ova obloga isceljuje kožu tako što pospešuje proces zarastanja. Nakon tri noći stavljanja obloge, videćete da će žulj potpuno nestati.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!