Ovo su 7 sigurnih znakova da vam kosa ubrzano stari!

starenje kose

Starenje je neizbežna činjenica života, i njegovi znakovi progresuju sa vremenom. Verovale ili ne – i kosa je podložna starenju: seda kosa, bledjenje prirodne boje, lomljenje i krhkost dlake su prvi znakovi kose koja stari. Svaka dlaka ima svoj životni vek, nakon koga stari, opada i prepušta mesto novoj dlaci koja izrasta iz folikula. U nastavku otkrijte da li i vi imate neke od ovih očitih znakova starenja kose.

Starenje kose – kako prepoznati?

Često kosa može biti prvi pokazatelj starenja uopšte: sede vlasi, pucanje, suvoća, gubitak volumena – čak i pre nego što vam se pojave prve bore.

#1: Seda kosa

Kada kose počne da sedi, to je prvi znak starenja vlasi: uzrokovan nedostatkom pigmenta koji treba da luče ostareli folikuli na skapu. Prve sede možete dobiti čak i pre 20-og rodjendana, ali najčešći period za prve sede su 30-e i 40-e godine. To nije nužno loša stvar – tada bar imate izgovor da farbate kosu i ohrabrite se na promenu prirodne boje.

starenje kose

#2: Suvoća kose

Kosa koja stari postaje vremenom suvlja – usled skupljanja lojnih žlezda koje luče prirodna ulja. Nije svaka suva kosa ujedno i stara – samo ako primetite kroz godine da vam je od masnog tipa kose (na primer), kosa prešla polako u suvi, onda možete okriviti proces starenja. Ovo možete srediti nežnim šamponima sa hidratantnim svojstvima i tretmanima vrućim uljima.

Za suvu kosu preporučujemo Marrakesh Miracle Masque, koja će oporaviti i najsuvlju kosu uljima argana i konoplje.

Povezano: Suva kosa – TOP 5 saveta kako da se izborite sa suvoćom

#3: Stanjenje kose

Folikuli mogu da stvaraju oko 100 novih vlasi na dan. Ali ako je kosa krhka i lomi se bržim tempom nego što izrasta – javlja se stanjivanje gustine kose. Ovo je takodje proces koji ćete primetiti posebno u pedesetim i šezdesetim godinama. Ipak nije sve izgubljeno: postoje prirodni tretmani skalpa koji stimulišu rast zdrave kose, poput ulja kokosa, avokada, ricinusa itd.

starenje kose

#4: Gubitak volumena

Ako ste u četrdesetim godinama primetili smanjeni volumen kose u odnosu na dvadesete – niste pogrešili! Stanjivanje kose i njeno proredjivanje dovodi do gubitka volumena. Ako primećujete ovaj znak starenja kose, postarajte se da koristite leave-in proizvode koji podižu kosu iz korena i daju joj volumen.

Za nedostatak volumena preporučujemo Subrina Boom boost sprej za kosu.

#6: Izbleđivanje prirodne boje

Kako starimo, ćelije koje proizvode pigment kose polako propadaju, a time kosa polako bledi, dok ne dodje do sede boje. Naime, dve supstance su odgovorno za kreiranje vašeg jedinstvenog pigmenta kose: eumelanin (daje tamnu boju), a feomelanin doprinosi svetlim tonovima. Jedno rešenje je da prionete na farbanje u vašu prirodnu boju, a da kosu i dalje negujete serumima, balzamima i maskama.

#5: Promene u teksturi kose

Promena u teksturi kose podrazumeva sledeće: smenu ravne i talasaste dlake! Ova prirodna promena se dešava svakih 5-7 godina, i nepoznato je zašto je to tako. Ono što znamo je da su hormoni odgovorni za to. Rešenje je da prigrlite novu promenu kose i da je negujete u skladu sa teksturom.

Povezano: 7 super trikova za dodatni volumen kose

starenje kose

#7: Grublja dlaka

S godinama, primetićete da su vam nekadašnji odlični proizvodi za kosu sada neefikasni. Ovo se dešava kada se spoljašnji sloj dlake – kutikula, stanjuje sa godinama, i ima manju sposobnost da zadrži vlagu. Osim toga, dame se više farbaju kako stare (zbog sedih), što takodje doprinosi grubljoj teksturi dlake, poput žice. Zato koristite što hidratantnije maske pune ulja, koje će omekšati vlas.

Pročitajte još i: Šta je poroznost kose i kako utiče na odabir nege?

error: Content is protected !!