Šta je poroznost kose i kako utiče na odabir nege?

poroznost kose

Već znate za različite tipove kose, od tanke do kovrdžave, od ravne do oštećene, ali da li ste ikada čule za termin “poroznost kose”? Svaka kosa ima svoj specifičan nivo poroznosti, koji odreuje kako treba da odaberete šampon, balzam i masku. U nastavku pročitajte sve o poroznosti kose i kako ona utiče na vašu svakodnevnu rutinu nege kose.

Šta je poroznost kose?

Baš kao što koža ima pore, tako i dlaka ima sitne otvore po sebi. Svaki tip kose je porozan, ali oštećena vlas je najintenzivnije porozna. Jednostavno rečeno – poroznost kose označava spobobnost dlake da upije i zadrži vlagu. Kosa koja je visokoporozna može upiti mnogo vode ili nutrijenata, ali je teško zadržava (što nije dobra stvar – jer želite da vam kosa ostane hidrirana).

Kada je kosa manje porozna, ima veliku sposobnost da zadrži vlagu i hranljive nutrijente iz maske, što znači da će izgledati hidrirano i nahranjeno. Na taj način, kosa vam se neće elektrisati niti patiti od “frizzy” efekta.

poroznost kose

Šta uzrokuje poroznost kose?

Prema studijama koje su vršene na brojnim američkim institucijama, na povećanu poroznost kose utiču dva moguća faktora: izloženost UV zračenju i tretman blajhanja kose. Osim što treba da izbegavate izlaganje suncu bez UV zaštitnog spreja i smanjite hemijske tretmane kose (blajhanje i farbanje), postoje koraci i saveti koji će sprečiti kosu da postane previše porozna.

Kako da odredite nivo poroznosti vaše kose?

Za ovo će nam poslužiti jednostavan test: iščupajte jednu dlaku iz kose (posle pranja i sušenja, kada je čista) i ubacite je u dovoljno veliku činiju vode, tako da ne dotiče njene zidove. Vaša kosa je:

  • slabo porozna, ako dalaka pluta po površini i ne potone uopšte
  • normalne poroznosti, ako potone na sredinu činije posle nekog vremena
  • visokoporozna, ako brzo potone na dno.

Povezano: Kako da odaberete pravi fen prema tipu kose?

poroznost kose

Nega visokoporozne kose

Ako ste otkrili da vam je kosa visokoporozna – ne paničite. Vaš cilj nege bi trebalo da bude maksimalna hidratacija i njeno zadržavanje unutar dlake. Ovo će vam olakšati i njeno stilizovanje.

Savet #1: Koristite hidratantni šampon i balzam

Vaš cilj je da povratite nivo vlage iz kose i pomognete kosi da ga zadrži što duže vremena. Najpre odaberite kvalitetan hidratantni šampon i balzam, najbolje iz iste linije, jer se nadopunjuju. Birajte šampone koji sadže hijaluronsku kiselinu, ureu, šećere, aloe veru, glicerin…

Naša preporuka je Subrina Professional Hydro šampon i balzam.

Savet #2: Priuštite tretman dubinske hidratacije

Osim redovne upotrebe hidratantnog šampona i balzamam, razmazite kosu uz povremeni tretman dubinske hidratacije, koji možete sprovesti sami uz hidratantnu masku, najlon kesu i fen. Nanesite masku na vlažnu kosu koja je maksimalno prosušena peškirom, pokrijte glavu najlon kesom i zagrevajte je fenom. Isperite je potom.

Za ovaj postupak predlažemo Marrakesh Miracle Masque, masku sa uljem argana i konoplje.

poroznost kose

Savet #3: Koristite sprej za zaštitu kose

Pokušajte da maksimalno izbegavate vruće alate za stajling kose, ako se borite da smanjite njenu poroznost. Ali ako se za posebne prilike isfenirate ili ispeglate, niko vam neće zameriti ako koristite sprej za termičku zaštitu, kako biste sprečili dalja oštećenja vlasi.

Savet #4: Leave-in krema kao finalni korak

Zaštitite kosu od ispravanja vlage uz leave-in kremu koja će “zarobiti” sve negujuće supstance, kao i vodu unutar vlasi. Neka to bude finalni korak vaše nege posle pranja kose. Kroz neko vreme, primetićete razliku.

Pročitajte još i: 5 nepogrešivih načina da odredite koji je vaš tip kose

error: Content is protected !!