Kako da odaberete pravi FEN prema vašem tipu KOSE?

By  |  0 Comments

Sigurno već znate da nisu svi fenovi za kosu kreirani jednako: postoji nekoliko faktora koje morate da gledate kada kupujete fen, a jedna od njih je tekstura, tj. tip vaše kose, gde morate uzeti u obzir njenu poroznost, dužinu i uvijenost dlake. Kako biste izvukli maksimum efikasnosti iz fena za kosu, a ujedno očuvali kvalitet kose – otkrivamo kakav fen odgovara svakom tipu dlake.

Posedovanje dobrog fena je pola frizure – a da ne pominjemo da znači sjajnu, glatku i zdravu kosu.

Postoje dve osnovne vrste fenova koji obećavaju glatku i sjajnu frizuru, sa minimumom oštećenja dlake, a to su: jonski i keramički.

Jonski vs. keramički fen za kosu

Jonski fenovi

Jonski fen se bazira na tehnologiji negativno naelektrisanih jona, koji lako razbijaju pozitivno naelektrisane molekule vode, time smanjujući vreme sušenja. Pošto negativni joni ne otvaraju kutikulu dlake, ona ostaje glatka i sjajna posle sušenja. Možete koristiti nižu temperaturu sušenja sa njim, a definicija prirodnih lokni će ostati sačuvana. Jonski fenovi jesu skuplji, ali vrede ako želite glatku kosu posle feniranja.

fen za kosu

Keramički fenovi

Glavna prednost keramičkih fenova je keramički sloj iznutra, koji ravnomerno distribuira toplotu. Ovu fenovi osećaju sobnu temperaturu i regulišu toplotu duvanja spram toga, kako bi se najmanja količina vrućeg vazduha usmerila na kosu. Na taj način keramički fenovi štite dlaku od oštećenja. Ubrzavaju vreme sušenja i smanjuju nepotrebnu toplotu vazduha, ali ne poseduju jone. Skuplji su od standardnih fenova, ali jeftiniji od jonskih.

Povezano: 6 grešaka koje pravite dok sušite kosu, a utiču na njen kvalitet

Fen za svaki tip kose

Debela dlaka i frizzy kosa: jonski fen

Ako imate debelu dlaku, onda znate borbu sa fenom za kosu koja može da traje i više od pola sata. Smanjite sušenje kose na pola uz jonski fen. Ovo je brza metoda za sušenje guste i kovrdžave kose sa debelom dlaku, a ujedno sprečava „frizz“ efekat.

Ne zaboravite da svaki tip kose zaštitite sprejem za termičku zaštitu kose, poput Subrina Frizz-Fightera.

fen za kosu

Tanka dlaka: keramički fen

Ako je vaša kosa tanka i ravna, želite da joj dodate volumen i punoću dok je fenirate i stilizujete. Zato vam nisu potrebni benefiti jonskih fenova poput glatkiće i sjaja. Zato je najbolje da koristite keramički fen koji reguliše nivo vrućeg vazduha, kako bi sprečio oštećenja ove krhke i nežne kose, dok ujedno stvara efekat „liftinga“ kako bi odigao beživotnu i tanku dlaku.

Kovrdžava kosa: fen sa difuzerom

Ako želite da istaknete prirodnu teksturu kose – potražite fen sa difuzerom. On će pomoći da kovrdže budu glatke i da sačuvaju svoj oblik. Neka difuzer ima šire postavljene separatore kako biste najbolje definisali prirodni patern lokni.

Povezano: Kako da koristite difuzer za lepe lokne?

fen za kosu

Beživotna mat kosa: fen koji daje sjaj ili jonski fen

Neki posebni fenovi ispuštaju negujuće jone na vašu dlaku, vraćajući joj sjaj i otklanjajući „frizz“ efekat. Slično deluju negativni joni iz jonskog fena, koji će vašoj beživotnoj kosi dati sjaj i zaglađenost.

Pročitajte još i: Kako da odaberete SAVRŠEN fen, peglu i figaro za kosu?

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!