6 grešaka koje pravite dok sušite kosu, a utiču na njen kvalitet

stajling aparati

Sušenje kose deluje kao standardna rutina nege kose koju radimo godinama po automatizmu. Ono što verovatno niste znali je da su greške u sušenju kose jedan od krivaca za oštećenu i beživotnu kosu. Zato vam otkrivamo najčešćih 5 grešaka u sušenju kose koje provereno utiču na njen kvalitet.

Sušenje kose: da li pravite neku od ovih 6 grešaka?

1. Agresivno trljanje kose peškirom

Ovo često vidjamo u filmovima: glumica izadje iz kade ili bazena i počne da grubo trlja kosu peškirom. Ovo izbegavajte po svaku cenu! Agresivno trljanje kose pamučnim peškirom uzrokuje oštećenje mokre kose, i time pospešuje lomljenje i kidanje kose. Osim što utiče na kvalitet kose, ova greška dovodi i do frizzy čupavog efekta na kosi i gubitku sjaja.

sušenje kose

2. Predugo držanje mokre kose pod peškirom

Umotavanje kose u peškir posle pranja je skroz u redu, ali pod uslovom da je to kratko, dok se ne uhvatite fena. Svako produženo držanje mokre kose pod toplom peškira, stvara pogodno tlo za perut i rast gljivica. A osim toga, utiče na lomljenje kose, pa čak i opadanje u najekstremnijim slučajevima.

Povezano: Šta se dešava kada prespavate sa mokrom kosom?

3. Korišćenje standardnog peškira

Vlakna peškira za kupanje su sasvim u redu za kožu, ali iznenadjujuće – mogu uništiti kosu. Gruba tekstura peškira odlično upija vlagu, ali uzrokuje oštećenja dlake. Zato za kosu uvek birajte nežne mikrofiber peškire, sa gušćim tkanjem, koje nežno upija višak vode.

sušenje kose

4. Ne koristite termičku zaštitu kose

Direktno izlaganje kose vrelom vazduhu fena ubrzava oštećenje i isušivanje kose. Zato pre feniranja obavezno isprskajte celu dužinu kose (nikako teme) sprejem za termičku zaštitu koji će zaštiti vašu kosu od potencijalnih oštećenja. Ovo se posebno odnosi na kosu koja je farbana, blajhana ili oštećena.

Naš predlog je Subrina Professional Frizz Fighter sprej za termičku zaštitu kose, koji ujedno pruža anti-frizz efekat.

5. Stilizujete i češljate mokru kosu

Pobrinite se da vam kosa bude potpuno suva pre stilizovanja i češljanja. Takodje – nikako ne koristite peglu ili figaro na mokroj ili vlažnoj kosi, jer ćete je bukvalno spržiti iznutra. Zato je obavezno dobro osušite fenom pre toplotnog stilizovanja. Najbolje je čak da pustite da prodje barem 30 minuta od sušenja fenom, pa da je onda peglate ili uvijate.

Ako već češljate mokru kosu, koristite specijalne detangle četke, namenjene češljanju mokre kose, poput The Wet Brush četke.

Povezano: 7 stajling tajni za zdravu kosu

sušenje kose

6. Ne koristite koncentrator

Koncentrator je na fenu sa razlogom – to je tajna savršeno posložene i isfenirane kose. On koncentriše protok vrelog vazduha na jedno mesto na kosi, zagladjuje kutikulu i daje sjaj kosi. Da biste postigli glatki izgled kose – fen sa koncentratorom držite nadole, dok prolazite okruglom četkom kroz kosu.

Pročitajte još i: Kako da prirodno osušite kosu bez čupavog “frizzy” efekta?

error: Content is protected !!