Šta se dešava kada PRESPAVATE sa mokrom kosom?

Svima nam se desila situacija da kasno uveče operemo kosu, i samo se umorne spustimo u krevet, preskačući sušenje kose. Verovatno nikad niste razmišljale koliko je ova naizgled bezazlena navika štetna po zdravlje vaše kose. Ako želite da saznate šta se dešava sa vašom kosom kada prespavate bez sušenja, i kako da rešite ove probleme – nastavite da čitate.

Mokra kosa uveče = nepredvidiva frizura ujutru?

Verovatno ste čule od mame da ne treba da spavate sa mokrom kosom kako se ne biste prehladile. Istina je da nećete dobiti grip od mokre kose, jer je on izazvan vurisima, ali se mnogo različitih problema mogu javiti vašoj kosi i koži glave. Svi znamo za prvi i osnovni problem koji je čisto estetske prirode: ne možete predvideti kako će vam kosa izgledati ujutru. Ipak, mnogo je više ozbiljnijih razloga koji će vas naterati da ipak utrošite dodatnih 15 minuta na sušenje kose, pre nego što umorni zaspite.

Pretty brunette wiping her hair

Prespavali ste sa mokrom kosom – posledice ujutru

Lomljenje vlasi

Koja je najranjivija i najslabija kada je mokra. Dlaka je porozna, i može da upije veliku količinu vode: čak 45% svoje težine. Nevoljni pokreti koje pravite glavom dok spavate povlače mokre vlasi u različitim smerovima, i na taj  način ih kidaju i lome. Čak iako ste vezale mokru kosu u rep ili punđu pa prespavale, nećete izbeći lomljenje vlasi. Pamučne jastučnice su posebno abrazivne prema kosi, dok je njihova sjajna alternativa u očuvanju zdravlja kose – svilena ili satenska jastučnica.

Kosa će vam se zamrsiti

Većina žena zapravo ne raščešlja mokru kosu nakon pranja, jer smatra da se ona tako oštećuje. To je tačno, ali ako legnete mokre kose, ona će dodatno zapetljati, a kada se tako osuši – čvorovi ujutru su neizbežni. Samim tim ste sebi napravili dodatnu obavezu oko kose ujutru kad ustanete. Zato kada operete kosu, naprskajte leave-in regenerator u spreju kako biste je lakše očešljali i lagano prođite češljem sa širokim zupcima, počevši od krajeva.

Naša preporuka je Revlon Equave Hydro dvofazni leave-in regenerator za raščešljavanje.

Model Released. Attractive Young Woman Brushing Tangled Hair

Beživotna kosa bez sjaja

Sjaj vaše kose dolazi od stepene vlage koja je “zaključana” unutar dlake, kao i prirodnih ulja koja luči koža glave. Kada prespavate sa mokrom kosom, jastučnica zapravo “usisa” svu vlagu iz vaše kose, ostavljući vaše vlasi da izgledaju mrtvo, beživotno i bez sjaja.

Izgubljeni sjaj kose možete povratiti uz Marrakesh Let it Shine, fini sprej koji kosi daje sjaj i štiti je ujedno od toplote.

Frizzy i čupava kosa

Dok spavamo, nevoljno se okrećeno i trljamo kosu o jastučnicu, čime se stvara statički elektricitet. Ovo je pogotovo izraženo dok vam je kosa mokra. Bez sumnje, ujturu će vam kosa delovati kao da vas udarila struja, u najmanju ruku. Verovatno ćete je morati opet pokvasiti pa osušiti fenom uz dosta stajling preparata, kako biste je stilizovali i ukrotili. Svakako je vremenski ekonomičnije da ste je zapravo osušili PRE odlaska u krevet.

Ako ste ipak prespavali sa mokrom kosom, i treba da obuzdate frizzy momenat, to možete učiniti sutradan uz Subrina Smooth Operator, kremu za ravnanje i zaglađivanje kose.

Woman with messy hair

Razvoj bakterija i gljivica

Kada prespavate sa mokrom koso, vaša kosa, kao i vaša jastučnica postaju savršeno stanište za razvoj bakterija i gljivica. One naprosto obožavaju toplu i vlažnu sredinu za bujanje. Bakterije koje prirodno žive na vašem skalpu se mogu nekontrolisno razmnožiti, a spore gljivica iz vazduha se mogu nastaniti na vašem skalpu. Ovi mikroorganizmi uzrokuju perutanje kože glave i opadanje kose u crvenim pečatima. Isto važi i za spavanje sa mokrom kosom koja je umotana u peškir!

Glavobolja

Ovaj problem je zapravo povezan sa prethodnim. Kada je koža glave napadnuta bakterijama, telo pojačava cikulaciju krvi u tom delu, kako bi se izborilo sa infekcijom. Ovaj pojačani pritisak uzrokuje glavobolju, sa kojom ćete se probuditi sutradan. Da li baš želite da započnete novi dan ovako?

Woman with headache

Prehlada

Ovde ne govorimo o prehladi koju izazivaju virusi ili bakterije, već o prehladi koja dolazi od toga što vam je – hladno. Kada prespavate sa mokrom kosom, ona hladi vašu glavu, i na taj način vaše telo je podložno prehladi. Ovo je pogotovo moguće ukoliko spavate u nedovoljno toploj prostoriji ili pored otvorenog prozora. Ne želite da se ujutru probudite sa kijavicom ili curenjem nosa. Stoga – i kada ste najumorniji – fen u ruke pre odlaska u krevet!

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!