Proizvodi sa KERATINOM – šta SVE mogu učiniti za vašu kosu?

By  |  0 Comments

Što se tiče proizvoda za negu kose, sa svih strana smo izbombardovani reklamama i čudotvornim sastojcima koji će preporoditi vašu kosu i učiniti da ona izgleda kao sa reklame. Među njima se najviše ističu oni sa keratinom. Keratin je zapravo jedan od nekolicine sastojaka u proizvodima za negu koji zaista mogu vašu kosu preporoditi, obnoviti oštećenja, popuniti dlaku i učiniti da ona zasija.

Šta je keratin, o kakvoj se magiji zapravo radi, i kako da odaberete pravi keratinski proizvod za sebe – otkrivamo u tekstu.

Šta je keratin?

Prirodni keratin je jedna od vlaknastih struktura proteina u našem organizmu, i sastavljen je od različitih aminokiselina. Keratin predstavlja glavnu gradivnu komponentu dlake, kože i nokta. Keratin formira zaštitni štit oko središta dlake, čineći da ona bude elastična i sjajna. Upravo zahvaljujući visokim zalihama keratina unutar dlake imamo sjajnu, jaku, zdravu i kosu koja odoleva lomljenju i kidanju.

Beautiful hair

Ipak, iako keratin predstavlja fizičku zaštitu dlake, usled brojnih spošljanjih faktora, može doći do njegovog gubitka. Ako kosu redovno izlažete farbanju i blajhanju, ako se često peglate, fenirate ili uvijate kosu figarom – budite sigurni da vašoj kosi nedostaje keratin. Drugi faktori koji utiču na gubitak ovog proteina su: izlaganje kose UV zračenju, hlor, slana voda, fizička oštećenja poput češljanja i grubog vezivanja kose, ali i jaki agresivni šamponi.

Kako prepoznati da li vam nedostaje keratin u kosi?

Ovakav tip kose prepoznaćemo po tome što je veoma sklona pucanju, lomljenju i kidanju vlasi, deluje beživotno i slamasto, krajevi se brzo rascvetaju, dlaka više nije elastična i sjajna. Ako ste se prepoznali među ovim simptomima – a takođe ako je redovno tretirate toplotnim stajling uređajima i hemijskim tretmanima – krajnje je vreme da vašoj kosi nadomestite keratinsku negu. To  možete učiniti odabirom kvalitetnih preparata koji u sebi sadrže keratin.

Broken hair

Kako rade proizvodi sa keratinom?

Najbolji efekat za jako oštećenu i iscrpljenu kosu daće proteinske maske koje se drže određeno vreme, kao i ampule i leave-in tretmani koji se ne ispiraju. Na ovaj način, keratin iz proizvoda će se vezati za vašu oštećenu dlaku i na taj način će popuniti oštećenja koja su ranije dovodila do pucanja dlake. Takvi proizvodi će zaštititi oštećenu kosu iznutra ka spolja, sprečivaće kidanje krajeva, a ujedno će povećati otpornost kose na buduće spoljašnje uticaje. Dlaka će delavati deblje i bujnije, a sama kosa će dobiti na težini i punoći.

Zapamtite: proteinske maske držite na kosi ne duže od vremena koje je propisao proizvođač. Najčešće je to 10 min. Ukoliko produžite vreme, može se desiti da se previše proteina veže za dlaku, koji će „ukrutiti“ kosu. Ako vam se to dogodi, nije strašno – sa sledećim pranjem kose, sve će se vratiti u normalu.

Preporuke proizvoda sa keratinom

Serical Keratin maska

Osnovno je da nabavite dobru proteinsku masku koja visoko u sastvu sadrži keratin. Nju treba da koristite bar jednom nedeljno, i da je tokom nedelje rotirate sa hidratantnim maskama. Serical Keratin maska je omiljeni proizvod mnogih dama, jer uz povoljno cenu i izdašno pakovanje pruža duboku rekonstruktiju oštećene kose. Nakon upotrebe ostavlja kosu mekom, sjajno, složenom i oporavljenom.

serical keratin

Subrina Keratin Perfect Therapy ampule

Ukoliko volite da mućkate proizvode za kosu kod kuće, predlažemo vam Subrinine keratinske ampule. One sadrže visokokoncentrovani keratin, i kao takve predstavljaju proizvod za profesionalnu negu. Ipak, njegova upotreba je veoma jednostavna, te ga možete i kući koristiti. Koristi se tako što je 1/2 ili cela ampula umeša u malu količinu vaše maske za kosu koja odgovara jednoj upotrebi. To možete postići mešanjem u nekoj činijici dok ne dobijete homogenu smesu. Na taj način ćete svakoj maski za kosu dati keratinski boost. Nju nanesite na opranu, peškirom prosuđenu kosu i držite 10 min. Nakon toga se maska ispira.

ampule keratin

Subrina Keratin u peni

Kako biste kosi pružili keratinsku negu koja se ne ispira, nabavite dobar leave-in preparat. Takav je Subrinin Keratin u peni, koji predstavlja intezivni tretman za ekstremno suvu i oštećenu kosu. Ova pena sasdrži visok procenat keratina, koji učvršćuje razdvojene keratinske veze u kosi i jača njihovu strukturu. Nanosi se na opranu kosu koji ste prethodno prosušili peškirom. Nakon toga nastavite sa sušenjem kose. Primetićete da je posle kontinuirane uptorebe ove pene kosa puna i glatka, a oštećenja dlake su sanirana.

keratin pena

Revlon Equave Hydro leave-in regenerator u spreju sa keratinom

Još jedan odličan leave-in preparat koji je godinama miljenik dama širom sveta je Revlon Equave Hydro dvofazni regenerator. Sprej koji ima ulogu da odmrsi vašu kosu nakon pranja, uz bogati efekat hidratacije. Ono što je manje poznato je da ovaj preparat sadrži keratin, čime omogućava i rekonstrukciju kose. Njegova lagana, nemasna tekstura neće opteretiti kosu. Ako vam je potreban keratinski preparat koji kosu neće umastiti ili otežati – ovo je proizvod za vas.

revlon hzdro

 

 

 

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!