Proteinska i kombinovana maska za kosu

By  |  0 Comments

Proteinske i kombinovane maske su preparati namenjeni nezi oštećene, farbane, veoma suve i kose sklone kidanju. U odnosu na hidratantne maske, imaju drugačiju funkciju, aktivne sastojke i način upotrebe. Veoma često ovakvi prozvodi spadaju u domen profesionalne nege, ali se u bogatoj ponudi na današnjem tržištu mogu naći i odlični pristupačni proizvodi namenjeni kućnoj nezi. U nastavku teksta, otkrićemo vam kako da prepoznate proteinsku i kombinovanu masku za kosu, njene benefite, kao i način upotrebe.

Kome je namenjena proteinska maska za kosu?

Osnovni gradivni element naše kose je upravo protein za koji ste već verovatno čuli – keratin. On čini dlaku jakom i otpornom, i ključan je kada je reč o kvalitetu kose. Svaki protein se sastoji iz različitih vrsta aminokiselina. Usled delovanja spoljnjih uticaja i agresivnih hemijskih i toplotnih tretmana (farbanja, blajhanja, mini-vala, upotrebe prese za kosu, figara, čestog feniranja, pa čak i grubljeg četkanja), dolazi do oštećenja dlake i gubitka keratina.

Ovaj tip kose prepoznaćemo po sklonosti lomljenju, kidanju, poroznosti dlake, cvetanju krajeva i grubom osećaju na dodir. Stoga, dlaci moramo nadoknaditi izgubljene proteine i aminokiseline upotrebom koncentrisane proteinske maske.

shocked woman watching the damage hair and splitting ends

Sastav proteinskih maski

U prvoj polovini sastava ovakve maske moraju imati neki protein: Hydrolyzed keratin, Hydrolyzed wheat protein (protein iz pšenice), Hydrolyzed silk, Hydrolyzed silk protein (protein iz svile), Hydrolyzed soy protein (protein iz soje), Hydrolyzed oat flour (protein iz ovsenog brašna), Hydrolyzed collagen. Biljni proteini su najčešći u sastavu i oni omogućavaju da se održi vlaga unutar dlake. Pored toga, u sastavu proteinskih maski mogu se naći i aminokiseline: Cocamidopropyl Dimethylamine, Behentamidopropyl Dimethylamine, Stearamidopropyl Dimethylamine, Isostearamidopropyl Dimethylamine itd. Uz pomoć ovih sastojaka, kvalitetna proteinska maska će popuniti sitne pukotine i oštećenja na dlaci.

Zapamtite: što je sastojak na višoj poziciji na listi, to se nalazi u većoj koncetraciji, stoga obratite pažnju na kom se mestu nalazi sastojak koji gledate.

Kako se koriste?

Za razliku od hidratantnog pakovanja, proteinsko se drži prema preporuci proizvodjača, a najčešće od 5-15 min. Produžavanje tretmana može dovesti do preteranog „ukrućivanja“ kose, sto je znak da se previše proteina vezalo za dlaku. Ukoliko vam se to dogodi – nije ništa strašno, sa sledećim pranjem kosa će se vratiti „u normalu“. Savetujemo da proteinsko pakovanje koristite ne češće od jednom nedeljno. Imajte na umu da je oštećenoj kosi, pored proteina, neophodna i hidratacija, zato uvek u rutini nege rotirajte proteinsku i hidratantnu maskujednom u 7-10 dana koristite proteinsku, a za ostala pranja kose – hidiratantnu.

Kao odličan primer proteinskog pakovanja, preporučujemo Serical Keratin masku, u čijem sastavu se visoko nalazi hidrolizovani keratin, koji će nadoknaditi oštećenja i pukotine unutar dlake.

Hair

Kombinovana maska za kosu

Kako bi proizvod odgovarao većini tipova kose, proizvodjači su formulisali kombinovano hidratantno-proteinsko pakovanje, koje čini najveći procenat trenutne ponude pakovanja za kosu na tržištu. Ovakvi proizvodi u sastavu u sastavu sadrže dobro poznate masne alkohole, poneko prirodno ulje ili puter, uz kombinaciju sa jednom ili dve vrste proteina u manjoj koncentraciji (pred kraj sastava). Kombinovane maske odgovaraju većini tipova kose, te predstavljaju siguran izbor kada niste sigurne kako će se vaša kosa ponašati pod dejstvom čisto proteinskog preparata.

Takvo pakovanje je i Marrakesh Miracle Mask, koje sadrži ulje argana i konoplje, masne alkohole i pantenol u kombinaciji sa proteinom pšenice. Ova maska definitivno opravdava svoj naziv čudesna – efekat je vidljiv već nakon prve upotrebe. Preporučujemo i profesionalnu Revlon UniqOne Superior Hair Mask, koja će dubinski oporaviti vašu kosu, pružajući čak deset benefita, a to čini kombinacijom hidrirajućih sastojaka i aminokiselina pšenice.

Savet plus:

Kako biste najbolje odabrali negu za vašu kosu, osluškujte njene potrebe, menjajte rutinu nege u skladu sa promenama, i uvek čitajte sastav proizvoda za negu kose. Tako ćete saznati u koju grupu spada taj proizvod i da li odgovarati potrebama vaše kose.

marakesh maska za kosuSelection_004uniqone superior maska

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!