Maske za kosu: Kako odabrati pravu? (Hidratantna vs. Proteinska nega)

Sigurni smo da svaka od nas ima barem jednu masku za kosu u kupatilu. Ovaj moćni preparat je mnogim ženama postao nezamenljiv u rutini nege kose. Ukoliko pratite beauty zajednicu, forume, društvene mreže ili blogove, sigurno ste dosad naleteli na pojmove hidratantna i proteinska maska za kosu. Ukoliko ste u nedoumici šta oni znače i u koju grupu spada važa omiljena maska za kosu, nastavite da čitate.

Maske za kosu se razlikuju prema nameni, funkciji, sastavu, kao i tipu kose za koji je namenjena. Na policama drogerija i parfimerija se nalazi šarenilo teglica koje obećavaju fenomenalne instant rezultate: oporavljenu i hidriranu kosu, regenerisane krajeve, sjaj, volumen, očuvanje boje, mekoću i svilenkastost.

Ono što je zajedničko svim tim maskama jeste da se mogu podeliti u dve velike grupe proizvoda, u zavisnosti od aktivnih sastojaka, a samim tim je i njihova namena različita. U pitanju su hidratantne i proteinske maske za kosu. Ovoj podeli možemo dodati i treću grupu, koja je nastala potrebom tržišta za kombinovanjem ova dva tipa nege: kombinovana hidratantno-proteinska maska. Kako biste odabrali negu koja odgovara vašim potrebama kose, neophodno je da upoznate osnovne karakteristike ova dva tipa proizvoda.

Beautiful Young Woman

Kako ćete razlikovati maske za kosu?

Veoma jednostavno – pogledom na sastav maske za kosu, koji je obavezno istaknut na ambalaži. Sastav kozmetičkih proizvoda naćićete pod naslovom “INCI” (engl. International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – medjunarodna nomenklatura kozmetičkuh sastojaka). To je spisak svih sirovina koje su korišćene prilikom izrade datog kozmetičkog proizvoda, na engleskom ili latinskom jeziku.

Ne treba da budete naučnik da biste protumačili sastav maske za kosu – naš mali vodič će vam lako pokazati koje sastojke da tražite prilikom odabira proizvoda. U zavisnosti od potreba i stanja vaše kose, moćićete da odaberete negu koja će hidrirati kosu i održavati njeno zdravlje (hidratantna nega), ili rekonstruisati oštećenja nastala spoljašnjim uticajima (proteinska nega).

Klikom na slike, možete pročitati više o svakom tipu maske za kosu

Selection_038
hidratantna maska
beautiful-young-woman-washing-her-hairs.jpg
proteinska maska

error: Content is protected !!