Kako da pripremite ten za šminkanje kao PROFESIONALAC?

By  |  1 Comment

Ako ste ikada koristile usluge profesionalnog šminkanja, sigurno ste bile oduševljene trajnošću šminke. I pored svog plesanja, poljubaca i znojenja, vaša šminka je bila netaknuta i u sitnim jutarnjim satima. Razlog za to je dobra priprema kože za šminkanje. Ovu pripremu možete i vi odraditi uz pomoć nekoliko proizvoda, i naših par saveta.

Dobra priprema tena = duža trajnost šminke

Ukoliko ispoštujete sve korake u pripremi tena za šminkanje, koji profesionalci odrade, imaćete šminku koja traje ceo dan i odoleva vremenskim uslovima. Osim toga, šminka će vam lepše izgledati na licu, mekše, i bez oštrih prelaza. Ovo je pogotovo neophodno ako imate masnu ili kombinovanu kožu, i šminka vam brzo prosija. Čak i ako ste suvokožac, neophodna vam je dobra hidratacija i podloga koja će sprečiti uvlačenje pudera u linije i perutanje.

Koraci u pripremi tena za šminkanje

Otklonite suvišne dlačice na licu

Profesionalni šminker će vam uvek napomenuti da pre šminkanja odradite depilaciju nausnica i drugih neželjenih dlačica na licu. Jasno je da niko ne bi voleo da vidi crveni karmin na usnama iznad kojih su nausnice. Ipak, depiliranje ovih dlačica isplanirajte barem dva dana pre važnog šminkanja, kako bi koža imala vremena da se umiri od crvenila i iritacije. Takođe, pincetom oblikujte obrve, kako biste napravii lep okvir vašem licu. Počupkajte sve suvišne dlačice koje narušavaju vaš oblik obrva.

youtg beautiful woman eyebrow plucking tweezers eyes hair

Dobro očistite lice

Svaki šminker će vam pre samog šminkanja, očistiti lice sredstvima za vaš tip kože. Isto i vi odradite kući – umijte se vašom omiljenom umivalicom ili micelarnom vodom, i nanesite tonik koji će skupiti pore nakon čišćenja. Umesto tonika možete upotrebiti termalnu vodu ili sprej za hidrataciju lica. Ako se šminkate za posebnu priliku, par sati pre šminkanja odradite piling lica, koji će otkloniti odumrle ćelije, i ostaviti mekanu, ispoliranu kožu na koju će svaka šminka bolje leći.

Hidratacija obavezna

Nadamo se da ne moramo ni da napominjemo da je pre šminkanja obavezno nanošenje kreme koja će hidrirati kožu. Ova krema mora biti prema vašem tipu tipu kože, kako vam ne bi zamastila ten i učinila da vam šminka sklizne. Ipak, ne nastavljajte šminkanje odmah posle kreme – pustite kremu da se upije bar 40 min pre nanošenja daljih proizvoda. Jer, ukoliko naneste odmah tečni puder, on će se upijati sa kremom dalje u kožu, što će napraviti ružan i flekav izgled vašeg tena.

Antirid

Ako nanosite slojeve tečnog korektora kako biste prekrili podočnjake, ili jednostavno volite da radite „baking“ – okoloočno područje morate pripremiti odgovarajućim antiridom. On će hidrirati tanku kožu ispod očiju i napraviti podlogu za tečni korektor. Takođe ostavite se upije bar pola sata pre šminkanja kako vam korektor ne bi skliznuo.

Beautiful female applying moisturizer

Prajmer

Korak koji profesionalni šminkeri nikada ne preskaču u pripremi tena je prajmer. On ima funkciju da zagladi vaše pore i bore, i da omogući „glatko platno“ za dalje nanošenje pudera. Prajmeri u sebi sadrže sastojke koji omogućavanju bolje vezivanje pudera za kožu, i dužu trajnost šminke. Ako imate masnu ili kombinovanu kožu, odaberite prajmer na bazi silikona, koji će popuniti pore i matirati vaše lice. Ako ste ipak vlasnica suve kože, birajte bogati hidrirajući prajmer kremaste teksture koji će sprečiti da se vaša koža isperuta pod slojem pudera i da se uvuče u sve linijice na licu.

Usne – piling i nega

Pošto ćete za važan događaj najčešće odabrati dugotrajni karmin koji je najčešće mat teksture, znajte da će on lepo stajati samo na glatkim, mekim usnama. Ako se borite sa suvim ispucalim usnama koje se ljuspaju, a baš želite taj mat karmin – odradite najpre piling usana. Pilingom ćete ukloniti suve ljuspice i suvoću usana. Ne trebaju vam kupovni pilinzi – usne možete ispilingovati uz deblji sloj labela i malo šećera kojim ćete istrljati usne.

Sensual young natural model applying lip balm

Nakon pilinga, nanesite obilato sloj labela, koji ćete pustiti da se upija određeno vreme. Kada dođe vreme za karmin – jednostavno maramicom sklonite višak labela. Otkrićete meke, nežne glatke usne, na kojima će mat karmin izgledati savršeno a i duže trajati.

 

 

1 Comment

  1. Jelena

    20.02.2018. at 18:11

    Dobar tekst za mlade devojke.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!