Kako odabrati tonik za lice prema tipu kože

Tonik za lice mnoge žene smatraju nebitnim u rutini nege lica, pa ga samim tim i preskaču.  Međutim, tonik ima važnu funkciju u nezi kože. Samo je važno da nađete onaj koji odgovara vašem tipu i potrebama kože.Veoma brzo ćete uvideti sve benefite koje pružaju tonici, i postaće vam nezamenljiv u rutini nege.

Šta je tonik za lice?

Tonik za lice je vodeni ili vodeno-alkoholni rastvor biljnih ekstrakata, vlažećih i aktivnih supstanci, i predstavlja proizvod za negu kože u užem smislu. Po pravilu, nanosi se na potpuno očišćenu kožu lica, koju ste prethodno umili, skinuli šminku i dobro osušili. Jedna od najčešćih zabluda je da tonik služi za čišćenje lica, jer se pojam tonik meša sa losionom za čišćenje, koji je potpuna druga vrsta kozmetičkog proizvoda.

Tonik za lice se koriste dakle, nakon umivanja, a pre nanošenje kreme za lice, kao međukorak. Njegova uloga i fukncija u nezi kože je višestruka: vraća pH vrednost kože, koja je poremećena umivanjem, potom, skida naslage kamenca koje nastaju umivanjem tvrdom vodom (kamenac isušuje kožu), stimuliše cirkulaciju krvi, blago tonizira i skuplja pore, razmekšava kožu i priprema je za dalju negu u vidu kreme za lice.

Koristi se dva puta na dan: ujutru i uveče, na očišćenu kožu, uz pomoć pamučnog tufera, izbegavajući osetljivo okoloočno područje.

woman with sponge

Kako odabrati tonik za lice

Tonik za lice treba birati prema tipu kože i njenim trenutnim potrebama. Stoga, prema tipu kože za koji su namenjeni, možemo ih podeliti u nekoliko vrsta:

Tonici za normalnu i suvu kožu

Ukoliko vam je koža normalna ili suva, birajte hidratantne tonike. Ovakvi tonici ne sadrže alkohol, već su vodeni rastvori biljnih ekstrakata poput aloje, ruže, hamamelisa, kamilice, nevena, krastavca itd, uz dodatak supstanci kao što su hijaluronska kiselina, pantenol, bisabolol, alantoin, i vitamini, koji imaju ulogu da umire i hidriraju kožu. Ovakvi tonici su blagi i mogu se koristiti dva ili više puta dnevno.

Normalnoj i suvoj koži preporučujemo Prima Skinology Tonik sa hijaluronskom kiselinom, koja je efikasni ovlaživač kože.

Attractive woman putting on Make up

Tonici za mešovitu kožu

Ovakvi tonici najčešće sadrže oko 20% alkohola, i imaju antibakterijsko dejstvo, uz delovanje prirodnih ekstrakata kao što je hamamelis, zeleni čaj, grejpfrut, breza itd. Često je jedan od aktivnih sastojaka cink, koji deluje protivupalno. Važno je napomenuti da bi vlasnice mešovite kože trebalo da ovakve tonike kombinuju sa hidrirajućim tonicima, kako ne bi isušile lice preteranom upotrebom jačih tonika (a takva je večina namenjena kombinovanoj koži.).

Kombinovanoj koži preporučujemo Prima Skinology Tonik sa hamamelisom, koji vraća koži balans, osvežava je, i deluje protivupalno, pritom ne isušujući kožu.

Tonici za masnu kožu

Masnoj koži su namenjeni tonici sa nešto većim procentom alkohola, koji sprečava dalje upale i deluje antibakterijski. Ovakvi tonici imaju adstrigentno dejstvo, to jest, skupljaju proširene pore, i utiču na smanjenje lučenja sebuma. Mogu sadržati i aktivni ugalj, ulje čajnog drveta salicilnu kiselinu, ili druge vrste eksfolijantnih kiselina koje imaju ulogu da vrše blagi hemijski piling (glikolna, mlečna, jabukova, limunska itd). Ovakvi tonici se ne koriste svaki dan, već po potrebi, jer su veoma jaki i česta upotreba bi isušila kožu.

Naša preporuka tonika za masnu kožu sa dejstvom pilinga je Prima Skinology AHA Tonik za 5% voćnih kiselina, koji deluje tako što pročišćavaju pore i poboljšavaju teksturu kože.

cotton pads

Hidrolati

Hidrolati su manje poznat proizvod na kozmetičkom tržištu, a predstavljaju cvetne vodice, to jest vodene rastvore koji sadrže isključivo prirodne ekstrakte biljaka i nijednu drugu hemijsku supstancu. Oni su odličan izbor ukoliko preferirate prirodnu kozmetiku. Birajte hidrolate kamilice i nevena za normalnu i suvu kožu, a hidrolate žalfije, ruzmarina i lavande ukoliko imate mešovitu ili masnu kožu.

Savet plus:

  • tonik nije sredstvo za čišćenje lica niti skidanje šminke!
  • tokom letnjih meseci, držite tonik u frižideru, kako biste svojoj koži pružili dodatni efekat osveženja u vidu hladnog tonika
  • tonik možete presuti u bočicu sa raspršivačem, kako biste maksimalno iskoristili svaku kap proizvoda a i dodatno osvežili kožu
  • hidrolate i potpuno prirodne toniku čuvajte u frižideru, jer su lako kvarljivi, budući da nemaju konzervanse

tonik hijalurontonik hamamelisaha tonik

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!