Suva vs. dehidrirana koža: Da li znate razliku?

suva vs. dehidrirana koža

Na prvi pogled, termini koji opisuju kožu poput “suva” i “dehidrirana” deluju skoro kao sinonimi. Ali kada je reč o nezi kože, to su dve potpuno različite brige kože sa različitim uzrocima. U nastavku saznajte razliku između suve i dehidrirane kože, kako da ih prepoznate da li patite od jednog ili drugog problema i kako da ih rešite.

Suva koža je tip kože, dok je dehidrirana koža – stanje kože, od kojeg može patiti bilo koji tip, pa čak i masna koža (iako zvuči kontrandiktorno, ispod sve masnoće, ovaj tip kože zna da bude dubinski dehidriran).

Suva koža

Suvoj koži nedostaju lipidi, tj. prirodna ulja kako bi bila meka i nahranjena. Ako vam se koža pomalo i masti, to nije dovoljna količina masnoće koja zadovoljava kožu koju svakodnevno agresivno čistite, i time skidate njena prirodna ulja. Suva koža može biti i tanka, ali i deblja (od slojeva nataloženih mrtvih ćelija) i lako puca.

Karakteristike suve kože:

 • gruba je na dodir
 • deluje suvo
 • ljuspa se

suva vs. dehidrirana koža

Kako da otkrijete da li je koža suva?

Pregledajte kožu kada izađete iz kade posle tuširanja. Ako vam je koža sive boje, lako puca, i deluje grubo i  neugodno vam jeodmah posle tuširanja ili čišćenja (lica), ovo su znaci suvoće. Takođe, suvoća na dodir i ljuspanje tokom dana označavaju kožu kao suvu. Ovo je često i genetsko stanje koje se ne može lečiti, već samo tretirati pravilnom negom koja će nadokndaditi izgubljene lipide.

Povezano: Kompletna i PRAVILNA nega lica u 30-im godinama – suva koža

Dehidrirana koža

Pravilno hidrirana koža je jedra, ujednačenog tona i lako upija proizvod. Dehidrirana koža je sve suprotno od toga: sklona je pojavi finih linija i crvenila, izgleda sivo, umorno, zategnuto i beživotno. To je usled nedostatka zaliha vode unutar ćelija kože. Dehidrirana koža se može javiti kod svakog tipa kože: suve, normalne, mešovite pa čak i masne. To je stanje koje je prolazno, to jest, može se izlečiti.

suva vs. dehidrirana koža

Karakteristike dehidrirane kože:

 • izgleda beživotno
 • zategnuta je
 • osetljiva je
 • vide se fine linije
 • pokazuje znake ubrzanog starenja poput bora
 • “popije” svaki proizvod koji nanesete

Kako da otkrijete da li vam je koža dehidrirana?

Pregledajte kožu posle tuširanja (tela) ili čišćenja (lica). Ako se koža oseća dobro posle čišćenja, ali taj osećaj veoma brzo prođe – to je znak dehidratacije. To znači da je vaša koža žedna vode (koju dobije tokom tuširnaja), ali je jako brzo izgubi. Ovakva koža traži da se hidratacija “zaključa” što pre posle kvašenja.

Povezano: LOC metoda nege tela: Zarobite hidrataciju unutar kože

suva vs. dehidrirana koža

Uzroci dehidrirane kože

Dok je suva koža tip kože koji se ne može promeniti, dehidrirana je stanje, koje je prolazno, i moće biti uzrokovano situacijama poput:

 • UV zračenja i eksponiranja suncu
 • tvrde vode i vrelog tuširanja
 • starenja
 • centralnog grejanja i klima uređaja
 • nepravilne nege kože , tj. agresivnog čišćenja

Rešenje?

 • Suva koža: Hranljivi puteri za telo obogaćeni prirodnim masnoćama poput biljnih ulja, šea putera, a najbolja je slojevita nega u vidu LOC metode (voda, ulje i krema za telo). Isto važi i za kožu lica: hranljivi serumi i ulja za negu lica koji će nadoknaditi lipide. Naša preporuka je hranljivi Marrakesh Puter za telo sa uljima argana i konoplje.
 • Dehidrirana koža: zaključavanje vlage uz pomoć ulja ili okluziva koji će sprečiti isparavanje vode. I ovde je važna slojevita nega, ali ona koja počinje vodenim proizvodom – poput laganog mleka za telo, termalne vode, hijaluronskog seruma itd. Ovaj sloj se mora zaključati težom kremom.
  Naš predlog je Marrakesh Hemp Seed Morrocan Nights losion za telo.

Pročitajte još i: Kako da vaša koža lica preživi hladno vreme – 5 top saveta

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!