5 nepogrešivih načina da odredite koji je vaš TIP KOSE

tip kose

Određivanje tipa kose je ključno, kako biste znali kako da brinete o kosi, čime da je stilizujete, i kojim proizvodima da je negujete. Tip kose podrzumeva da znate njene različite karakteristike: gustinu, debljinu dlake, teksturu, poroznost… Sa ovim znanjem lakše ćete izbalansirati potrebe vaše kose i pružićete joj adekvatnu negu. U nastavku pročitajte mali vodič kako da odredite vaš tip kose – bez GREŠKE!

Postoje 5 različitih karakteristika kose, koje će vam pomoći da shvatite koji tip kose imate, i koji proizvodi za negu, stajling i farbanje će vam najbolje odgovarati.

Vodič kroz tipove kose: 5 načina da ih odredite

1. Gustina kose

Gustina kose predstavlja broj dlaka koje rastu na vašem temenu. To ćete odrediti najbolje sledećom metodom: stanite ispred ogledala sa jakim svetlom i razdelite kosu na sredini. Uzmite debeli pramen kose, odignite ga od temena pomerajte ga kako biste bolje osmotrili skalp i koren. Koliko kože skalpa vam se providi u području kvadratnog centimetra?

 • velika gustina: ako skoro ne vidite skalp od dlaka, imate veoma gustu kosu
 • srednja gustina: ako se vidi malo kože skalpa, imate sredne gustu kosu
 • mala gustina (retka kosa): ako vam se vidi veliki deo skalpa, vaša kosa je retke gustine.

skalp

2. Debljina/prečnik dlake

Prečnik, odnosno debljina vaše dlake nema veze sa gustinom vaše kose, već sa debljinom vaše individualne dlake. Ovo je jako važno za odabir proizvoda za negu kose. Ovo ćete odrediti na sledeći način: operite i osušite kosu, bez stajling proizvoda. Iščupajte jednu dlaku iz sredine glave i položite na beli papir.

Potom, odsecite jedno 15 cm običnog tankog konca za šivenje i položite pored dlake. Dobro pogledajte ove dve vlasi pod lupom, i uporedite debljinu. Vaša kosa je:

 • tanka: ako vam je dlaka kose tanja od konca
 • srednje debljine: ako vam je dlaka otprilike iste debljine kao konac
 • debela i puna: ako vam je dlaka deblja od konca

Povezano: Evo gde grešite u tezi tanke i masne kose!

lupa

3. Poroznost dlake

Poroznost je sposobnost dlake da upije vodu ili proizvod za negu. Poroznost zavisi od načina kako vaša kutikula oblaže dlaku: ako je dlake niske poroznosti, to znači da kutikula leži ravno i da ne upija vlagu lako – ovakvoj kosi treba dubinska hidratacija. Ako je dlaka visoke poroznosti, znači da brzo “popije” vodu i sve proizvode koje nanesete na nju, jer postoje rupice između kutikula usled hemijskih oštećenja dlake.

Poroznost se najbolje testira ovako: iščupajte jednu dlaku i ubacite je u dovoljno veliku činiju vode, da ne dotiče zidove činije. Vaša kosa je:

 • slabo porozna: ako dlaka pluta po površini vode i ne potone uopše
 • normalne poroznosti: ako potone na sredinu dubine posle nekog vremena
 • visoko porozna: ako brzo potone na dno činije

kosa

4. Oblik dlake

Oblik dlake označava da li je dlaka ravna ili se uvija. Iščupajte jednu dlaku i posmatrajte je na belom papiru. Ako je potpuno ravna, nema nikakvih pregiba ili talasa, ona je ravna. Ako ima blagi oblik S, kosa vam je talasasta. Ako vidite sitnije kovrdže, ali ne spirale, kosa vam je kovrdžava. Na kraju, ako kosa ima vidljive prstenove, imate spiralne kovrdže.

Frizer Opre Vinfri kreirao je sistem definisanja oblika kose i njene tipove:

 • tip 1 (ravna): kosa nema nikakve talase ni kovrdže
 • tip 2 (talasasta): kosa je talasasta, ali se ne uvija previše
 • tip 3 (kovrdžava): kosa je kovrdžava, sa S oblikom dlake i drži taj oblik čak i kada nieje stilizovana
 • tip 4 (afro): kosa ima sitne čvrste kovrdže, često sa Z oblikom. Može da se ispravi, ali se vraća u kovržav oblik.

Povezano: 7 veoma korisnih trikova za kovrdžavu kosu

kovrdžava kosa

5. Mašćenje korena

Jedan od faktora koji utiče na tip kose je i brzina mašćenja korena. Ovo je najbolje testirati na sledeći način: uveče operite kosu standardnim proizvodima, i osušite je prirodno. Prespavajte i dajte kosi 8-12 sati da počne da proizvodi prirodni sebum. Ujutru pritisnite jedan sloj papirne maramice uz skalp na sredini glave i iza ušiju. Ne trljajte maramicu, samo pritisnite. Vaša kosa je:

 • masna, ako je vidljiva masnoća na maramici
 • normalna, ako vidite masnoću samo u tragovima na maramici
 • suva, ako ničega nema na maramici
 • kombinovana, ako ima dosta masnoće sa jednog mesta na skalpu, a sa drugom nema uopšte

Povezano: “Double-shampooing” metoda pranja za svaki tip kose

error: Content is protected !!