Kako da ne pogrešite prilikom kupovine tečnog pudera: 8 saveta šminkera

tečni puder

Tečni puder je must-have bazni proizvodi za šminkanje u našoj kolekciji, jer čini toliko toga – može da prekrije bubuljice, izjednači ton kože, i pomogne da postignete blistavi i jedri sjaj kože. Ipak, sa rastom ponude u drogerijama i parfimerijama, toliko je nijansi, brendova i formula da je nekada teško snaći se. Iako znate šta tražite, nekada je teško orijentisati se u tolikoj ponudi, a šanse za grešku postaju sve veće. Zato vam donosimo najbolje savete profesionalnih šminkera, uz pomoć kojih ćete odabrati tečni puder bez greške.

Ovo su saveti za odabir tečnog pudera:

1. Najpre odredite tip kože i njene probleme

Tečni puder bi trebalo odabrati na osnovu specifičnih problema koje vaša koža zahteva, bilo da se radi o zdrastvenom problemu, poput ekcema ili prosto želji da vam ten bde sjajniji. Glavni tipovi kože su suva, masna, i kombinovana. Povrh toga, moguće je da se borite i sa problemima poput dehidratacije, suvoće i beživotnog izgleda. Razmisliti šta je sve potrebno da vaš tečni puder “uradi” za vašu kožu.

2. Odredite podton kože

Određivanje činjenice da li imate topli, hladni ili neutralni podton je ključan kako biste odabrali tečni puder koji odgovara vašoj koži, kako ne biste delovale previše pink ili narandžaste. Ovo može biti teško,  za nekoga ko nije iskusan make-up veteran, ali najlakši način je da pogledate svoje vene – ukoliko su plavičaste – vaš podton je hladan, ukoliko su zelenkaste – vlasnica ste toplog podtona, a ukoliko su nešto između, zasigurno ste neutralnog podtona. Isto tako važi pravilo boje nakita – ukoliko vam bolje stoji srebro, imate hladan podton kože, a ukoliko vam bolje stoji zlato – toplog ste podtona.

tečni puder

3. Neka vam profesionalac pomogne u određivanju nijanse

Ovo može biti teško, bez eksperimentisanja, a svi znamo da pogreške i odabiri koštaju. Zato vam predlažemo da odete u dobru parfimeriju i probate potencijalne nijanse na sebi, a uz to pitate i make-up konsultantkinju da vam pomogne u određivanju nijanse. Izblendajte proizvod u potpunosti, i pogledajte rezultat na prirodnom svetlu.

4. Odaberite tečnu, mineralnu ili kremastu formulu

Odabir savršene formule zavisi od vašeg tena, ali ukoliko ne ciljate na potpuno matte izgled, tečni ili kremasti puderi su dobro mesto da počnete. Ukoliko vam je koža masna, birajte uvek oil-free pudere, bez ulja. Praškasti – mineralni puderi su odlični za masnu kožu, ali ih izbegavajte ukoliko imate suvi tip kože. Kremaste i tečne formule su bolje za većinu tipova kože, samo birajte one bez ulja, ukoliko ste sklone aknama i zapušavanju pora.

Povezano – 3 razloga zašto vam tečni puder izgleda narandžasto i kako to da sprečite?

5. Razmislite kolika pokrivna moć vam je potrebna

Kada birate nivo pokrivne moći, upitajte sebe koliko prirodne teksture kože želite da pokažete. Ako želite samo poboljšanu verziju sopstvene kože, birajte lagani tečni puder, serum-puder ili čak BB kremu. Ukoliko želite jaču pokrivnu moć, birajte tečne pudere sa medium-coverage pokrivenošću, kojim možete nadograditi ten. Tek u retkim momentima biće vam potreban full-coverage tečni puder, i zato izbacite ovu opciju iz izbora. Na isti način, razmislite i o finišu – da li želite dewy ili matte izgled.

tečni puder

6. Istesitrajte puder pre kupovine

Možda volite tečni puder koji sada koristite, ali isprobavanje drugih pudera s vremena na vreme je odličan način da otkrijete možda neki novi proizvod koji ćete još više voleti. Zato obavezno probajte tu tester-kesicu koju dobijate uz kupovinu, ili prespite malu količinu pudera iz bočice u tester-teglicu i ponesite kući da dobro probate puder. Važno je da ste uvek u toku ponude i dešavanja.

7. Usavršite tehniku nanošenja pudera

Ne radi se samo o najboljim formulama i nijansama – način na koji vam ten izgleda umnogome zavisi od tehnike nanošenja i alata koje koristite. Koristite četku za jaču pokrivnu moć, prste ako želite potpuno blendanje ili mokri sunđer za dodatnu hidrataciju i proziran izgled. Možete učiniti da vam puder u potpunosti drugačije izgleda u odnosu na način nanošenja.

8. Naučite da prilagođavate vaš puder

Ukoliko vam tečni puder ne odgovara tokom cele godine, načite kako da prilagođavate nijansu, koristeći kapi za nijansiranje, ili ga potamnite mešanjem sa bronzerom ili tamnijim puderom. Ako želite svetliju nijansu, tečni puder pomešajte sa malo prajmera, ili dnevne kreme ili pudera u prahu. Ako ste omašili podton tečnog pudera, malo kurkume u prahu će dati zlatni ton puderu, kakao prah će puder učiniti da nude više braon, a malo smrvljenog rumenila će puderu dati hladniji podton.

tečni puder

Podelite sa nama vaše savete za odabir tečnog pudera.

Pročitajte još i – Četke za tečni puder – ultimativni vodič kroz sve vrste i modele

error: Content is protected !!