Beauty dilema: Da li se senke za oči nanose pre ili posle pudera?

senke za oči pre ili posle pudera

Ova beauty debata stara je skoro koliko i ona “kokoška ili jaje?” – slažete se? Da li se senka za oči nanosi pre ili posle tečnog pudera? Ni u jednoj make-up knjizi ne postoji tačno ispisano pravilo koje bi se odnosilo na ovu temu. Neke od nas pravo našminkaju ten, pa tek onda oči, a neke to rade obrnuto. Postoji mnogo razloga za jednu i drugu metodu – zato u nastavku donosimo mišljenje profesionalnih šminkera!

Senke pre tečnog pudera – argumenti

Generalno mišljenje profesionalnih šminkera je da se senke za oči nanose PRE tečnog pudera – posebno kada je reč i pigmentima i gliterima, ili tamnim senkama za oči. Sve što je u stanju rastresitog praha (senke, pigmenti, gliteri), može biti neuredno na licu, ako se nanosi posle pudera. Takođe, sve što popada na regiju oko očiju se lako skida sa gole kože. Ukoliko višak praha padne na našminkani ten, mnogo se teže skida, a postoji rizik da opet morate da skidate šminku.

gliteri za oči

Ukoliko prvo šminkate oči, možete dopustiti sebi da ne brinete oko padanja senki i glitera, i tako neće upropastiti vaš perfektno našminkani ten!

Prirodniji izgled

Osim lakšeg čišćenja, kada prvo nanosite senku, finalni look izgleda prirodnije, posebno ako idete ka “no make-up make-up” izgledu. Kada prvo uradite ten, vrlo se fokusirate na sve nesavršenosti na koži, i zaboravljate da su te nesavršenosti prelepe. Ali, kada se igrate sa očima, shvatate da vam ne treba tona korektora, niti toliko mnogo pudera. Kada stavite fokus na oči, u tom slučaju ćete podesiti količinu tečnog pudera i korektora.

Povezano: 8 neočekivani upotreba senki za oči koje će vas oduševiti

Više ekperimentisanja

Još jedan razlog zašto šminkeri zagovaraju da najpre šminkate oči? To vam daje slobodno da eksperimentišete sa izgledom i naglašvate različite crte lica. Ako radite black smokey eye pre tena, dozvolićete sebi da ga postepeno gradite, a ne da samo nalepite crnu boju preko celog kapka.

Tečni puder pre senki za oči

Iako sve što profesionalni šminkeri tvrde za šminkanje prvo očiju pa tena, postoji i ovaj kontra-argument. Ukoliko se svakodnevno šminkate izuzetno ligth tonovima i nežnim, nude šljokicama – prosto je nepotrebno da prvo radite oči pa ten. Ovo isto važi i ako koristite kremaste senke ili senke sa gusto napakovanim pigmentom, koje možete naneti prstima. Ako vam se dešava da vam malo senke ipak padne na deo oko očiju, to se lako rešava sa malo selotejpa, koji će pokupiti pigment sa kože, ili uz pomoć fan četkice.

Povezano: 4 super trika sa selotejpom koji će vam olakšati šminkanje

našminkane oči

Lakše je za početnike

Još jedan razlog za prvo šminkanje tena, jeste to da je prirodnije da idete od veće površine lica ka manjoj. Osobama koje nemaju mnogo iskustva u šminkanju je lakše da vizualizuju kakav eye look žele tek kada je ten našminkan, obrve oblikovane i korektor nanet. Zato je ova metoda nanošenja pudera, pa senki za oči mnogo češća, posebno kod žena koje se ne šminkaju jako niti često.

Kako se vi šminkate – da li prvo radite ten ili šminku na očima?

Pročitajte još i: Viralni trik za besprekorno našminkati ten koji će vas oduševiti!

error: Content is protected !!