Šta od kozmetike za lice NE SMETE koristiti tokom trudnoće?

kozmetika i trudnoća

Trudnoća je uzbudljivo vreme za ženu, ali dolazi sa mnogo zdravstvenih izazova za bebu i buduću mamu. Brige uključuju od onoga šta smete jesti, a šta ne, koji lek smete piti, a koji ne, pa sve do bezbednosti kozmetičkih proizvoda. Određene kozmetičke sastojke koža upija i sprovodi u krvotok – stoga je važno da znate koje sastojke morate izbegavati. Većina kozmetičkih sastojaka je zapravo bezbedna, ali određeni aktivni sastojci, su toksični za plod. U nastavku donosimo listu najčešćih sastojaka koji predstavljaju dilemu da li su bezbedni ili ne.

Trudničke dileme – koja kozmetika je bezbedna?

Trudnice često imaju dileme da li smeju da koristite sastojke za posvetljivanje kože, SPF, salicilnu kiselinu i druge vrste kiselina, tokom perioda trudnoće ili dojenja. Nažalost, mnogi doktori nemaju spremna odgovore, tako da buduće mame padaju u dilemu i zbunjenost. Zato vam donosimo listu Američkog koledža za obstreticiju i ginekologiju – ovo su kozmetički sastojci za koje trudnice najčešće pitaju:

#1: Retinol

Dok ste trudni ili dojite, najbolji je da izbegavate retinol (vitamin A) ili prepisane forme retinola i njegovih derivativa (retinyl retinoate, retinaldehyde or hydroxypinacolone retinoate). Retinol ima teratogeno dejstvo, stoga je najbolje da ga izbacite čim saznate da ste u drugom stanju, pa sve do završetka dojenja.

Povezano: Farbanje kose u trudnoći – Evo šta sve treba da znate!

retinol

#2: Sastojci za posvetljivanje kože

Ovde mislimo na hidrokinon. Najbolje je da ga izbegavate tokom trudnoće i dojenja. Takođe, izbegavajte serume koji sadrže arbutin, jer je povezan sa hidrokinonom. Ovi sastojci se najčešće nalaze u serumima za posvetljivanje flekica i tena generalno.

#3: Benzoil-peroksid

Ovaj sastojak je odličan za borbu protiv bubuljica, a smatra se bezbednim u niskim koncentracijama tokom trudnoće (5% i manje).

Povezano: Najčešći problemi sa kožom posle porođaja i kako da ih rešite

#4: Topikalni antibiotici

Ako imate problem sa jakim aknama, koje rešavate kremama i losionima na bazi antibiotika (na recept), oni se smatraju bezbednim tokom trudnoće. Svakako, obavestite svog ginekologa o ovome.

tonik

#5: Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je superiorni eksfolijant za masnu kožu, ali ukoliko se koristi u visokim koncentracijama tokom hemijskih pilinga, predstavlja rizik. Zato vam savetujemo da izbacite čak i kućne proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu.

#6: Glikolna i mlečna kiselina

Ove AHA kiseline su, s druge strane, apsolutno bezbedne za korišćenja u trudnoći.

#7: Aktivni sastojci SPF krema

Najbezbednije je da tokom trudnoće koristite SPF kreme na bazi mineralnih (fizičkih) filtera – cink-oksida i titanijum-dioksida. Usled povećanog nivoa hormona, upotreba SPF kreme je za lice je obavezna, kako ne biste zaradili fleke i pege od sunca, ili melazmu, koja je česta u trudnoći (trudnička pigmentacija kože).

Pročitajte još i: Trudnoća i lepota – šta slobodno koristiti, a šta izbegavati?

error: Content is protected !!