Trudnoća i lepota – Šta slobodno koristiti a šta izbegavati?

By  |  0 Comments

Ukoliko ste trudni, naročito ako ćete biti mama po prvi put, zatrpaće vas sa pregršt informacija. Prvo i najvažnije, čestitamo! Tokom trudnoće ograničeni ste u obavljanju vaše redovne beauty rutine, međutim, postoje mnogo sigurniji načini da nastavite život kao i obično.

Trudnoća i ulepšavanje – Da i Ne

Svaki proizvod nanet direktno na kožu može dospeti u krvotok, a tim putem stiže i do posteljice i fetusa. Ali ne treba se definitvno odreći kozmetičkih proizvoda. Šta je sigurno koristiti tokom trudnoće, šta trebate izbegavati – saznajte u nastavku!

Farbanje kose

Definitivno postoji razlog za glasine o izbegavanju farbanja kose tokom trudnoće. Vaša beba je takođe izložena za koju god se vrstu hemijskih preparata odlučite. Kada koristite farbu za kosu, ona je u kontaktu sa skalpom, dopire u pore i krvne sudove i prenosi se kroz celo telo, dopirući sve do placente. Ne morate se prestati farbati, samo nastavite sa oprezom i odlučite se za sigurnije opcije: farbe bez amonijaka i peroksida, pramenovi umesto farbanja cele kose, prirodne boje poput kane…

Povezano: Nega kose u trudnoći!

Nega kože

Kao i nega kose, i nega kože funkcioniše na isti način – tretmani stupaju u kontakt sa kožom, prolaze kroz pore na koži i dospevaju u krvne sudove. Iako se proizvodi za pranje lica ne zadržavaju duže od nekoliko sekundi na koži, dovoljno im je da se apsorbuju u vaše telo. Hemikalije koje se mogu naći u proizvodima za redovno pranje lica, lečenje akni ili protiv starenja kože su prilično grube i mogu ometati razvoj vaše bebe. Ove sastojke stručnjaci savetuju da trebate prestati koristiti odmah:

  • oralni retinoidi: za bore i protiv starenja kože – visoke doze vitamina A mogu povrediti razvoj deteta,
  • salicilna kiselina: oralne i površinske tretmane je najbolje izbegavati, jer poput aspirina, mogu dovesti do komplikacije trudnoće i oštećenja ploda,
  • soja: losioni i kreme sa sojom u njoj nisu štetni za bebu, ali mogu da stvore tamne mrlje na koži mame – izbegavajte proizvode od soje posebno ako već imate tamniju kožu,
  • proizvodi za akne: iako trudnoća može biti uzrok pojave akni, izbegavajte maske i gelove koji sadrže differin, beta hidroksi kiselinu, tretinoin i sve retinoide.

Umesto proizvoda koji sadrže navedene sastojke, možete probati prirodne kozmetičke proizvode, uključujući i proizvode sa glikolnom kiselinom.

Šminka

Kao i nega kože, šminka koju stavljate na lice se ne zadržava samo na površini kože. Neke kozmetičke kompanije uključuju retinol ili sastojke za lečenje akni u samu šminku, kao „2in1“ proizvodi. Ovi proizvodi su super osim kad ste trudni! Proverite listu sastojaka da se uverite da ne sadrže salicilnu kiselinu, retinoide, BHA ili druge beta hidroksi kiseline. Prirodna ili kozmetika na bazi minerala odlične su za buduće majke.

Povezano: Sve što (NE) znate o depilaciji – 9 pravila!

Vosak

Vosak, iako je bezbedan jer ga koža ne upija, povećava obim i protok krvi što znači da će vaši nervni završeci biti osetljiviji, pa kada primenite vosak, jače ćete ga osećati. Pazite na toplotu i moguće iritacije kože koje nastaju usled menjanja tela. Ukoliko se odlučite za kremu za depilaciju, izbegavajte proizvode sa barijum-sulfidom i kalcijum tioglikolatom.

Sunčanje bez sunca

Solarijum ne dolazi u obzir jer emituje štetne zrake od UVA svetlosti i podiže vašu temperaturu. Takođe, hormoni koji kruže telom tokom trudnoće mogu izazvati drugačiju reakciju kože tokom „kvarcanja“. Za vas i vašu bebu u razvoju opasni su i kreme i sprejevi za samopotamnjivanje jer sadrže supstancu DHA – šećer koji prilikom dodira sa proteinima na površini kože menja boju kože.

Povezano: Solarijum – Tajne koje možda niste znali!

Važna napomena: Pored nekoliko saveta koje ćemo izložiti u tekstu, ipak je najvažnije da se posavetujete sa vašim lekarom koje proizvode smete koristiti tokom trudnoće, a koje izbegavati!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!