Kombinovana ili masna koža: Nega T-zone lica DIY maskama

nega masne i kombinovane koze

Centralni delovi tela – čelo, nos i brada – čine T-zonu koja se ponaša sasvim drugačije nego obrazi, vilica i vrat. T-zona je sjajnija i masnija od drugih delova lica koja su suva te zahteva dodatnu brigu i pažnju. Pronašli smo 3 DIY maske za negu T-zone kod kombinovane ili masne kože.

3 DIY maske za negu T-zone

Aloe vera, krastavac, jogurt i med

Aloe vera odlično apsorbuje ulja, a u kombinaciji sa krastavcima (koji su bogati vitaminima, kao što su vitamin A i E), mlečnom kiselinom iz jogurta (koji pilinguje kožu i apsorbuje višak ulja) te medom (koji, naravno, hidrira i otčepljuje začepljene pore), izborićete se sa masnom T-zonom.

Izdvojte gel od aloe vere iz jednog lista (a možete koristiti i kupovni gel) i pomešajte ga sa nekoliko narezanih krastavaca prethodno rashlađenih u frižideru. Zatim dodajte jednake količine meda i jogurta (po 1 kašika je dovoljna) i aplicirajte masku na prethodno očišćenu T-zonu. Potpuno se opustite oko 15 minuta, a zatim dobro isperite kožu lica.

Povezano: Pravilna nega masne kože lica!

Jabuka i med

Voće, naravno, ima bezbroj kiselina koje prijaju vašoj koži, kao i vitamine, minerale, i ulja, a jabuke su idealne kada je u pitanju masna koža. Jabuka nežno pilinguje i temeljno čisti zapušene pore koje su odgovorne za masnu kožu. U kombinaciji sa medom koji “ubija” bakterije i klice,  višak sebuma u T-zoni nema nikakve šanse.

Uklonite semenke, pa izblendajte čistu jabuku (srednje veličine). U pire od jabuke dodajte 1 kašiku (poželjno organskog) meda pa dobro promešajte. Ravnomerno nanesite masku na lice i ostavite da odstoji dok se smesa potpuno ne osuši – između 10 i 15 minuta. Umijte se toplom vodom i osušite kožu tapkanjem peškira.

Povezano: Maska za lice od jabuka protiv starenja kože!

Krastavac, belance, sok od limuna, nana

Kao što smo već spomenuli, krastavci umiruju i rashlađuju kožu, te apsorbuju ulje, tako da postoje dobri razlozi da se vide na očima više nego u salatama! U kombinaciji sa belancetom (koji tonira i zateže kožu zahvaljujući vitaminu A), sokom od limuna (koji sadrži limunsku kiselinu koja uravnotežuje pH kože, pa čak i tonus kože) te nanom (koja čisti mitesere i umiruje kožu) očistiće masnu T-zonu.

Svaki dan možete primeniti jednostavnu masku – izblendajte polovinu (temeljno opranog) krastavca, 1 belance, 1 kašičicu limunovog soka i sveže iseckanu nanu. Nanesite masku na lice, opustite se oko 20 minuta. Isperite lice toplom, pa hladnom vode.

Povezano: Maske od krastavca za svaki tip kože!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!