Pravilna nega masne kože lica

Masna koža lica, ujedno je i najproblematičnija i zahteva najviše pažnje pri nezi. Takva koža, podložna je pojavi akni, bubuljica, mitisera, a neretko i pojavi proširenih pora i crvenila. Zato, neophodno je uspostaviti pravilan način nege, kako bi se pomenuti i drugi problemi sa masnom kožu predupredili i zaustavili.

Kako i čime se neguje masna koža lica?

Kada je u pitanju tretiranje masne kože lica, najvažnije je napomenuti da tu najglavniju ulogu igra redovno i pravilno čišćenje lica. Ona je sklona ubrzanom lučenju i stvaranju sebuma koji ne samo što daje sjajan izgled licu, već i zapušava pore i uzrokuje zadržavanje nečistoća u njima, pa se sve to direktno reflektuje na pojavu bubuljica, akni i mitisera. Zato, ukoliko imate masnu kožu, važno je da svaki dan započnete i završite sa temeljnim čišćenjem lica.

POVEZANO: Uklonite mitisere brzo i efikasno!

 

Masnu kožu lica čistite na sledeći način:

  • Najpre se temeljno umijte što toplijom vodom, kako bi ste otvorili pore i omogućili uklanjanje viška sebuma i tragova nečistoća iz njih. Nakon što ste dovoljno pokvasili kožu, u nju utrljajte blagi gel za umivanje (prilikom odabira gela, obratite pažnju na naznaku na ambalaži i izaberite gel za umivanje masne kože).
  • Nakon što ste utrljali gel, isperite ga većom količinom što toplije vode, a zatim na kraju umivanja lice osvežite hladnom vodom. Hladna voda će uticati na to da se pore zatvore i da lice ne bude izloženo uticaju nečistoća iz spoljašnje sredine.
  • Nakon umivanja, kožu osušite prirodno bez upotrebe peškira ili je obrišite savršeno čistim mekanim peškirom koji je neće iziritirati.

Čime i kako negovati masnu kožu nakon umivanja?

Nakon što ste se umili i osušili kožu, obavezno je namažite hidratantnom kremom. Hidratacija masne kože, jednako je bitna kao i hidratacija suve kože. Dovoljno hidrirana koža, znatno je otpornija na sve spoljne, ali i unutrašnje negativne uticaje. Kada koža nije dovoljno hidrirana, ona je podložna pojavi nepravilnosti koje se konkretno u slučaju masne kože ispoljavaju u vidu bubuljica, akni, mitisera i slično.

[adsense_inserter id=”12825″]

Ono što predstavlja jako bitan faktor u procesu nege masne kože, jeste pravilan izbor make up proizvoda koji imaju direktan kontakt sa kožom lica. Konkretno, kada su u pitanju baze, tečni puderi, puderi u kamenu i slično, uvek obratite pažnju na to da je proizvod prilagođen i namenjen masnoj koži. U protivnom, pogrešnim odabirom recimo pudera, možete neutralisati sav predhodno uložen trud oko očuvanja zdravlja masne kože.

Takođe, nikada nemojte otići na spavanje, pre nego što sa lica temeljno uklonite šminku do poslednjih tragova. Zadržavanje tragova šminke na licu, može inicirati pojavu upalnih procesa na masnoj koži.

POVEZANO: Napravi sama sredstvo za skidanje šminke!

Ukoliko su vam na licu prisutne bubuljice ili akne, nemojte ih agresivno stiskati i tako pokušavati da ih uklonite. Takvim postupanjem, mogli bi ste da napravite ožiljke po licu i da uzrokujete pojavu trajno proširenih pora. Umesto toga, pristupite pravilnom lečenju bubuljica ili akni.

POVEZANO: Kako rešiti problem proširenih pora – Brzo, lako i jednostavno?

Kao savet za kraj, izdvojili bi smo preporuku da strogo izbegavate kontakt kože lica sa nečistim površinama. Masna koža, izuzetno je osetljiva pri kontaktu sa nečistoćama iz spoljašnje sredine. Ukoliko ste svesni da ste nečim nečistim dotakli lice, obavezno se umijte čim dobijete priliku za to.

error: Content is protected !!