Solarijum – Tajne koje možda niste znali

By  |  0 Comments

Ako ste ikada kročili u solarijum, čuli ste i komentar da su solarijumi pametniji izbor od sunčanja na plaži. Ne nasedajte! Velika većina i žena i muškaraca, odlazi u solarijum i prilično svesno i srećno oštećuje kožu.

Provođenje vremena u solarijumu praktično vam garantuje da ćete na kraju rešavati probleme na koži kao što su braon pege, sitne bore, melanom. Mislite da melanom nije opasan? Raspitajte se kod svog lekara.

Tajne koje od nas kriju solarijum saloni

Sunčanje u zatvorenom prostoru je mnogo opasnije od sunčanja napolju:

U solarijumima ćete najčešće čuti nagovaranja poput “ako idete na sunčanje, pametnije je da to učinite u solarijumu” jer tako (kažu) postepeno pripremate kožu za sunce. Očigledno da postizanje željene preplanulosti nije sigurno, tako da je prodajna tačka solarijuma da u njima možete pratiti tačan iznos izloženosti za razliku od sunčanja napolju gde se UV procenti menjaju svaki dan.

Sunčanje u zatvorenom prostoru je zapravo opasnije za zdravlje vaše kože, jer dobijate mnogo veću koncentraciju UVA talasnih dužina. U solarijumima koriste lampe koje mogu proizvesti čak 12 puta veću godišnju dozu UVA u odnosu na doze koje dobijate od izlaganja suncu. Takođe, veće su šanse da razviju melanom.

Iako UVB zraci izazivaju opekotine od sunca, UVA zraci, od sunca i od sijalica za sunčanje su mnogo više podmukli i štetni za kožu. UVA zraci su mutageni, što znači da unište ili menjaju ćelijsku DNK (uništavaju kolagen i elastin), takođe prodiru i mnogo dublje u kožu od UVB zraka, tako da je šteta duboka.

Tanoreksija je prava bolest:

Poremećaj koji podrazumeva da se preplanula osoba nikada ne oseća kao da je dovoljno pocrnela. Osobe koje idu prečesto u solarijum, zavisne su od sunčanja na isti način kao i ljudi koji su zavisnici od droge i alkohola. Iako su ovisnici od sunčanja svesni da mogu razviti rak kože ukoliko preteruju sa korišćenjem solarijuma, rizik ih ne sprečava da nastave sa sunčanjem.

solarijum

Možete dobiti opekotine i od solarijuma:

U solarijumu će vam reći da se sunčate u zatvorenom prostoru pre odlaska na odmor jer što ste tamniji, manja je verovatnoća da ćete dobiti opekotine od sunca. Ovo je potpuno netačno. Iako je manja verovatnoća da će osobe sa prirodno tamnijom puti izgoriti na suncu, čak i neko ko ima prirodno svetliju kožu i dalje može da zadobije opekotine bez obzira što je išao u solarijumu. To je samo prodajna taktika solarijuma.

Kreme za sunčanje će vam najviše pomoći da ne dobijete opekotine od sunca (SPF 25+), ali nemaju efekta u solarijumu. Samo će vam dati lažan osećaj sigurnosti, koji može izazvati da provode više vremena u solarijumu, što zauzvrat samo povećava rizik za sve probleme koji proizilaze usled UVA zračenja.

Mnogi solarijumi su puni bakterija i virusa:

Važno je da osoblje u salonu za sunčanje uvek dobro očisti krevet nakon svakog klijenta uz pomoć antibakterijskog i antivirusnog sredstva za čišćenje, ipak nisu svi tako marljivi.

Sprej za samopotamnjivanje je jedini siguran:

Činjenica je da je preplanulost zaista samo kumulativno oštećenje kože – svaki put kada koža potamni, to znači da ste naneli ultraljubičasto oštećenje koži koji stimuliše vaše melanocite ili ćelije koje proizvode pigmente, pa koža proizvoditi više melanina u pokušaju da zaštiti sama sebe.

Ako ste tamniji na kraju dana, vi ste naneli neki stepen oštećenja vašoj koži – karcinom skvamoznih ćelija, karcinom bazalnih ćelija, melanom – sve su to tehničke reči za rak kože. Ukoliko želite da budete tamniji, jedini način da to učinite bezbedno je sa sprejom za samopotamnjivanje.

Uradi sama: Krema (bronzer) za samopotamnjivanje

samopotamnjivanje

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!