Najčešći problemi sa kožom posle porođaja i kako da ih se rešite

koža posle porođaja

Tokom trudnoće, vaša koža je verovatno blistala i izgledala najbolje moguće – to je usled povišenih nivoa hormona. Posle porođaja, stvari su nalo drugačije, jer su postporođajni hormoni odgovorni za novonastale promene. Dobre vesti su da su ove promene na koži privremene i postoji mnogo tretmana i načina da ih se rešite. U nastavku pogledajte 5 najčešćih problema sa kožom kod porodilja.

5 problema sa kožom kod porodilja i kako da ih rešite

Melazma

Melazma je tip hiperpigmentacije kože, u kome se razvijaju tamne fleke na koži. Uzrok je pojačana produkcija melanina, usled hormonskih promena, genetiskih predispozicija, kao i izloženosti UV zračenju. Najčešće se javljaju na obrazima, nosu, nausnicama i čelu.

koža posle porođaja

Rešenje: Prevencija trudničkih fleka – melazme, je krema sa SPF faktorom minimum 30. Osim toga, na smanjenje postojećih fleka utiču i serumi i kreme sa izbeljujućim sastojcima poput vitamina C, azaleične kiseline i retinoida. Ove supstance smanjuju aktivnost ćelija koje proizvode melanin.

Predlažemo Skinology Vitamin C serum sa izbeljujućim svojstvima protiv pigmentacija kože.

Profesionalni tretmani su ipak daleko efikasniji u tretmanu melazme: hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija i tretmani laserom.

Povezano: 8 znakova da morate posetiti dermatologa

Hormonske ane

Posle trudnoće, nivoi progesterona i estrogena imaju velike fluktuacije, što vodi do pojačane proizvodnje sebuma i zapušenih pora. Ovo dovodi do učestale pojave akni nakon trudnoće. One su obično duboke, cistične i bolne na dodir. Javljaju se najčešće u zoni brade.

Rešenje: Kompletna nega lica mora biti usmerena ka smanjenju lučenja sebuma i prevenciji upala. U ovome vam mogu pomoći sastojci poput salicilne kiseline, ihtiola, hamamelisa, aktivnog uglja. Na već postojeće akne nanosite ciljane spot tretmane, i nemojte ih cediti.

Preporučujemo Skinology tonik sa hamamelisom za kombinovanu kožu lica.

Strije

Ovo je stanje kože tela koje pogađa čak 90% trudnica. Ovo su zapravo ožiljci i znakovi pucanja kože, koja nije dovoljno elastična da podnese širenje usled rasta stomaka i gojenja. Najčešće se pojavljuju na području stomaka. Kod strija je najvažnija prevencija, jer ne postoji tretman koji ih može u potpunosti ukloniti.

koža posle porođaja

Rešenje: Koristite intenzivne bogate putere za telo, kao i specijalna ulja za prevenciju strija. Ako ste već dobile strije, jedino rešenje koje ih može posvetleti su tretmani laserom.

Povezano: Strije – mitovi i istine

Suva koža

Hormonske promene tokom i posle trudnoće dovode do smanjenja lipidnih zaliha kože. To na kraju dovodi do isušivanja kože i njenog ljuspanja, posebno na području vrata i lica.

Rešenje: Ovde je rešenje unutrašnja i spoljašnja hidratacija – unošenje velikih količina vode i voća, i hidratantna nega kože kvalitetan hijaluronski serum i bogatu hranljivu kremu koja će sprečiti ispravanje vode iz kože.

Za suvu kožu predlažemo Skinology Hijaluron + Urea serum za lice i Makademija hranljivu kremu.

Vidljive vene

Pojačana cirkulacija krvi kao i fluktuacija hormona uzrokuju pojavu veoma vidljivih vena po koži tela i lica, koje podsećaju na paukovu mrežu.

koža posle porođaja

Rešenje: Ovo obično nestaje tokom prvih meseci posle porođaja, tako da nemate brige. Kao preventivnu meru, možete nanositi umirujuću kremu na lice i losion za telo koji će sprečiti upalu kožu i držati crvenilo pod kontrolom.

Pročitajte još i: Trudnoća i lepota – Šta slobodno koristiti, a šta izbegavati?

error: Content is protected !!