Ove skincare sastojke nikada ne treba da koristite zajedno!

skincare sastojci

Ako ste entuzijasta za negu kože i obožavate slojevito nanošenje tonika, seruma i krema (što vam svakako preporučujemo!), onda morate znati da neki aktivni sastojci nikako ne idu zajedno! U najgorem slučaju, poništićete njihovo dejstvo, a u najgorem – vaša koža će iskusiti iritacije, crvenilo ili druge neželjene efekte. Zato u nastavku otkrivamo koji skincare sastojci nikako ne idu zajedno!

Loše kombinacije skincare sastojaka

Ovo posebno važi za sve dame koje svoje kupatilo vole da pretvore u pravu malu laboratoriju – punu seruma i tonika sa retinolom, voćnim kiselinama, niacinamidom, vitaminom C i drugim antioksidantima. Ovo su zapravo najčešći sastojci koji medjusobno reaguju, zato okrenite kozmetičke sastave vaših skincare proizvoda i pripazite!

Kombinacije koje slede se ne smeju koristiti u ISTOJ rutini nege, ali sasvim bezbedno ih možete koristiti u odvojenim rutinama (jedan sastojak ujutru, a drugi uveče).

skincare sastojci

Retinol + AHA ili BHA kiseline

Retinol ne vrši piling kao voćne kiseline, ali uzrokuje sličan efekat ubrzvanjem regeneracije ćelija, jer stimuliše njihovo podmlađivanje. Na taj način ubrzano rešava kožu mrtvih i oštećenih ćelija. Ako ga koristite slojevito sa kiselinama, možete uzrokovati suvoću i iritaciju, a uz to oštetiti barijeru kože.

Predlažemo vam Skinology serum sa retinolom i vitaminom E kao deo večernje rutine.

Vitamin C + AHA ili BHA kiseline

Vitamin C je po hemijskom sastavu L-askorbinska kiselina, tako da je njegovo kombinovanje sa voćnim AHA kiselinama (glikolna, mlečna, bademova, limunska) ili BHA kiselinom (salicilna), velika greška. Ova kombinacija može izazvati iritaciju kože, a osim toga vitamin C je izrazito nestabilan, što znači da će ga naslojavanje sa drugim kiselinama neutralisati. Tako nećete dobiti efekat od njega, a potencijalno ćete iritirati kožu.

Povezano: Voćne (AHA) kiseline u nezi lica – kako da ih korisitite?

Vitamin C

Retinol + vitamin C

Korišćenje retinola u istoj rutini sa vitaminom C je još jedan recept za iritaciju, ljuštenje kože i crvenilo. Zajedno mogu značajno povećati osetljivost kože na sunce, što znači da ste u mnogo većem riziku za dobijanje pigmentnih fleka i UV oštećenje. Najbolje je da vitamin C koristite ujutru, a retinol uveče.

Povezano: Sve što treba da znate o retinolu

Uljani proizvodi + vodeni proizvodi

Ovo je osnovna nauka nivoa srednje škole: voda i ulje se ne mešaju medjusobno. Zapravo – ulje odbija vodu, što znači ako prvo nanesete ulje za lice, pa posle kremu (koja je na bazi vode), ulje će napraviti barijeru koja će sprečiti vodeni proizvod da se probije do kože i upije.

skincare sastojci

Glikolna kiselina + salicilna kiselina

Glikolnu kiselinu ćete naći u kremama ili tonicima sa voćnim kiselinama, a salicilnu najčešće u prozvodima ili spot tretmanima za masnu kožu. Oba sastojka rade tako što uklanjaju mrtve ćelije kože sa površine, ali više ne znači uvek bolje. Ovi sastojci su sjajni ako se koriste odvojeno, ali njihovo mešanje će dovesti do jakog isušivanja kože i skidanja njenih prirodnih ulja.

Predlažemo vam Skinology Tonik sa 5% voćnih kiselina, medju kojima je i glikolna, kao deo večernje rutine.

Niacinamid + vitamin C

Ako se koriste odvojeno, oba sastojka su sjajna za tretiranje kože sklone flekicama i ožiljcima, ali njihovo kombinovanje je recept za katastrofu. Niacinamid (derivat vitamina B) neutrališe sjajna dejstva vitamina C i pretvara se u supstancu koja uzrokuje crvenilo i može biti okidač za upalne akne.

Pročitajte još i: Vitamini u kozmetici – šta čine za vašu kožu?

error: Content is protected !!