Voćne (AHA) kiseline u nezi lica: Kako da ih koristite?

Godinama u nazad sve prisutnija u svetu kozmetike, postala je primena voćnih kiselina. Voćne kiseline, imaju brojne pozitivne osobine, kao što je uspostavljanje normalne Ph vrednosti kože i uklanjanju mrtvih ćelija sa kože. Često su i sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda.

Šta su voćne kiseline?

Ukoliko u sastavu svoje kreme za lice ili preparata za negu tela, uočite oznaku AHA, znajte da je reč o voćnim kiselinama. Postoji više vrsta voćnim kiselina. U osnovi, one se razlikuju u odnosu na poreklo, odnosno vrstu voća iz kojeg su dobijene. Često se u primeni kombinuju sa mlečnim kiselinama i sa glikolnom kiselinom, odnosno kiselinom dobijenom iz šećerne repe. Kombinacije pomenutih vrsta kiselina u toku primene, daju najbolje rezultate.

Facial at the Spa

Pozitivno dejstvo voćnih kiselina

Ono što je zajedničko svim vrstama voćnih kiselina, jeste da regenerišu ćelije kože, samim tim podmlađuju njen izgled, pospešuju njenu čvrstinu do koje dolazi usled poboljšane proizvodnje kolagena. Koža tretirana voćnim kiselinama, postaje vidno osvežena i obogaćena vitaminima i mineralima, koji u najvećoj meri i karakterišu sastav voćnih kiselina.

Mera regeneracije ćelija kože usled primene voćnih kiselina, doseže čak do toga da sa kože nestaju tragovi ožiljaka od akni i sužavaju se proširene pore. Voćne kiseline, prijaju i povoljno deluju na kožu koja je suva i izložena starenju. Takva koža postaje vitalnija, biva joj vraćena neophodna hidratacija i biva smanjena perutavost ili pucanje. Koža koja je izložena promeni pigmentacije ili bilo kakvom obliku fleka, nakon primene voćnih kiselina, postaje glatka i vizuelno ujednačena.

anti-aging concept

Kako bi delovanje voćnih kiselina na kožu bilo maksimalno, potrebno je kožu prethodno temeljno očistiti. Tretmane voćnim kiselinama možete izvoditi sami, nanošenjem ceđenog voćnog soka na kožu, a možete se tome prepuštati i u kozmetičkim salonima koji takvu uslugu pružaju, uz pomoć specijalnih preparata.

Ograničenje od upotrebe voćnih kiselina

Ono što pre upotrebe voćnih kiselina treba znati, jeste da ih ne smete koristiti na koži koja je izložena otvorenim ranama, sličnim povredama ili bubuljicama i aknama koje su u aktivnoj fazi. U tom slučaju, one mogu delovati suprotno svojoj nameni i stvoriti iritacije i probleme na koži u regijama koje su zahvaćene pomenutim pomenama. U tom slučaju, sačekajte da vaša koža zaraste i tek onda pristupite upotrebi voćnih kiselina.

Peaceful brunette getting facial from beauty therapist

Takođe, voćne kiseline nemojte nanositi na regiju kože koja je neposredno pre toga tretirana brijačem ili depilirana.
Poželjno je da bude bar nekoliko dana vremenske distance između trenutka sprovođenja depilacije ili upotrebe brijača i trenutka primene voćnih kiselina.

Kako se ne bi našli u dilemi, poželjno je da znate i to da voćne kiseline, sadrže i vrste voća čiji ukus nije kiseo. Dakle, termin voćna kiselina, nije u uskoj vezi sa bukvalnim značenjem pojma kiselo. Tako, voćne kiseline sadržane su i u voću kao što su jagode, maline, grožđe ili bilo koje drugo voće i kao takve imaju izuzetno pozitivno i delotvorno dejstvo na kožu.

AHA proizvodi za kućnu upotrebu

Danas se na tržištu mogu naći i proizvodi sa AHA voćnim kiselinama namenjeni kućnoj nezi. Ovakvi proizvodi su odličan “test” kako biste videle da li vašoj koži odgovaraju voćne kiseline, a takođe su i blaga priprema kože za tretman kiselinama u salonu. To su najčešće tonici i mleka za čišćenje lica i kreme za lice koji sadrže manji procenat kiselina (5-15%) od onih koji se koriste u salonskim tretmanima.

Važno je da ih koristite prema uputstvu proizvođača, i da paralelno sa njima koristite kremu sa zaštitnim faktorom od sunca (SPF).

Ukoliko želite da isprobate efekat voćnih kiselina, preporučujemo vam Prima Skinology Tonik za lice sa 5% AHA kiselina, s kojim će se vaša koža na blag način upoznati sa voćnim kiselinama. Ukoliko više volite kremaste proizvode za čišćenje, onda je pravi izbor Prima Skinology Mleko za čišćenje sa 5% AHA kiselina.

Ako želite da AHA negu upotpunite i kremom, Prima Skinology linija sadrži dve kreme, u različitoj koncentraciji: 10% i 15%.

error: Content is protected !!