5 loših jutarnjih navika koje štete vašoj koži: Da li ih i vi imate?

jutarnja rutina

Savremen život u gradu ima svoje prednosti, ali to ujedno znači i mnogo žurbe i stresa ujutru, pre odlaska na posao. Večito žongliranje sa ormarom, ispijanjem kafe, šminkanjem u kolima i jurnjavom preko mosta zaista nas može baciti u “panic mode”. To ujedno znači da brzamo i sa jutarnjom rutinom nege kože. Ponekada činimo neke prečice koje mogu naštetiti koži. Zato donosimo 5 najčešćih grešaka u jutarnjoj rutini koje negativno utiču na izgled i zdravlje kože lica. Ako ste krive za makar jednu – već od sutra ih eliminišite!

Da li i vi imate ove loše navike u jutarnjoj rutini?

Navika #1: Tuširanje vrućom vodom ujutru

Vruće tuširanje je odličan način da se ugrejemo i osvežimo kada ustanemo, ali ova praksa može isušiti kožu. Zato se držite vode koja je malo toplija od sobne temperature. Takođe, to znači da treba da skratite vreme tuširanja, jer predugo izlaganje kože tvrdoj vodi punoj kamenca takođe može upropastiti kožu lica i tela. Ako nemate vremena za mackanje posle tuša, iskoristite in-shower mleko za negu tela.

jutarnja rutina

Navika #2: Preskačete jutarnje čišćenje lica

Ako ste sinoć odradile kompletnu rutinu nege kože od 4-5 koraka, verovatno ste nekada pomislile da je dovoljno da ujutru ispljuskate lice samo čistom vodom i to je to. Greška! Tokom noći, sebum se akumulira na koži, a tu su i ostaci noćne nege. Da ne pominjemo nečistoću sa jastučnice i kose, koja je tokom noći završila na koži. Zato je ujutru neophodno da kožu očistite blagom penom ili gelom za umivanje bez sulfata.

Povezano: Nega bez žurbe – Kako da prepolovite vreme za jutarnju rutinu nege lica?

Navika #3: Razvlačenje kože oko očiju

Znamo da je teško ustati iz kreveta, ali nikako nemojte ujutru trljati oči kako bi ste razbudile! Koža oko očiju je najtanja na šitavom telu, i zato je najdelikatnija. Trljanje očiju čim se probudite, ili dok nanosite antirid može dugoročno uzrokovati fine linije i bore. Zato bolje u rutinu uvedite masažer za okoloočnu zonu sa metalnom kuglicom, kojeg ćete ohladiti preko noći u frižideru, ako vam je potrebno instant razbuđivanje!

jutarnja rutina

Navika #4: Ne koristite SPF kremu

Ako do sada niste ubacile SPF zaštitu u dnevnu rutinu – znajte da vam je ovo najveća od svih grešaka sa ove liste. SPF krema je najbolja zaštita od starenja kože, finih linija, bora, fleka, suvoće, pa čak i kancera kože. Birajte lagane, nemasne fluide za svaki dan, sa zaštitom SPF 50 i nanosite je svako jutro, u dovoljnoj količini. Sačekajte 10 minuta, pa se možete šminkati preko SPF kreme.

Povezano: Pravilna skincare rutina kada nosite SPF kremu izgleda ovako?

Navika #5: Ispijanje kafe

Najveći broj ljudi ne može da započne radni dan bez jutarnje kafe na prazan stomak. Iako je kafa puna antioksidanata, i prirodni je duiretik, ona zapravo može biti štetna za vašu kožu, ako je konzumirate na prazan stomak, pre doručka. Kofein može blago dehidrirati kožu, što onemogućava izbacivanje toksina iz nje, kroz pore. Osim toga, mleko, šećer, sirupi i ostali dodaci koje ubacujemo u kafu nikako ne prijaju reaktivnoj, masnoj i problematičnoj koži.

jutarnja rutina

Pročitajte još i: Kako da ustajete ranije – 8 saveta koji će vam pomoći

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!