Sve što treba da znate o RETINOLU – TOP saveznik u borbi protiv akni i bora

By  |  0 Comments

Retinol spada u jedan od najučinkovitijih sastojaka kada je reč o borbi protiv bora, fleka, hiperpigmentacija, ožiljaka i akni. Takođe ubrzava metabolizam ćelija i stvaranje kolagena. Zato je ovaj sastojak veoma cenjen i česta supstanca mnogih učinkovitih anti-age krema i seruma. Ipak, veoma je snažan pa se zato mora pažljivo i obrazrivo koristiti. Zato vam skrećemo pažnju na šta sve morate da znate pre početka korišćenja retinolskih preparata.

Šta je retinol?

Retinol i njegovi oblici su zapravo derivati vitamina A, koji se prirodno nalazi u koži. Njegovi različitih oblici se mogu sresti pod nazivima “retinoidi” (zajednički naziv za sve retinolske oblike), retinolska kiselina tj. tretinoin (najjači oblik, prepisuje se na recept lekara) i retinil palmitat (najblaži oblik retinola, nalazi se u kremama koje su lako dostupne bez recepta). Retinol se u početku koristio kao sredstvo za lečenje akni, sve dok nisu otkrivena njegova fenomenalna anti-age svojstva.

retinol u borbi protiv bora

Kako retinol deluje?

Površinske ćelije naše kože se obnavljaju u proseku na svakih 30 dana. Sa godinama, ovaj broj se produžuje, pa koža deluje grubo, beživotno i izborano. Ono što retinol radi je da se veže za ćelije kože i ubrza njihovo obnavljanje na 20 dana. On “potpomaže” da stare, odumrle ćelije kože otpadnu, a da se nove, mlade ćelije pojave i time daju celokupnom tenu jedrinu.

Retinol ima sjajne učinke na kožu: pročišćava pore jer ubrzava metabolizam ćelija, poboljšava čvrstinu i gustinu kože, smanjuje vidljivost borica i finih linija, posebno u predelu oko očiju i usana, smanjuje postojeće hiperpigmentacije i fleke od sunca, jer smanjuje proizvodnju melanina, čineći da one izblede. Potom, izravnava ožiljke, jer poboljšava regeneraciju ćelija, a deluje i na smanjenje akni i mitisera, pošto dopušta da masnoća izlazi kroz pore. Toliko benefita, da je krajnje vreme da ga uvrstite u vašu rutinu nege!

Kada treba početi sa retinolom?

Ne postoji tačno određeno vreme kada treba da počnete sa retinolom. Starenje je veoma individualan proces. Ipak, kako se obnavljanje ćelija kože smanjuje sa početkom tridesetih godina, ovo možete uzeti kao početak korišćenja retinola. U četrdesetim obavezno uvedite noćnu kremu sa retinolom.

anti-age krema sa retinolom

Kako i koliko često koristiti retinolske kreme?

Kada započinjete prvi put sa retinolom, trebalo bi da imate na umu da je ovo veoma moćna supstanca i trebalo bi da prvo ispitate osetljivost lica na ovu susptancu. Pre nanošenja, zapamtite da se retinol nanosi na potpunu SUVU kožu lica, koje na sme biti vlažna, jer će dejstvo retinola biti manje. Zato nanesite jako malu količinu, veličine zrna graška na lice i vrat, i sačekajte da vidite propratnu reakciju kože. Obavezno započnite sa manjom koncentracijom retinola (0,25%), i nanosite ovakvu kremu svako drugo veče, i to isključivo kao večernju negu!

Retinol je fotosenzitivan, što znači da će vaša koža reagovati potencijalnim crvenilom i flekama na ovaj sastojak pod uticajem sunčevog zračenja. Stoga se on koristi samo noću, dok se danju morate zaštititi od sunca kremom za SPF faktorom bar 25.

Neželjena dejstva retinola

Imajte na umu da proces ubrzavanja regeneracije ćelija koje vrši retinol ne prolazi bez nuspojava. Najčešća je suvoća kože, stoga dobro hidrirajte kožu tokom dana dobrim hidratantnim serumom i kremom. Potom je moguće crvenilo kože, što značo da vam je koža nežna i osetljiva. Zato birajte blaži oblik retinola, poput retinil palmitata. Takođe je normalno i blago perutanje, koje ne treba da remeti vašu svakodnevicu. Ipak, ukoliko su reakcije veoma izražene, prekinite sa upotrebom ili je proredite. Koži je potrebno 2-3 nedelje da se navikne na retinol, stoga su ove reakcije u tom periodu uobičajena adaptacija na ovaj sastojak.

bore

Ko treba da izbegava retinol?

Retinol ne smeju da koriste osobe sa ekcemom ili rozaceom jer će pogoršati stanje kože i naštetiti joj. Takođe, osobe sa suvom i osetljivom kožom. Ako primenjujete i preparate sa glikolnom kiselinom, nemojte kombinovati retinol uz to. Trudnicama i dojiljama je retinol zabranjen jer negativno utiče na normalan razvoj ploda. Stoga, ukoliko planirate trudnoću, izbacite iz upotrebe retinolske preparate.

Kada se mogu videti rezultati?

Koža će se navići na prisutnost retinola već za oko 2 do 3 nedelje, kada će se iritacije i osetljivost kože smanjiti. Što se tiče retinolskih preparata, najbolji rezultati će se u svom punom dejstvu pokazati u periodu između 6 meseci i godinu dana, stoga budite strpljivi i uporni.

Naša preporuka je Prima Skinology Retinol krema za lice, pogodna za početnike u retinolu, jer sadrži najblaži oblik, retinil palmitat. Takođe, predlažemo ciljanu negu u vidu Skinology RETINOL seruma za lice.

retinol krema

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!