Strije – Mitovi i istine

O strijama kruže razni mitovi pa smo odlučili da otkrijemo koliko u njima ima istine.

Naslovna foto: Crop Pinterest Photo

Strije su lako prepoznatljive ružičaste ili beličaste linije na donjem delu stomaka, bedrima, zadnjici, grudima, rukama i kukovima. Pošto smo nekoliko puta pisali kako strije nastaju i kako se mogu tretirati, odnosno kako umanjiti njihov efekat na koži, sada se možemo koncentrisati na razbijanje mitova o strijama.

Za vas smo razbili 3 mita o strijama u koja što pre treba da prestanete verovati.

Strije ne nestaju tokom vremena

Strije, koje se najčešće javljaju tokom gojenja, naglog rasta ili trudnoće, ne nestaju same od sebe tokom vremena jer se rastegnuta koža ne može tako lako vratiti u prvobitno stanje. Redovnom primenom kozmetičkih ili krema iz kućne radinosti, koje poboljšavaju elastičnost kože i stvaraju novi kolagen (koji poboljšava teksturu i tonus), strije postaju manje vidljive, odnosno blede. Pored krema, suvo četkanje kože će pojačati cirkulaciju. Takođe, konzumirajte namirnice bogate cinkom i vitaminima E i C.

Povezano: Strije – lakše ih je sprečiti nego ukloniti!

Kokosovo ulje sprečava nastanak strija

Kokosovo ulje neće sprečiti nastanak strija, ali će blagotvorno delovati na kožu, odnosno ublažiti neprijatan svrab koji se javlja prilikom rastezanja kože, umanjiti diskoloraciju, hidrirati i nahraniti kožu, čineći je mekanom i glatkom. Takođe, redovna masaža kokosovim uljem podstiče proizvodnju kolagena i smanjuje tragove na koži.

Strije su neizlečive

Nažalost, strije se ne mogu u potpunosti izlečiti, ali postoje tehnike kojima se izgled strija može popraviti. Kombinacija više raznih tretmana (tretman sa laserom, mezoterapija, tretman dermorolerima, hirurške metode, karboksiterapija), kao i kućna nega omogućavaju obnavljanje površinskog sloja kože i stimulišu proizvodnju kolagena i elastina. Važno je napomenuti da su tretmani isplativi te nećete biti razočarani jer ćete brzo primeniti napredak u izgledu i kvalitetu kože, ali su vrlo skupi.

Povezano: Rešite se strija – Maska, piling i krema od šargarepe!

error: Content is protected !!