Strije – lakše ih je sprečiti nego ukloniti

Strije su estetski problem i bolest kože. Nastaju kao posledica naglog gubljenja ili povećanja težine. Najčešće se javljaju u pubertetu i trudnoći. Koža zbog nedostatka elastičnosti puca. Nisu rezervisane samo za žene. Imaju ih i muškarci.

Strije su ožiljci

Pojavljuju se na stomaku, bokovima, grudima, zadnjici i prevojima kao što su deo između ramena i ruke ili unutrašnja strana kolena. Strije nastaju kao posledica stanjivanja površinskog sloja kože i nedostatka kolagena i elastinau dubljim slojevima. Ovo obolenje vezivog tkiva sprečava se korišćenjem preparata koji se utrljavaju u kožu, aktivnostima kao što su plivanje i šetnja i izbegavanjem velikih oscilacija u težini.

Danas postoje razne terapije i tretmani koji povoljno deluju na uklajanje strija a sastoje se u stimulisanju sinteze kolagena i elastina. U tu svrhu koriste se laseri, LPG aparati i elektromagnetna terapija, ali i masaže eteričnim uljima. Ove metode veoma utiču na smanjenje vidljivosti i nastaka stija.

Kreme za uklanjanje strija su efikasne dok strije ne “pobele”. One deluju površinski i pomažu u regeneraciji kože u ranoj fazi nastanka strija. Dobro je da sadrže vitamin E i retinol-A. Laser je takođe efikasan dok su strije “mlade.

Šta raditi sa “starim” belim strijama?

Karboterapija je tretman za redukciju strija, gde se koža obnavlja ubrizgavanjem sterilnog ugljendioksida. Usled toga dolazi do povećanog priliva kiseonika i proizvodnje kolagena i elastina. Koža postaje gipkija a strije manje vidljive ili potpuno uklonjene.Ova terapija se koristi i u borbi protiv celulita.

Kao što vidite, nije ih se baš lako rešiti. Zato je bolje da učinite sve što možete da ih ne dobijete. Budite fizički aktivni, pazite šta jedete, izbegavajte stroge dijete a ako vas očekuje trudnoća i dojenje, mažite kožu preparatima za prevenciju nastanka strija. Bolje sprečiti nego lečiti. I jeftinije!

Pisali smo i o limfnoj drenaži i kavitaciji!

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!