Zašto je salicilna kiselina idealan sastojak za mitisere i zapušene pore?

By  |  0 Comments

Ako patite od zapušenih pora i mitisera (kao i veliki broj žena), onda ste sigurno čuli za svu moć salicilne kiseline! Ovaj neprijatelj problematične kože dolazi u formi BHA kiseline i deluje tako što isuši bubuljicu preko noći, jer je rastvorljiva u masnoći (vašem sebumu). Evo šta sve treba da znate o salicilnoj kiselini – zašto je no. 1 aktivni sastojak za masnu i problematičnu kožu.

Salicilna kiselina spada u red BHA kiselina (beta-hidroksi kiselina), a to znači da se razlikuje od voćnih (AHA) kiselina po samo jednom molekulu ugljenika koji razdvaja kiselinu od hidroksi dela. Kakva primena hemije iz osnovne škole! To nam govori da je ova kiselina rastvorljiva u mastima, tj. idelno može da prođe kroz vaš sebum i da dopre do dubine pore. Ovo je svojstvo koje voćne kiseline NE poseduju.

salicilna kiselina

Kako deluje salicilna kiselina?

Kada je nanesete na kožu, ona prodre kroz nju, a kiselinski deo molekula može da “razloži” međućelijski lepak koji drži ćelije zajedno. S druge strane, AHA kiseline samo pilinguju kožu na površini. Ova akcija salicilne kiseline vrši dubinsku eksfolijaciju i otpušavanje pora. Kako akne nastaju tako što se ćelije kože skupe na jedno mesto i zapuše poru, salicilna kiselina deluje tako što ih “razdvoji” i pomaže da se mitiseri razlože.

Zanimljivosti: salicilna kiselina se nalazi u sastavu aspirina (acetil-salicilna kiselina)!

Povezano: Aspirin u službi nege lepote – jedna tableta za sve beauty probleme!

Faktori nastanka akni

Dermatolozi tvrde da su faktori koji doprinose formiranju akni sledeći:

  • abnormalno ljuspanje mrtvih ćelija kože
  • preterano mašćenje kože
  • aktivnost P. acnes bakterije

salicilna kiselina

Salicilna kiselina pomaže kod prvog faktora, jer rastapa nečistoće koje zapušavaju pore i uzrokuju akne. Zato je ova kiselina savršena za tretiranje mitisera. Iako može da pomogne i protiv cističnih akni koje nastaju bakterijskom aktivnosti, ipak je najefikasnija kod mitisera.

Povezano: Ova rutina od 3 koraka provereno čisti i sužava pore!

Oprez sa salicilnom kiselinom

Kao i sa svakom vrstom aktivnog sastojka, i kod primene salicilne kiseline je potreban oprez! Ako imate suvu kožu, ne bi trebalo da je koristite, jer je jedan od njenih neželjenih efekata iritacija i isušivanje osetljive kože i onih koji je previše koriste. Nanošenje salicilne kiseline na velike regije tela može dovesti do trovanja salicilatima. Zato je ne nanosite na veće regije tela. Osim toga, salicina kiselina može da smeta delovanju lekova poput razređivača krvi.

Takođe, ako ste trudni ili dojite, ne bi trebalo da koristite salicilnu kiselinu u nezi kože!

Mi vam predlažemo kao dodatnu negu protiv mitisera i mašćenja kože Skinology ANTIBAKTERIJSKI tonik za čišćenje kože.

tonik
Pročitajte još i: 6 loših navika koje vam zapušavaju pore na licu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!