Ova rutina od 3 koraka provereno čisti i sužava pore!

proširene pore

Proširene pore su jedan od top 3 najčešća problema na koje se žene žale kada je reč o koži, a fotošopirane slike kože super-modela samo pogoršavaju stari. Tonici i maske za sužavanje pora su popularniji nego ikad, ali da li zaista rade? Nekad nam se čini da se nikad nećemo rešiti proširenih pora i sadržaja iz njih, ali ova neobična rutina koja se viralno proširila po internetu, obećava proverene rezultate!

Kada se pogledate u ogledalo, verovatno vam pogled odmah skrene ka T zoni koja je sklona mašćenju i mitiserima. Najčešće je pogođena regija nosa i oko njega. Koža na nosu može biit prekrivena uvećanim i potamnelim porama, koje vama deluju kao mitiseri. Ipak, ove tačkice i rupice po nosu nisu mitiseri, već tzv. sebacealni filamenti – mešavina sebuma, bakterija, mrtvih ćelija kože i možda poneke dlake, koja je popunila proširenu poru.

Razlika između mitisera i sebacealnih filamenata

Sebacealni filamenti su veoma uporni, to jest, ako imate sklonost ka proširenim porama, najverovatnije će se one brzo napuniti. Razlika između filamenata i mitisera je sledeća:

  • mitiseri su vrta akni poznatijih kao otvoreni komedoni, jer je pora otvorena na površini. Vazduh iz sredine utiče na oksidaciju sadržaja iz pora, i time one postaju crne ili sive boje.
  • sebacealni filamenti nisu oblik akni, već normalan proces na koži koji se dešava kada se masnoća nakupi oko folikula dlake, i proširi je.
izvor: amaliebeauty.com
izvor: amaliebeauty.com

Velika verovatnoća je da mešate ova dva pojma i da vam proširene pore sa nosa liče na mitisere, ali – nisu. Zato u nastavku donosimo proverenu rutinu kako da očistitite nos i ostale regija T zone od tog neprijatnog sadraja iz pora koji ih proširuje.

Povezano: 6 loših navika koje vam zapušavaju pore na licu

Šta vam je potrebno za čišćenje pora?

Najbolje je da ovu rutinu radite ujutru kada imate vremena, jer će vam trebati oko sat vremena i sledeći proizvodi:

  • Tonik ili serum sa 2% BHA kiselina (salicilnom kiselinom) ili AHA kiselinama, čija je pH vrednost između 3 i 4.
  • Glinena maska – bilo kupovna gotova, bilo DIY maska od gline u prahu i vode.
  • Emulzifikujuće ulje za čišćenje lica ili čisto biljno ulje. Najbolje je što gušće ulje koje će masažom uspeti da “izvuče” čepiće masnoće iz pora.

woman wearing a hair towel inspecting her skin

Proširene pore – postupak čišćenja

1. Nanesite proizvod sa AHA ili BHA kiselinama

Ako vam je koža suva ili dehidrirana, nanesite ga samo na delove lica gde su vam sebacealni filmaneti i proširene pore posebno vidljivi. Salicilna kiselina je rastvorljiva u mastima, što znači da može da prodre kroz pore duboko u sebum,  opuštajući “čep” masnoće koji će se lakše “izvući” u kasnijim koracima. Ako nemate tonik sa BHA, poslužiće i onaj sa AHA kiselinama. Čekajte bar 20-25 minuta da deluje.

Naša preporuka je Skinology Tonik sa 5% AHA kiselina.

2. Nanesite glinenu masku

Bez ispiranja tonika sa kiselinom, nanesite glinenu masku. Pustite je da stoji koliko god stoji na njenim instrukcijama. Isperite je potom sa mlakom vodom. Osušite lice.

Preporučujemo Schaebens Glinenu masku sa mineralima iz Mrtvog mora.

Beautiful woman with clay facial mask, isolated on white

3. Nanesite ulje na lice

Poslednji korak je da umasirate na lice ulje za čišćenje ili čisto biljno ulje. Masažu vršite 2-3 minuta. Ulje će pomoći da se izvuče prljavština iz pora na površinu kože. Ako je sve prošlo kako treba, u ovoj fazi ćete osetiti sitna zrnca pod prstima koja izlaze iz vaših pora. To su “čepići” sebacealnih filamenta koji čini vaše pore proširenim.

Predlažemo Essentials Čisto biljno ulje jojobe, jer je pogodno za masnu kožu.

Ne pritiskajte previše kožu i masirajte je ne duže od 5 minuta. Ako ne osetite zrnca pod prstima, ne brinite, nečiji čepići iz pora mogu biti veoma mali, ovaj proces svakako čisti vaše proširene pore i smanjuje njihovu vidljivost.

4. Umijte se i nastavite sa rutinom

Posle masaže uljem, emulzifikujte ga uz malo vode i isperite. Uljani osećaj isperite sredstvom za umivanje, kojim se inače umivate, i nastavite sa regularnom rutinom nege lica.

Na kraju, trebalo bi da primetite da je vidljivost vaših pora smanjena, bez obrzira da li ste naišli na zrnca prilikom masaže. Ipak, neizbežno, pore će se opet napuntii kroz nekoliko dana, ali tretiranje ovom metodom 1-2 puta nedeljno će ih uspešno očistiti i suziti.

Pročitajte još i: Smanjite proširene pore – DIY + preporuke proizvoda

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!