6 loših navika koje vam zapušavaju pore na licu

By  |  0 Comments

Akne i mitiseri su se nastanili na vašem licu, a vi se pitate šta je okidač? Najočitiji razlog su zapušene pore koje nakupljaju u sebi nusprodukte metabolizma, sebum, prljavštinu i ostatke šminke. Pošto znate uzrok problema, vreme je da otkrijete zašto vam se pore nekontrolisano pude i zapušavaju, uzrokujući na kraju mitisere.

Osim pravilnog čišćenje kože lica, nemasne hrane i ishrane bogate anti-oksidantima, potrebno je da izbacite ove loše navike koje su na spisku uzročnika zapušavanja i širenja pora. Na ovaj način izbećićete mitisere, akne i upale, a pore će vam delovati čistije i uže.

Koje navike čine da vam se zapuše pore?

Preskačete piling lica

Osim redovnog čišćenja lica, potrebno je da koži pružite uklanjanje mrtvih ćelija uz pomoć pilinga, barem 1-2  puta nedeljno. Abrazivna tekstura pilinga će pročistiti pore, otkloniti izumrle ćelije, ostavljajući blistav i čist ten. Samo budite redovne u rutini pilinga, a najbolje ga je raditi nakon tuširanja kada su pore otvorene od tople vode i pare.

Povezano: 4 DIY pilinga za sjajnu kožu

Redovan piling lica

Koristite komedogenu šminku

Komedogenost proizvoda znači njegovu sposobnost da zapuši pore. Ako imate probema sa punjenjem pora, obratite pažnju na izbor prajmera i tečnog pudera. Koristite „oil-free“ formule bez ulja, koje neće blokirati pore. Kada se radi o prajmerima, izebagavajte one silikonske, jer se silikon taloži u porama i teško ga je temeljno očistiti. Na taj način izbećićete mitisere i akne.

Povezano: Imate proširene pore? Saveti za izbor prajmera

Nosite šminku u teretani

Sve želimo da izgledamo savršeno u svakom trenutku, ali znajte da treniranje i šminka ne idu zajedno. Ako želite da se rešite zapušenih pora, veoma je važno da pustite kožu da diše, pogotovo tokom vežbanja. Ako nosite šminku dok trenirate, vi zapravo „zarobite“ znoj i bakterije  u porama. Ne želite ovu gadost u vašim porama, zato pre teretane – skinite šminku i uživajte u čistoj koži.

NE šminkajte se dok trenirate

Koristite kokosovo ulje na licu

Ulja za lice su blagodetna, jer dubinski hidriraju, hrane i regenerišu kožu. Ali – veoma popularno kokosovo ulje je zapravo veoma komedogeno za kožu lica, što u prevodu znači da zapušava pore. Zato ga koristite slobodno u nezi tela i kose, ali lice – preskočite. Mnogo bolja za lice sklono zapušavanju pora opcija je ulje jojobe i grožđanih koštica.

Ne čistite mobilni telefon

Ovo vam zvuči neverovatno, ali da li ste primetile da vam akne izlaze pretežno na jednoj strani lica? Verovatno je to ona strana lica na kojoj držite mobilni telefon dok telefonirate satima. Pomislite samo da telefon držite u tašni, zajedno sa novčanikom, novcem, prosutom kremom za ruke, prljavim računa iz radnje itd. Dakle, bakterije se nakupe na vaš telefon, i lako pređu na vaše lice dok telefonirate. Zato redovno brišite ceo telefon antibakterijskim maramicama ili alkoholom.

Prebrišite mobilni telefon alkoholom

Retko menjate posteljinu

Možda ste lenji da češće menjate posteljinu, a pogotovo jastučnice, ali vaša koža vam to neće oprostiti. Čaršav i jastučnica skpljuju bakterije sa vaše kože, prašinu, znoj i sebum, koji se potom lako prenosi na vašu kožu dok spavate. Tokom noći se dešava da se pore zapuše, a da vaša koža reaguje, i tako se lako možete probuditi sa nezvanim gostom u vidu akne ili mitesera.

Pročitajte još i: Smanjite proširene pore – DIY + preporuke proizvoda

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!