10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

bubuljice

Bubuljice, akne, mitiseri, komedoni – postoje razne vrste onoga što mi svi zovemo bubuljice. Možemo se složiti u jednom – nije ih se lako rešiti, posebno ako to radite same, bez stručne pomoći. Bilo da se borite sa hroničnim aknama, ili tek sa ponekom “napasti” pred ciklus, nega kože sa bubuljicama nije uvek laka. Da stvari budu još gore, često i mi sami pravimo velike greške kada je reč o tretiranju kože. Zato u nastavku pročitajte najčešće greške kada su bubuljice u pitanju, a često niste ni svesni da ih pravite!

Bubuljice i nega kože: Najćešće greške!

Greška #1: Čačkate i cedite bubuljice

Najstarije pravilo je: nemojte cedite bubuljice! Uopšte ih ne dirajte, ne čačkajte i ne pokušavajte da iscedite. Ali, najčešće se desi da ne možemo da odolimo iskušenju, posebno ako imamo uveličavajuće ogledalo. Čačkanje bubuljica uvek pogoršava stanje. Osim što možete raširiti infekciju po licu, nestručno ceđenje bubuljica može uzrokovati ožiljke i lezije na površini kože. Ako imate bakterije ispod noktiju, inficiraćete otvorenu ranicu koju ste napravili.

Umesto ceđenja, opredelite se za spot tretmane, koji će bubuljicu isušiti preko noći, ili potražite pomoć kozmetičara.

Povezano: Ako stalno čačkate kožu, možda patite od dermatilomanije?

ceđenje bubuljica

Greška #2: Nedovoljno čistite kožu

Naša koža prođe toliko toga kroz jedan dan. Zamislite samo koliko puta dodirnete lice, potom sav znoj koji zapuši pore i šminka koju nosite stoji satima. Osobe sa bubuljicama bi kožu trebalo da čiste dva puta na dan – ujutru i uveče. Uveče se preporučuje “duplo čišćenje” – prvo čišćenje skida šminku, masnoću i prljavštinu, a drugo čisti samu kožu.

Greška #3: Previše čistite kožu

Nažalost, previše nečega nikada nije dobra stvar – a tu spada i čišćenje kože ako imate bubuljice. Ako se umivate i čistite kožu nekoliko puta na dan, koristeći agresivne preparate, to je velika greška! Preterano čišćenje isušuje kožu i uzrokuje još jače lučenje sebuma, koje nadoknađuje manjak vlage.

Povezano: 5 efikasnih proizvoda za masnu kožu i akne do 1500 RSD!

Greška #4: Lice čistite pod tušem

Ovo je česta praksa: uskočili ste pod tuš, i što ne biste ubili dve muve jednim udarcem, i ujedno se umili? Greška je u tome što vrela voda iz tuša može da iritira i isuši aknoznu kožu. Dermatolozi preporučuju čišćenje kože mlakom vodom iz česme, izbegajući fizičku iritaciju (koja nastaje kada usmerite jak tuš prema licu). Takođe, ako perete kosu, a šampon vam se sliva niz lice, obavezno ga očistite posle kupanja, kako biste uklonili ostatke šampona sa kože.

tuširanje

Greška #5: Koristite previše proizvoda

U današnjoj ponudi i popularnim rutinama od 10 koraka – lako je izgubiti se i mislite da vam sve treba. Tonici, esencije, serumi, emulzije, pilinzi, kreme, ampule… kako se snaći? Kada je reč o koži sa bubuljicama, jednostavne rutine su uvek bolje. Režimi nege koji sadrže mnogo proizvoda su jednostavno agresivni prema koži koja se već bori sa problemom. Držite se umivalice, tonika, seruma i gel-kreme.

Greška #6: Tretirate bubuljice tel kada se pojave

Spot tretmani za instantno rešenje su super, jer bubuljica nestaje preko noći, ali nisu dugoročno rešenje. Ako ste skloni aknama, onda bi trebalo da napravite više lifestyle izmena da osigurate da se one više ne vrate. Na primer – redovno menjajte jastučnicui i peškir za lice. Delujte preventivno!

Povezano: Potkožne bubuljice – kako da ih tretirate kod kuće?

Greška #7: Ne čistite gedžete i naočare

Prosečna osoba dodirne lice u proseku oko 400 puta na dan! Takođe, ako čitate nešto na telefonu ili kompjuteru, verovatno odmarate glavu naslanjujući je na ruke. Naše ruke nose mnogo bakterija, nakupljenih u toku dana. Takođe ih imaju i mobilni telefoni i naočare, a njih stavljate na lice. Zato redovno čistite alkoholnim maramicama mobilni telefon, miš od kompjutera, naočare i sve drugo što stavljate na lice.

čišćenje telefona i bubuljice

Greška #8: Koristite agresivne proizvode

Upalice koje nastaju posle ceđenja bubuljice su zapravo rane! Osetljive su, a u želji da što pre odu, često ih tretiramo pogrešno. Mehanički piling zapravo može raširiti infekciju na druge delove lica, zato ga izbacite iz rutine. Takođe, pazite da ne preterate u pilingovanju. Umereni piling za kožu sklonu bubuljicama podrazumeva proizvode na bazi salisilne kiseline, koja pore čini čistim i zdravim.

Greška #9: Preskačete kremu za lice

Hidratacija kože je izuzetno važan deo rutine nege kože, bez obzira da li imate akne ili ne. A najviše je važna upravo osobama sa aknama. Postoji pogrešno shvatanje da ako želite da izlečite akne, da samo treba da isušite kožu! Nikako – hidratacija zapravo može pomoći da smanjite lučenje sebuma i ulja. Kada je koža suva, telo oseća potrebu da je “podmaže”, a to radi upravo proizvodeći još više sebuma. Tako se nađete u začaranom krugu isušivanja i mašćenja kože.

Zato odaberite laganu gel-kremu, namenjenu masnoj i problematičnoj koži, i nanosite je ujutru i uveče, posle čišćenja.

Mi vam preporučujemo Skinology SKIN RESCUE gel kremu za lice, sa ihtiolom i niacinamidom, kreiranu za masnu i aknoznu kožu.

skinology skin rescue gel krema

Greška #10: Ne posećujete dermatologa

Bubuljice su toliko česte, da je lako zaboraviti da predstavljaju zapravo ozbiljno stanje kože, za koje se traži medicinska pomoć. Akne su stanje koje podrazumeva iritaciju, upalu i infekciju, a potencijalno donose stvaranje ožiljaka.

Ako patite od čestih i rasprostranjenih akni, koje su upaljene i nikako da “odu”, obavezno potražite pomoć dermatologa. On će vam napraviti rutinu nege na bazi dermatokozmetičkih proizvoda i dati adekvatne savete za lečenje aknozne kože.

Pročitajte još i: 8 znakova da morate da posetite dermatologa

error: Content is protected !!