Kako da prepoznate kvalitetan odevni komad – 9 saveta za kupovinu

kvalitetan odevni komad

Ako vam je muka od odeće koja dobija grudvice, bledi ili se prosto raspadne posle jedne sezone – vreme je da počnete da kupujete pametno. Pametna kupovina znači da ulažete u odeću koja izgleda dobro i traje dugo. Zato vam u nastavku donosimo mini-vodič za kupovinu: kako da prepoznate da je u pitanju kvalitetan komad odeće.

Šta kvalitetan komad odeće mora posedovati?

#1: Metalni rajsferšlus

Plastični rajsferšlusi se teško zatvaraju i često se zaglavljuju. Takođe, imaju tendenciju da “skliznu” sa koloseka i da se “istroše” tokom vremena. Zato uvek potražite odevne komade koji imaju metalne rajsferšluse i tako ćete izbeći glavobolju kada je reč odeći.

#2: Dobijate rezervne dugmiće

Kada uz odevni predmet dobijete rezervne dugmiće, to je znak da dizjaner očekuje da ta odeća traje dovoljno dugo, da će joj možda zatrebati minorno popravljanje – promena dugmeta. Ako uz košulju, kaput ili džemper dobiejte rezervno dugme, znajte da se radi o kvalitnom odevnom predmetu.

dugmići

#3: Prirodni materijali

Sintetički materijali su ozloglašeni po grudvanju i stvaranju “batuljica”. Zato zahtevaju posebnu negu (hemijsko čišćenje, posebne deterdžente itd). Ako želite da vaša odeća dobro izgleda posle pranja, držite se prirodnih materijala poput pamuka, vune, kašmira, lana i svile.

Povezano: Gde uštedeti, a gde potrošiti u kupovini odeće?

#4: Čvrsti šavovi

Pre nego što kupite odevni komad, pregledajte šavove, kako biste “ulovili” nejednakosti, promašene ili oslabljene šavove, krive linije i druge nesavršenosti. Potom, zgrabite materijal sa obe strane šava, i lagano ga povucite, da vidite kako će se “držati” odevni predmet. Ako vidite bilo kakav trag “raspadanja”, ne kupujte tu odeću.

#5: Dobra ukrojenost

Jeftiniji brendovi štede tako što koriste što je manje materijala moguće, kako bi proizveli odevni predmet. Ovo često znači da će nekada rukavi na košulji biti prekratki ili nogavice na pantalonama. Nekada će imati osećaj da ima premalo mesta za ramena i da su šavovi neugodno zategnuti. Zato uvek probajte odeću pre kupovine, jer možda dobro izgleda na vešalici, ali ne i na vama.

kupovina odeće

#6: Šare na materijalu moraju da se uklapaju

Šare na materijalu uvek moraju da se uklapaju na šavovima. Pogledajte bilo koji komad odeće koji na sebi ima neki dezen: prugice, tufnice, cvetiće. Ako na majici na pruge, šavovi nisu na dobrom mestu, i samim tim pruge deluju iskrivljeno ili jednostavno loše – znajte da je reč o nekvalitetnom odevnom komadu. Potrebno je dosta brige i umeća da se dezen uklopi sa šavovima.

Povezano: 4 modna trika zbog kojih ćete izgledati kao “milion dolara”!

#7: Kvalitet dugmića i rupa

Pregledajte sve rupice za dugmiće, kako bi ste uočili olabavljene konce, loše šivenje i druge defekte. Potom, obratite pažnju na dugmiće. Da li se čine lepo odrađeni? Da li su dobro ušiveni? Ako su ispunjena oba ova kriterijuma, završite testiranje svih dugmića, tako što ćete ih blago povući. Ako dugme ostaje čvrsto na mestu, a rupa je dovoljno velika da dugme prođe – to je kvalitetan komad odeće.

#8: Kvalitet konca

Olabavljeni i nedovoljno čvrst konac će samo postati još gori tokom vremena. Odvojite koji minut da pregledate kvalitet konca. Da li je dovoljno čvrst da drži materijal? Da li su mogli da koriste nešto čvršće prilikom šivanje? Da li su konci ojačani?

konac

#9: Završni šavovi

Pregledajte šavove na svakom odevnom predmetu koji želite da kupite. Oni moraju biti ravni, i bez ikakvih uzdignunića i drugih nepravilnosti. Potom izvrnite odevni komad naopačke i pregledajte kako su šavovi završeni. Nezavršene ivice su znak lošeg kvaliteta, dok nazubljene ivice, francuski šavovi, ravni i vezani šavovi označavaju znak kvaliteta.

Pročitajte još i: Kako da vam odeća duže traje – trikovi za pravilno održavanje

error: Content is protected !!