Kako da ispečete kestenje u rerni: Lako i bez nereda (VIDEO)

pečeno kestenje

Pečeno kestenje je omiljena jesenja poslastica, a jedinstveni miris kestenja nas odmah asocira na ušuškane novembarske večeri sa porodicom ili društvom. Ipak mnogo izbegavaju da ih prave kod kuće, misleći da je to previše posla, jer kestenje pečeno na vatri ili roštilju bude čađavo, prlja se ringla i ceo šporet. Zato vam otkrivamo sjajni video tutorijal slavnog kuvara Džejmija Olivera, kako da ispečete domaće kestenje – bez nereda, veoma brzo i lako, u rerni!

Da biste uživali u jesenjoj polastici zvanoj pečeno kestenje – ne treba da prljate ringlu, ruke, tepsiju, niti da plaćate ono kestenje od uličnih prodavaca, za koje znamo da završimo sa bar 20% trulih ili pokvarenih primeraka. Zato vam otkrivamo da kestenje možete ispeći i u kućnim uslovima – veoma brzo i lako!

pečeno kestenje

Pečeno kestenje u rerni – bez nereda!

Sastojci i oprema:

  • kilogram kestenja
  • pleh
  • alu folija po želji
  • zagrejana rerna

Priprema pre pečenja

Najpre pregledajte svaki kesten – one sa rupama odmah izdvojte u bacite. Postoji stari trik naših baka koji proverava da li je kesten zdrav – potopite ih preko noći u vodu. Oni koji isplivaju do jutra gore su pokvareni. Zdravo kestenje nema puno prostora u sebi kada ga stisnete prstima.

pečeno kestenje
Youtube/Printscreen

Položite svaki kesten ravnom stranom na dasku i zasecite reckavim nožem zaobljeni deo, kako ne bi eksplodirali u rerni. Temeljno ih operite. Potom ih poređajte na pleh (ili još bolje – pleh obložite alu folijom, kako ga ne biste isprljali).

Pečenje i ljuštenje

Pleh ubacite u rernu koja je prethodno zagrejana na punih 200 stepeni Celzijusa. Pecite ih oko 30 minuta. Kada su gotovi, porumenili i popucali, izvadite pleh i pokrijte ga krpom ili kestenje prebacite u plastričnu kesu kako bi se potparilo i lakše ljuštilo. Kada se kestenje malo prohladi da ga možete držati u rukama, jednostavnih ih oljuštite, dok su još topli. Pečeno kestenje u rerni nije čađavo, lako se guli, štedi vreme i vaše živce jer nema pospremanja – samo bacite alu foliju iz pleha i to je to!

Povezano: Nek zamiriše jesen – Slatki laki keksići od bundeve

pečeno kestenje
Youtube/Printscreen

Pečeno kestenje – zdrava namirnica

Ne zaboravite da je pečeno kestenje veoma zdravo, jer u sebi sadrži vitamine A, C i više vrsta vitamina B, kalcijum, gvožđe i fosfor. Od pečenog kestenja možete napraviti i izvrsan kesten-pire, omiljenu jesenju poslasticu ili uživati u grickanju samog kestenja, koje je preukusno!

Video tutorijal kako da pripremite pečeno kestenje u rerni pogledajte OVDE:

Pročitajte još i: Novogodišnja poslastica – Keksići od đumbira (Gingerbread cookies)

error: Content is protected !!