Obogatite novogodišnu trpezu – napravite mekane keksiće od đumbira (Gingerbread Cookies)!
Postoje dve osnovne tajne koje čine da keksići od đumbira budu mekani – deblje razvučeno testo i kraće vreme pečenja. Takođe, kako biste keksiće od đumbira održali što duže svežim i mekim, držite ih u metalnoj kutiji sa poklopcem.
Iako znamo da keksiće od đumbira možete kupiti te ušteđeno vreme iskoristiti za frizuru i šminku, mnogo je ukusnije kada ih sami napravite. Recept sa uputstvom je u nastavku!
Kako da napravite keksiće sa đumbirom?
Potrebni sastojci:
- ½ šolje rastopljenog margarina,
- ½ šolje šećera,
- ½ šolje meda,
- 1 veliko jaje.
- 1 kašičica vanilin ekstrakta,
- 3 šolje brašna,
- ½ kašičice praška za pecivo,
- ¾ kašičice sode bikarbone,
- ¼ kašičice soli,
- 2 kašičice mlevenog đumbira,
- 1 kašičica cimeta,
- po želji: crna i bela čokolada, šećer u prahu, suvo grožđe, bombonice ili šlag za ukrašavanje.
Povezano: Super jednostavan a savršeno ukusan slatkiš!
Način pripreme:
- Penasto umutite margarin, šećer, med, jaje i vanilin ekstrakt.
- U dublju posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, đumbir i cimet.
- Dodajte ovu suvu mešavinu u prethodno umućen margarin, šećer, jaje i vanilin ekstrakt.
- Dobro umesite testo – mikserom na srednjoj brzini ili rukama, pa ga razdvojite na 3 dela. Sva 3 dela uvijte u prozirnu foliju i ostavite da stoje u frižideru najmanje sat vremena (testo neće biti lepljivo).
- Razvaljajte testo po pobrašnjenoj površini na 5 mm debljine pa pomoću modla oblikujte željene oblike – čovečuljak, pahulja, poklon, čizmica, kuća, Sneško Belić, jelka, zvezde… Ili ih oblikujte rukama u manje kuglice. Kekiće od đumbira redajte na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite ih oko 15 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
- Sačekajte da se keksići od đumbira ohlade pa ispoljite vašu kreativnost i dekorišite ih po sopstvenim željama. Držite ih u limenoj kutiji do 2 nedelje.
Ostavi odgovor
Vidi komentare