Kako da vam odeća duže traje: Trikovi za pravilno održavanje

održavanje odeće

Kupovina odeće je nešto što svako od nas čini na redovnoj bazi, imajući u vidu široku ponudu za svačiji džep. Prvi korak kvalitetnog garderobera je odeća koja traje. Kako biste produžili trajnost vaših odevnih predmeta, skupili smoj najbolje savete koji će vam pomoći da je maksimalno očuvate. Počnite da pratite ove dobre navike i tako ćete produžiti “život” vašoj skupo plaćenoj odeći. Tako ćete uštedeti i vreme i novac, a bićete i ekološki nastrojeni prema prirodi.

Kako da vam odeća duže traje?

#1: Ređe perite odeću

Znamo kako ovo zvuči, ali zaista bi trebalo da razmislite dvaputa pre nego što ubacite vašu novu odeću u mašinu za veš. Ako prečesto perete iste komade odeće, tako zapravo uzrokujete oštećenje vlakana i odevnom predmetu smanjujete životni vek. Ovo posebno važi za hemijsko čišćenje koje “spoljštava” prirodna vlakna na nekim materijalima.

Ukoliko je vašoj odeći potreno samo ovežavanje, probajte da je okačite napolje (na terasu ili dvorište), ili je okačite u naparenom kupatilu.

pranje veša

#2: Koristite mrežicu za osetljiv veš

Delikatne odevne komade (donji veš, čipku itd) morate prati u mrežici za osetljiv veš, kako se ne bi oštetili u veš mašini. Ovo će produžiti vek trajanja vašem vešu, a mrežice možete nabaviti u bilo kojoj drogeriji ili većem marketu.

#3: Pratite etikete sa uputstvima za pranje

Različiti materijli zahtevaju različit pristup pranju. Vuna, na primer, se pere samo kada je to apsolutno potrebno, koristeći poseban deterdžent za vunu i program ručnog pranja sa nežnom centrifugom. Važno je da se pravilno brinete oko pranja delikatnih materijala poput kašmira i svile. Uvek pogledajte ušivenu etiketu sa uputstvima za pranje, koja savetuje optimalnu temperaturu i način pranja.

Povezano: 8 neobičnih upotreba omekšivača za veš koje će vas oduševiti

#4: Ne nosite često odeću na hemijsko čišćenje

Ovaj savet je posebno važan ako često nosite sakoe i kapute, i uvek ste u iskušenju da ih čistite hemijski, pa čak i kada to niej potrebno. Ove jake hemikalije mogu oštetiti vlakna odeće, a to čini da čak i skupi komadi deluju iznošeno i starije nego što jesu.

#5: Smanjite količinu deterdženta

Osim što su štetni za okolinu, deterdženti za pranje veša mogu učiniti da vaša odeća izgleda beživotno i kruto. Umesto pune mere praška, za pranje koristite polovinu prepisane količine i dodajte još 1/2 šolje sode bikarbone, koja će delovati kao “booster” deterdženta. Ovo će očistiti odeću kao i regularan deteredžent.

džemperi

#6: Odeću čuvajte na suvom i mračnom mestu

Odeća je poput nas – na želi da bude u skučenom prostoru i veoma je ranjiva na prejako izlaganje svetlu. To znači da bi trebalo da izbegnete čuvanje odeće na vlažnim mestima poput plesnjivog podruma ili kupatila, gde se bakterije mogu namnožiti i uništiti je. To što ćete odeći dati više mesta sprečiće gužvanje i bleđenje boje.

#7: Teške džempere poslažite na policu

Iako ovo deluje prilično očigledno, za one koji to ne rade, možet biti velika razlika. Ako teške džempere kačite na ofingere, materijal će počete da se tegli, što znači da vas čeka rastegljen, tužan džemper koji ne želite da nosite. Zato džempere uvek slažite na policu, i to sa malo lavande ili lovora, kako biste sprečili posetu neželjenih moljaca.

#8: Uložite u kvalitetnije vešalica

Većina plastičnih i žičanih vešalica tegli rameni deo vaše odeće, rezultirajući njenim gubljenjem oblika. Iako su malo skuplje, drvene vešalice će vam trajati duže, i biće bolje za očuvanje vaše odeće.

Pročitajte još i: Odeća i obuća zbog koje vas bole ledja

error: Content is protected !!