Regenerator za kosu: Kako da odaberete onaj savršeni?

regenerator

Za razliku od šampona, koji se biraju prema tipu kože glave, regeneratori se biraju prema tipu kose. Ako se vodite ovim pravilom, izbećićete mašćenje kose, frizz efekat i beživotnu dužinu. Tokom vremena, kosa može postati “imuna” na formulu vašeg omiljenog regeneratora, i tada počinje da se stvara “build-up” na dlaci, odnosno taloženje proizvoda. Zato je važno da često menjate brend regeneratora koji koristite, a u nastavku dajemo savete kako da odaberete onaj savršeni!

Zašto je regenerator važan?

Regenerator se tipično koristi odmah posle pranja kose, i njegova uloga je da zameni gubitak vlage posle šamponiranja. On takođe zaglađuje kutikulu dlake i izjednačava pH vrednost, što smanjuje mršenje kose i statički elektricitet, a pojačava sjaj i čini kosu lakom za oblikovanje. Zato je regenerator važan proizvod za SVE tipove kose, ali neće svaki regenerator “raditi” na svakom tipu kose. Evo kakav regenerator treba da odaberete prema tipu dlake.

Povezano: Obrnuto pranje kose – da li treba da regenerator koristite PRE šampona?

balzam za kosu

Regenerator prema tipu kose

Tanka i masna kosa

Ako se vaša kosa pojačano masti, verovatno najčešće izbegavate regeneraotr i imate osećaj da vam pogorša stanje kose. Velika greška! Postoje regeneratori koji zapravo mogu smanjiti mašćenje kose i dati joj volumen.

 • Izbegavajte regeneratore na kojima piše “hydrating”, “moisturizing”, “smoothing” ili one za kovrdžavu kosu. Ovi regeneratori sadrži previše masnoće u sebi, što će dodatno otežati vašu kosu.
 • Potražite oznake “volumizing”, “light”, “strengthening” ili “balancing”. Dodatak proteina u regeneraotru je dobar stvar za masnu kosu. Ovakvi proizvodi manje hidriraju, a više rade na uklanjanju viška ulja iza kose.
 • Ako vam je kosa jako masna i tanka, probajte da prvo nanesete regenerator, a potom da operete kosu šamponom.

Naš predlog regeneratora za tanku i masnu kosu je Subrina Professional VOLUME regenerator za kosu.

regenerator za tanku kosu

Suva, oštećena, beživotna, krta kosa

Kada je vaša kosa suva, oštećena ili krta, odabir pravog regeneratora može činiti razliku između “good hair day” i “bad hair day” situacije. Važno je da odaberete proizvod koji će sprečiti buduća oštećenja dlake.

 • Izbegnite “light”, “balancing”, “strengthening” i “volumizing” regeneratore
 • Za kosu koja je samo malo suva, potražite zapravo šampon sa oznakom koja promoviše “moisture”, “hydration”, “smoothing”, “balancing”. Ovi proizvodi su odlični da kosi daju vlagu, ali bez dodavanja težine regeneratora.
 • Ako je vaša kosa jako oštećena, odaberite regenerator koji ima jače sastojke. Potražite one koji promovišu “repair”, “frizz control”, koji štite od toplote i dobri su za pramenove i bojenu kosu.
 • “Deep Conditioners”, odnosno balzami za dubinsku regeneraciju su dobra investicija za suvu i oštećenu kosu. Sa upotrebom 1-4 puta mesečno, oni čine kosu lakom za oblikovanje i sprečavaju dalju štetu.
 • Pomešajte malo kokosovog ulja sa regeneratorom za intenzivni oporavak oštećenja dlake.

Za suvu i oštećenu kosu preporučujemo Revlon Professional Orofluido regenerator za kosu, na bazi 3 vrste ulja.

regenerator za kosu

Bojena kosa i kosa sa pramenovima

Farbanoj kosi je potrebna zaštita boje, ali i ishrana, jer je bojena dlaka porozna i sklonija oštećenjima.

 • Potražite “color treated” ili “color care” regeneratore, na bazi antioksidanata, koji će sprečiti izbleđivanje i ispiranje boje.
 • Regenerator mora biti gust i kvalitetan, kako bi nahranio dlaku dubinski.
 • Obavezno potražite regeneratore bez sulfata (o da, i regeneratori mogu sadrži sulfate), kako biste sačuvali vibrantnost boje.

Za bojenu kosu, predlažemo Subrina Professional Premium regenerator za kosu, na bazi prirodnih ulja i maslaca, a bez sulfata.

regenerator bez sulfata

Šta znače oznake na regeneratoru?

 • Hydrating/Moisturizing: odličan za dodavanje vlage, sjaja i glatkoće kosi. Sjajan za gustu, kovržavu i kosu sa debelom i grubljom dlakom.
 • Volumizing: najbolji izbor za masnu i tanku kosu, koju sve otežava. Ako je vašoj frizuri potreban boost i lift, volumizing regenerator je vaš prijatelj.
 • Strengthening/Fortifying: dobar za oštećenu, tretiranu, posvetljenu, slabu i krtu kosu.
 • Balancing: ova vrsta regeneratira je tipična zlatna sredina – niti previše hidrira, niti isušuje kosu.
 • Smoothing/Straight: dodatni ovlaživaći i smoothing agensi zatvaraju kutikulu i pružaju glatki početak savršeno ravne frizure.
 • Curly Hair: regeneratori za kovrdžavu kosu su obično veoma hidratantna, masni i umanjuju frizz efekat.

Pročitajte još i: SOS Hair – da li su šampon i regenerator “prestali da rade” za vas?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!