Obrnuto pranje kose: Da li treba da regenerator koristite PRE šampona?

ljubičasti šampon

Danas postoji toliko proizvoda za negu i stajling kose, da svako od nas ima čitav arsenal beauty proizvoda za kosu. Ipak, nega je nezamisliva bez osnovnih proizvoda poput šampona i regeneratora za kosu. Svi znamo kako ide poznata rutina: šamponiranje, pa regenerator, ali da li ste ikada razmislili da obrnete redosled?

Šta je obrnuto pranje kose?

Svi smo naučeni istoj rutini koja glasi: nakvasi kosu, šamponiraj je jedanput, šamponiraj je drugi put, isperi, nanosi regenerator, isperi. Zamena redosleda ove rutine će vam doneti odredjene benefite, posebno ako se mučite sa masnom i tankom dlakom. Ova rutina pranja kose se naziva “reverse hair washing” (obrnuto pranje kose), i da biste je razumeli, treba da se prisetite osnovnih funkcija šampona i regeneratora.

obrnuto pranje kose

Šampon služi da očisti kosu, i to posebno skalp i koren kose od supstanci poput viška masnoće, nagomilavavnja proizvoda i mrtvih ćelija kože. Regenerator, s druge strane, neguje i zaglađuje kosu, i zaključava vlagu unutar dlake.

Idealno za tanku i masnu kosu

Ako imate tanku kosu, sigurno ste iskusili tipičan problem otežavanja kose, masnog osećaja posle nanošenja regeneratora. Obrnuto pranje kose će vašoj dlaci dati potrebnu hidataciju i ishranu od regeneratora, ali je neće otežati, pošto ćete ga posle isprati šamponom. “Reverse hair washing” daje najveće prednosti za osobe sa masnom i tankom kosom, onima kojima treba “resetovanje” rutine nege, ali nema razloga da ga ne probaju i ostali tipovi kose.

Za tanku i masnu kosu predlažemo vam Revlon Eksperience Sebum Control šampon.

Da li možete koristiti baš svaki regenerator za obrnuto pranje kose?

Kako bi obrnuto pranje imalo efekta, najbolje je da odaberete lagani balzam nemasne teksture, koji neće otežati kosu. Najbolji regeneratori za ovaj vid pranja kose jesu oni koji su namenjeni da se koriste i kao leave-in proizvod. Svakako izbegavajte teške, masne regeneratore, pune ulja i silikona.

Povezano: Regenerator za kosu – Kako izabrati odgovarajući?

obrnuto pranje kose

Obrnuto pranje kose: korak po korak

Pošto je promena rutine pranja kose koju radite već nekoliko decenija ustaljena, biće vam neobično da pređete na obrnuto pranje kose. Zato smo vam spremili kratki vodič u nastavku:

Korak #1: Nakvasite kosu mlakom vodom

Bez obzira kojim redosledom perete kosu, neka to uvek bude mlakom vodom. Pretopla voda će kosu lišiti njenih prirodnih ulja, što potencijalno dovodi do isušivanja i oštećenja kose.

Korak #2: Natopite kosu

Pre nego što nanesete regenerator po izboru, postarajte se da u potpunosti natopite kosu vodom, kao da želite da je perete šamponom. Tek kada je kosa u potpunosti mokra, vreme je da nanesete regenerator.

Povezano: Kako se pravilno pere kosa?

obrnuto pranje kose

Korak #3: Nanesite regenerator

Sada ste spremni za regenerator. Nanesite ga na dužinu i krajeve, na donje dve trećine kose. Ostavite ga da deluje odredjeni period vremena prema uputstvu. Doro ga isperite.

Korak #4: Šamponiranje

Kada ste isprali regenerator, vreme je da šamponirate kosu. Fokusirajte se na koren kose, jer je tu najveća koncentracija nečistoće. Ponovite šamponiranje još jednom, ako vam je kosa jače zaprljana.

I to je to – sada ste kosu oprali obrnutom rutinom, što će vas osloboditi mašćenja i otežavanja kose.

Za obrnuto pranje kose vam preporučujemo Subrina Professional VOLUME balzam za kosu, lagane teksture koja daje volumen.

volume regenerator

Pročitajte još i: “Co-wash” – pranje kose regenertorom – DA ili NE?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!