“Co-wash” – pranje kose regeneratorom: DA ili NE?

"co-wash"

Ako imate suvu kosu, sigurno znate koliko su štetni sulfati i drugi deterdženti koji se nalaze u većini šampona za kosu. Oni skidaju prirodna ulja sa dlake, čineći je suvom i krtom. Iz tih razloga, nastao je “co-wash” – metoda pranja kose samo regeneratorom! On će kosu ostaviti čistom i ekstra hidriranom – ali samo ako imate suvu, kovrdžavu ili afro kosu!

Šta je “co-wash”?

“Co-wash” je skraćenica od “conditioner washing” – engleskom izraza za pranje regeneratorom. To znači da kosu ne perete šamponom, već regeneratorom bez silikona, koji kosu neće ostaviti masnom. Ovaj način pranja kose su najpre otkrile Afro-amerikanke i žene sa debelom, kovrdžavom dlakom. Sada je veoma popularna, i ako se radi pravilno, kosa će biti sjajna, nahranjena i hidrirana.

kovrdže

Prednosti “co-wash” metode

Kovrdžava ili talasasta kosa ima tendenciju da bude suvlja nego ostali tipovi. Prirodna ulja se teže raspoređuju po kovržavoj dlaci, nego po ravnoj. Zato je ovakvoj kosi preko potrebna dubinska ishrana i hidratacija. To ćete najbolje postići šamponima bez sulfata, ali i “co-wash” metodom.. Regenerator hrani i skalp i dlaku, ujedno olakšavajući proces stilizovanja kose, pri čemu je kosa sjajna, meka, i hidrirana.

Sastojci iz regeneratora deluju na sledeći način:

  • emolijenti će omekšati i zagladiti dlaku: razna ulja i šea puter
  • proteini će obložiti kutikulu i zaštititi je: pšenični, sojini, svileni
  • humektanti će upiti vlagu iz okruženja i “sprovesti” je u dlaku: med, pantenol, biljni glicerin
  • ovlaživači će dati mekoću i sjaj: amino-kiseline, aloja vera…

Povezano: Vrste regeneratora za kosu

Da li regenerator čisti kosu?

Većina regeneratora zapravo sadrži veoma blage čistače, tako da osim što hrane skalp, nežno ga i čiste, ali bez onog škriputavog suvog osećaja koji ostavlja šampon.

Regenerator

Nije svaki regenerator dobar za “co-wash”: koristite isključivo one BEZ silikona. Jer to su sintetički aditivi koji se ne rastvaraju u vodi, i teško se ispiraju bez sulfata, a mogu ostaviti naslage na temenu. Prepoznaćete ih po nastavku -cone u sastavu. Birajte i regeneratore na kojima piše “cleansing”, ili one za masnu kosu, jer su laganiji.

Mi vam za co-wash preporučujemo Subrina Professional Volume regenerator bez silikona.

Kako se radi “co-wash”?

Na mokru kosu nanesite malu količinu regeneratora (1 kafenu kašičicu), i umasirajte u ceo skalp, vrhovima prstiju. Regenerator će, uz trenje vaših prstiju, “pokupiti” sa sobom svu prljavštinu i naslage sa skalpa, bez skidanja prirodnih ulja. Isperite regenerator sa temena, i sada ga nanesite na dužinu, kao i što i obično radite, kako biste raspteljali kosu.

Koliko često?

Ako uvodite prvi put “co-wash” metodu, imajte na umu da postoji period tranzicije . Potrebno je nekoliko tretmana da se kosa privikne na “co-wash”. Na početku možete osetiti da vam teme masno. Zato ga za početak uvedite jednom nedeljno.

lokne

Ipak, kako biste povremeno očistili teme od regeneratora, jednom u dve-tri nedelje kosu operite pročišćavajućim šamponom, koji će “odgušiti” pore na koži glave. Takođe, jednom u 10 dana kosu ipak operite šamponom bez sulfata.

Povezano: Šamponi bez sulfata – Zašto su tako dobri + predlozi

Mane “co-wash” metode

Osim nesumnjivih prednosti za žene sa suvom i debelom dlakom, ova metoda ima i svoje mane. Nikako nije za osobe koje pate od problema kože glave poput peruti, dermatitisa, seboreje, opadanja kose… Niti je pogodna za osobe sa masnom kosom.

Kosa u nekim slučajevima može delovati beživotno i teško. Ako preterate sa “co-wash” pranjem, folikul dlake neće pravilno disati, kako bi dlaka zdravo rasla. Tako da, ako ste u procesu puštanja kose – izbegnite ovu metodu.

Pročitajte još i: Suva kosa – Top 5 saveta kako da se izborite sa suvoćom?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!