Sastojci koje treba izbegavati u preparatima za negu kose

U prethodnom tekstu, govorili smo o tome koje je sastojke poželjno pronaći u sastavu preparata za negu kose. Kroz sadržaj teksta koji je pred vama, potrudićemo se da vam što preciznije otkrijemo koje to sastojke treba da izbegavate.

Koje sastojke nije poželjno da sadrže proizvodi za kosu?

Naftni derivati

Na etiketama bilo koje vrste kozmetičkih preparata, pa samim tim i preparata za negu kose, nikada nećete uočiti sastojak pod nazivom “naftni derivat”. Međutim, ukoliko uočite naziv kao što je lanolin, petroleum, petrolej ili mineralno ulje, znajte da je ustvari reč upravo o naftnim derivatima. Ova vrsta sastojaka, štetna je jer sprečava da vlasi kose upiju hranljive elemente koji su sadržani u drugim sastojcima preparata.

Sodium hlorid

Kada na etiketi preparata za negu kose uočite ovaj sastojak, znajte da je zapravo reč o kuhinjskoj soli. Sodium hlorid je uključen najčešće u sastav šampona i ima ulogu da im omogući gustinu. Ipak, štetnost ovog sastojka je znatno veća, jer on isušuje kosu, čineći je neotpornom i oštećenom. Preparate koji sadrže ovaj sastojak, posebno treba izbegavati u zimskom periodu, kada je kosa već pojačano izložena uticaju loših faktora koji je isušuju.

Parabeni

O parabenima ste u okviru sadržaja našeg sajta već imali prilike da čitate, kao o vrsti štetnih sastojaka kozmetičkih proizvoda. Ipak, pomenućemo ih i ovaj put, sa namerom da vam skrenemo pažnju na to da preparate za negu kose koji ih sadrže izbegavate.
Dakle, parabeni se u kozmetici koriste kao vrsta konzervansa. Ono zbog čega su štetni, jeste kancerogeno delovanje koje mogu imati na ljudsko zdravlje.

Sulfati

Sulfati su ujedno i najzastupljeniji štetni sastojci preparata namenjenih za negu kose. Konkretno, oni su sadržani u šamponima, kao sredstvo za stvaranje pene. Štetnost sulfata, ogleda se u tome što oni agresivno isušuju teme i vlasi kose i narušavaju balans u prirodnom sastavu kose. Najčešće, na etiketama proizvoda, uočićete ih pod skraćenjicama: SLS; ALS i SLES.

Zašto su tako dobri šamponi bez sulfata?

Propylene Glycol

Ovaj sastojak, štetan je zbog svoje osobine da negativno utiče na strukturu proteina koji su sadržani u kosi, ali i u koži glave.

Alkohol

Nasuprot masnim alkoholima koji imaju pozitivan uticaj na kosu, štetni alkoholi kosu isušuju, čine vlasi neotpornim i sklonim pucanju. Najčešće, čiste alkohole ćete pronaći pod nazivima: Propyl, SD Alcohol (40), Alcohol, Ethanol i Alcohol denat.

Preparati za negu kose ne treba da štete kosi

Što veći broj navedenih sastojaka pronađete u sastavu preparata za negu kose, to bi trebalo da je i veće upozorenje da takav preparat ne birate i ne kupujete za negu svoje kose. Dugotrajnom upotrebom preparata koji sadrže gore navedene sastojke, kosa će vam postati osetljiva, sklona pucanju i oštećena, a onda će jedino rešenje za njen oporavak biti njeno drastično skraćivanje.

Ono što u velikoj meri može poslužiti kao pomoć i podrška vašoj kosi ukoliko ste dugotrajno koristili ili upravo koristite preparate koji sadrže ove sastojke, jeste da kosu što redovnije tretirate domaćim maskama za obnavljanje i regeneraciju kose. Recepte za takve maske ali i ostale prirodne preparate za negu kose, takođe možete pronaći na našem portalu u kategoriji Uradi sama.

error: Content is protected !!