Lista poželjnih sastojaka u preparatima za negu kose

By  |  1 Comment

Na tržištu je dostupan zaista širok spektar proizvoda za negu kose. Upravo ta činjenica, na vas može delovati zbunjujuće onda kada poželite da odaberete pravi proizvod za sebe. Sledeći put prilikom kupovine, obratite posebnu pažnju i na to koje sastojke preparati za negu kose kojie birate sadrže.


Ono što se najčešće dešava, jeste da tip proizvoda, birate u skladu sa tipom kose. Međutim. da li ste znali da to nije uvek dovoljno?
Sastojci koje sadrže proizvodi za kosu će vam puno toga reći o datim proizvodima, a mi ćemo vam pomoći da unapred budete upoznati sa listom poželjnih sastojaka.

Lista poželjnih sastojaka u preparatima za negu kose:

Dakle, ovako je sačinjena lista poželjnih sastojaka u proizvodima za negu kose:

Pčelinji vosak

Na etiketama proizvoda, pčelinji vosak ćete pronaći pod nazivom „beeswax“. Ovaj sastojak, učiniće da preparat koji ga sadrži, na vašu kosu deluje tako što će je štititi od sušenja i pucanja krajeva i tako što će je pojačano hidrirati i omekšati. Pritom, uz ovaj sastojak, vašoj kosi će biti pružen odličan tretman detoksikacije.

Prirodna ulja

Bez obzira za koji tip kose da birate preparat, uvek dajte prednost preparatu na čijoj etiketi pročitate naziv nekog ulja. Najbolje će biti, ukoliko među potencijalno sadržanim vrstama ulja primetite palmino, agranovo ulje, kokosovo, maslinovo ili ricinusovo ulje, kao i ulje jojobe, ulje koštica grožđa ili ulje makadamija.

Aloe vera

Kada je sadržan u preparatima, ovaj sastojak ima zadatak da kosi omogući hidrataciju i da sačuva elastičnost i otpornost vlasi.

Masni alkoholi

Ono što je kao prvo važno reći kada su masni alkoholi u pitanju, jeste da se oni razlikuju od čistih alkohola na koje ste navikli i koji deluju isušujuće i grubo. Zapravo, masni alkoholi se dobijaju iz biljnih ulja, kao što su kokosovo ili palmino ulje. Ovi alkoholi pospešuju kremastu strukturu preparata, ali što je još bitnije dalu vlasima kose blistavost i ujednačen, gladak izgled.

Vitamin E

Na etiketama pojedinih preparata za negu kose, vitamin E ćete pronaći pod nazivom “ tocopherol acetat“ ili „alpha tocopherol“. Preparati koji sadrže ovaj sastojak, usporavaju pojavu sedih vlasi, pospešuju i ubrzavaju rast kose, neguju njen koren i vraćaju kosi izgubljeni sjaj.

Proteini

Proteini u preparatima za negu kose, najčešće su: collagen protein, hydrolyzed silk protein, hydrolyzed soy protein, keratin, milkprotein i hydrolyzed wheat protein. Proteini imaju ulogu da ojačaju kosu, da u određenoj meri regenerišu oštećenja koja su na njoj nastala i da spreče pojavu novih oštećenja.

U prilog tome govori i činjenica da je upravo keratin, koji je i naveden kao jedan od vrsta proteina koji se najčešće mogu naći na spisku sastojaka sadržanih u preparatima za negu kose, zapravo jedan od glavnih sastojaka koji su uključeni i u prirodan sastav savršeno zdrave kose. Onda kada savršeno zdrava kosa počne da gubi nivo keratina, ona ustvari postaje osetljiva, počinje da puca i izgleda oštećeno.

Više je više – u preparatima za negu kose

Što više navedenih sastojaka pronađete na etiketi preparata za kosu koji kupujete, to budite sigurniji da ste napravili pravi izbor. Naravno, nemojte zapostaviti ni da obratite pažnju na to da li je određeni proizvod za negu kose namenjen vašem tipu kose.

1 Comment

  1. Pingback: Sastojci koje treba izbegavati u preparatima za negu kose | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!