7 osnovnih saveta za lepu i zdravu kosu

Ovo su opšti i osnovni saveti za lepu i negovanu kosu. Većina žena ih zna, ali ponekad i zaboravi. A samo je  zdrava kosa lepa kosa.

Za lepu kosu potrebno je …

1.Neka vam kosa uvek bude čista

Ubedljivo na 1. mestu. Kosu je potrebno prati najmanje 2 puta nedeljno. Kako se pravilno pere kosa pogledajte ovde. Vrlo je važno da koristite kvalitetne i što manje agresivne šampone za kosu i da oni odgovaraju vašem tipu kože glave i kose.

Ako vam se kosa brzo masti, ne treba da kupujete šampon za suvu kosu jer će on samo pojačati mašćenje. Za suve krajeve birajte odgovarajući regenerator ili masku za kosu. Ako vam krajevi nisu suvi, ne treba vam ni agresivan regenarator. Kupujte odgovarjuće proizvode!

2.Pravilno se hranite da bi kosa bila jača

Hrana koja obiluje proteinima i esencijalnim masnim kiselinama, najbolja je za kosu. Unos namirnica koje su dobre za kosu je od velikog značaja za njen izgled i zdravlje. Ubacite ih u svoju ishranu i primetićete da vam je kosa jača i sjajnija.

3.Zaštitite kosu od sunca

Štetno dejstvo sunčevih zraka odražava se i na zdravlje kose. Ukoliko je dugo izgložena na suncu, kosa postaje suva, krta i beživotna. Zaštitite kosu preparatima sa UV zaštitom ili nosite šešir. Ukoliko odlazite na letovanje, potrebno je da kosu pripremite za izglaganje suncu, hlorisanoj i slanoj vodi. Isto tako, potrebno je da i na samom odmoru vodite računa o kosi i njenom zdravlju, ali i nakon odmora.

4.Koristite i šampon i balzam prilikom pranja kose

Uglavnom sve žene koriste i šampon i balzam. Oba postoje sa razlogom. Šampon otvara dlaku i čisti je, regenerator je zatvara i čini kosu glatkom. Ne preskačite taj korak. Šampon birate prema korenu kose i debljini dlake. Regenerator pema krajevima i stepenu oštećenja. Nije isto da li je kosa frabana ili nefarbana, ravna ili kovrdžava, tanka ili debela dlaka.

5.Redovno skraćujte krajeve

Nema tačnog pravila kada treba da odete kod frizera. Rast kose je individualna stvar a njen izgled zavisi i od toga da li se često feniramo, peglamo kosu, uvijamo

Primetićete kada su vam krajevi za skraćivanje. Frizura izgubi oblik i kosa izgleda suva. Nemojte čuvati suve ispucale krajeve, ničemu ne služe a ružno izgledaju.

6.Što manje hemijskih preparata

Dakle što manje drastilnih menjanja boje kose, fabranja cele dužine svaki put kada bojite koren kose. Umesto da to radite, krajeve osvežite prelivom – pogledajte kako se pravi preliv za kosu.

Kada odlazite kod frizera na tretmane kao što su minival ili trajno ispravljanje kose, neka to budu proveren saloni. Nemojte se rukovoditi samo cenom da vas na kraju ne bi skupo koštalo.

7.Što manje termalnih oštećivanja

U prevodu, što manje peglanja i uvijanja kose figarom. Ali, ako ne možete bez prese ili figara, obavezno koristite preparate za zaštitu od toplote. Sačuvaćete kosu jer oni sprečavaju da kosa “izgori” usled visokih temperatura kojima je izložena. I feniranje oštećuje kosu, naročito krajeve. Zato je uvek dobro naneti neki od leave-in regeneratora ili losiona za kosu koji hidriraju i regenerišu kosu, pa se ona manje oštećuje.

Čuvajte svoju kosu i negujte je. Lepa i sjajna kosa odraz je zdravlja i ženstvenosti.

error: Content is protected !!