Uradi sama – Rešite problem ispucalih peta

Suve i ispucale pete su veoma čest problem, posebno u letnjem periodu. Osim što ružno izgleda, ovaj problem može biti i bolan. Rešenje za ispucale pete je redovan pedikir ali i nega stopala. Evo nekoliko načina kako da vaše pete budu meke i negovane.

Zašto nastaju ispucale pete?

Neki od uzroka nastanka ispucalih peta mogu biti: nepravilna nega stopala, nedostatak vlage, nekvalitetna i neodgovarajuća obuća, nepravilna ishrana. Postoji mnogo toga što kod kuće možete uraditi za svoje pete i stopala.

Šta pomaže protiv suvih i ispucalih peta

1.Piling za stopala i ispucale pete od pirinčanog brašna

Pirinčano brašno je odlično kao sastojak pilinga za stopala i ispucale pete. U šaku pirinčanog brašna dodajte nekoliko kašika meda i jabukovo sirće. Napravite gustu pastu. Za dodatnu hidratacju možete dodati 1 kašiku maslinovog ulja.  Nakon što ste stopala potopili u mlaku vodu 10-ak minuta, nežno ih istrljajte ovim pilingom.

2.Biljna ulja za meke pete

Biljna ulja poput maslinovog, kokosovog ili susamovog su odlična za hidrataciju i regeneraciju ispucalih peta. Nanesite ulje pred spavanje, navucite pamučne čarape i tako prespavajte. Tretman ponovite nekoliko noći za redom. Posle prve ćete primetiti razliku.

3.Vazelin

Vazelin se koristi kao prevencija za ispucale pete i za hidrataciju i omekšavanje kože. Pre upotrebe vazelina, potrebno je da uradite piling ispucale i grube kože na petama a zatim nanesete vazelin. Najbolje je da ga nanosite pre spavanja. Vazelin sprečava isušivanje kože i čini je mekom.

4.Glicerin i ružina vodica

Efikasna kombinacija za lečenje ispucalih peta. Glicerin omekšava kožu i zato je čest sastojak kozmetičkih preparata i krema za ruke. Ružina vodica je bogata vitaminima B3, C, D i E a ima i antibakterijska svojstva. Pomešajte ova dva sastojka u jednakoj srazmeri i utrljajte smesu stopala i pete pred spavanje.

5.Parafinsko pakovanje

Parafin (parafinsko pakovanje, vosak) je idealno i brzo rešenje za jako oštećene i ispucale pete. Potrebno je da se otopi a zatim sačekati da dođe do sobne temperature pre nego što umočite stopala u njega.

Namirnice iz kuhinje za suve pete

Limunov sok

Limun je prilično efikasan u smanjenju efekta grube kože. Nanesite limunov sok direktno na pete ili 10-ak minuta držite stopala potopljena u mlakoj vodi sa limunovim sokom.

Med

Med je poznat po svojstvu velike hidratacije kože i antibakterijskom efektu. Odličan je za suve i ispucliale pete. Potopite stopala u mlaku vodu u koju ste dodali šoljicu meda. Držite ih u vodi 10-15 minuta.

Banane

Jedna od najefikasnijih namirnica u borbi sa ispucalim petama. Ispasiranu bananu nanesite na stopala i pete. Ostavite na nogama 15-ak minuta a zatim isperite mlakom vodom, a zatim ih potpite u hladnu vodu. Ovaj postupak ponaljajte više dana za redom.

Negujte svoja stopala. Ispucale pete ne izgledaju lepo. Posebno u letnjim mesecima kada su stopala često otkrivena. Probajte navedene tretmane protiv ispucalih peta da bi one bile meke i hidrirane.

error: Content is protected !!