Šta se dešava sa vašom kožom dok spavate: Dermatolozi otkrivaju!

Svi smo čuli koliko je san važan za telo, ali da li znate šta se tačno dešava sa kožom dok spavamo? Naša koža zapravo mnogo radi dok spavamo: obnavlja i koriguje barijerna oštećenja nastala tokom dana. Ovaj regenerativni proces se može potpomognuti proizvodima koje koristite u dnevnoj i večernjoj rutini nege. Svi ovi proizvodi (posebno oni sa antioksidatima), čine da vaša koža ujutru jednostavno – zablista!

Šta se dešava sa kožom dok spavate?

Noć je primarno doba kada se koža samoobnavlja od agresora i oštećenja koja su joj se dogodila dokom dana. Zamislite to kao dvorac koji biva napadnut svakog dana, a tokom noći, radnici konstantno rade na tome da ponovo izgrade ono što je oštećeno i srušeno tokom napada. Ovo se upraso događa koži lica. Ali naravno, radnicima su potrebni “alati” kojima će restaurirati zidove “dvorca”, a u slučaju naše kože – to su potentni kozmetički sastojci.

Antioksidanti su zapravo najbolje i najjače oruđe kojima možemo obnoviti sva oštećenja nastala tokom dana. Dok spavate, niste izloženi nijednom spoljnjem agresoru (ni sunčevoj svetlosti, zagađenju, stresu), tako da koža zaista ima vremena da se obnovi i koriguje, uz pomoć antioksidanata.

Zato dermatolozi preporučuju da tokom večeri koristite serum sa moćnom antioksidantnom formulom. Kada birate takav serum, potražite najpotentnije antoksidante (retinol, vitamin E, vitamin C, ekstrakt zelenog čaja, feruličnu kiselinu, resveratrol).

Kako da ubacite antioksidante u večernju rutinu?

Antioksidante bi trebalo da koristite i u jutarnjoj i u večernjoj rutini nege. Zato na primer, ujutru možete koristiti serum sa vitaminom C, koji će se odlično upariti sa SPF zaštitnom kremom, dok uveče možete koristiti serum na bazi retinola. Serum nanesite posle čišćenja kože. Nemojte mešati serum sa kremom, jer ćete tako razložiti aktivne sastojke seruma. Zato nanesite serum, pa sačekajte 15 minuta, pa možete dovršiti noću negu hranljivom kremom. Ujutru će vam koža biti zahvalna!

Povezano: Najbolji antioksidanti za vašu kožu!

Kože bolje upija proizvode  – noću!

Veče je period dana kada ćete izvući maksimum učinka za vaše anti-age proizvode. Tokom dana, sunčeva svetlost razgrađuje aktivne sastojke, uzrokujući iritaciju, fotosenzitivnost i manju učinkovitost proizvoda. Osim toga, dok spavamo, temperatura kože se blago podiže i njena pH vrednost postaje blago kiselija nego inače. Ovi faktori doprinose suvljoj koži nego tokom dana. Zato dermatolozi preporučuju da se uveče koristi hranljivija i masnija krema, i zavisnosti od tipa kože.

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL serum za lice.

Pročitajte još i: Večernja nega kože – pripremite je za beauty sleep

error: Content is protected !!