Najbolji antioksidanti za vašu kožu: Šta tačno rade?

antioksidanti

Sigurno ste do sada bili izbombardovani reklamama za beauty proizvode koji tvrde da sadrže antioksidante, a niste baš tačno sigurni šta oni rade. Verovatno ste čuli za većinu njih, ali niste znali za njihovo antioksidantno dejstvo – vitamini A, C, E, zeleni čaj, resveratrol, ekstrakt aronije... U nastavku otkrivamo šta rade za vašu kožu, zašto su vam potrebni, i koji su najbolji – da ih potražite sledeći put prilikom izbora kreme za lice!

Kako deluju antioksidanti?

Antioksidantni imaju možda najapstraktniju ulogu od svih aktivnih sastojaka koji “spasavaju” kožu: neutrališu dejstvo štetnih molekula, koji se zovu slobodni radikali, pre nego što oštete DNK ćelije kože ili kolagen u njoj. Iako zvuči dramatično, to je veoma realan proces, koji se dešava upravo dok ovo čitate.

Šta su slobodni radikali?

Ovi “neprijateljski” molekuli dolaze iz unutrašnjih metaboličkih procesa, ali i od spoljšanjih faktora poput sunčeve svetlosti i zagađenja vazduha. Oni uzrokuju oštećenja kože, koja se manifestuju kao bore, smeđe fleke, pa čak do ekstrema kao što je rak kože. Kako bi se izborilo sa slobodnim radikalima, naše telo proizvodi antioksidante.

Woman touching her skin with close up of her wrinkles

Njih možemo “pojačati” unošenjem hrane bogate ovim susptancama, ili još direktnije – nanošenjem na kožu. Na ovaj način najbolje preventivno delujemo na starenje kože.

Najbolji antioksidanti za vašu kožu: TOP 7

Antioksidanti su dakle, prirodni vitamini i minerali poput vitamina A, C, E, nijacinamida, zelenog čaja, ekstrakata aronije, resveratrola iz grožđa, likopena iz paradajza i mnogi drugi. Ne samo što neutrališu dejstvo štetnih radikala, već neki od njih posvetljuju kožu, umiruju iritaciju, pa čak i zaglađuju bore.

Vitamin E (tokoferol)

Vitamin E, poznatiji kao tokoferol se nalazi u našoj koži, ali i namirnicama kao što su povrće, semenke i meso. On poboljašva proizvodnju kolagena, što čini da koža izgleda mlađe, zaglađuje bore i fine linije, i smanjuje vidljivost tamnih mrlja. Za razliku od ostalih vitamina, naša koža dobija mnogo više benefita od vitamina E koji se direktno nanosi na kožu, nego kroz ishranu. Još jače dejstvo ima kada udruži snage sa vitaminom C.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: Tocopherol ili Tocoferyl Acetate

Close up capsules fish oil in Glass bottle .The supplement high

Vitamin A (retinol)

Vitamin A je u nezi kože poznat kao retinol. Ovaj vitamin je jedan od najjačih antioksidanata, jer izglađuje bore, fine linije, popunjava ih, omekšava grube delove kože, posvetljuje kože, bledi ožiljke i fleke, i drastično smanjuje akne. Naravno, nešto ovako moćno ne dolazi bez neželjenih efekata koji se javljaju na početku upotrebe – suvoća, perutanje i bubuljice. Ali pravi rezultati dolaze posle 3-6 meseci upotrebe retinola. Koristie se samo u noćnoj rutini, zbog svoje fotosenzitivnosti.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: retinol, retinyl palmitate, retinoic acid…

Naša preporuka je Prima Skinology Retnol+vitamin E serum za lice

Vitamin C (L-askorbinska kiselina)

Vitamin C je esencijalni nutrijent koji postoji samo u zdravom voću i povrću koje ga sadrži. Mi ge ne metabolišemo, zato ga moramo unositi kroz ishranu, ali i – nanositi na kožu. U pitanju je veoma moćan antioksidant koji “podiže” beživotnu, sivu i umornu kožu, posvetljuje ten i hiperpigmentacije.

Unošenje vitamina C kroz hranu nažalost se ne odražava na kožu u dovoljnoj meri, zato kozmetičke kompanije razvijaju sofisticirane tehnologije da ga ubace u proizvode za negu kože: tonike, serume i kreme, koji će upiti u kožu.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: L-ascorbic acid ili bilo koji drugi sastojak sa reči ascorbyc ili ascorbyl.

Preporučujemo Prima Skinology Vitamin C serum za lice.

Vitamin C

Zeleni čaj

Zeleni čaj je postao super-herojska namirnica novog doba – deluje preventivno na razne bolesti, počev od srčanih oboljenja i kancera, pa sve do starenja kože. Tajni sastojci iz zelenog čaja koji deluju  prevetivno na starenje kože su tzv. katehini, antioksidanti koji uklanjaju oštećenja kože i repariraju bore, flekice i bubuljice. Nanet na kožu, zeleni čaj umanjuje oštećenja od suca, iako ih ne blokira.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: Camellia Sinesis Leaf Extract.

Povezano: Zeleni MATCHA čaj – ultimativni anti-age napitak

Resveratrol

Antioksidant resveratrol spada u fenole, jedinjenja koja se prirodno nalaze u grožđu, orašastim plodovima i crnom vinu, između ostalih. Odvojene studije pokazale se da, kada se nanese na kožu, štiti od UVB zračenja i oksidativnog stresa koje ono donosi koži. Najviše ga ima u semenkama grožđa. Pruža zaštitu kože od faktora sredine, stresa i vidljivh znakova starenja.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: resveratrol

grape seed oil

Vitamin B3 (niacinamid)

Radi se o potentnom aktioksidantu koji pokazuje antinflamatorna dejstva kao i depigmentacijska svojstva. Poboljšava teksturu i tonus kože, redukuje fine linije, bore i hiperpigmentacije. Veoma je stabilan na koži, ubrzano obnavlja epidermis i podstiče eksfoliajciju. Jača odbrambenu barijeru kože i njenu otpronost. Deluje i na umenjenje lučenja sebuma.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: niacinamide

Likopen (karotenoid)

Likopen spada u grupu karotenoida, i nalazi se prirodno u voću i povrću crvene boje – on im daje tu boju. Osim što ja zdrava odabir za vašu ishranu, likopen je sjajan za poboljšanja teksture kože, jer promoviše stvaranje kolagena i smanjuje oštećenja DNK koje dovodi do bora. Kako biste izvukli najviše iz ovog sastojka, uzimajte dnevne suplemente koji sadrže likopen ili ga potražite u sastavu proizovda za negu kože.

Naćićete ga u sastavu kozmetike pod imenom: Prunus armeniaca (apricot) kernel oil, solanum lycopersicum (tomato) fruit/leaf/stem extract.

Predlažemo Prima Skinology PARADAJZ gel masku za lice kao izvor likopena i drugih antioksidanata.

Pročitajte još i: DIY hranljive maske za lice – Iskoristite prednosti antioksidanata

error: Content is protected !!